Denník N

Bumerang straty dôvery a sebazáchrancov

Najfrekventovanejším slovom uplynulých dní sa stala „sloboda“. Každý má právo na svoje rozhodnutie, svoj názor a voľbu, na výber ako sa bude správať v spoločnosti, alebo komu vystaví svoje telo na lekársky zásah.

Spoločnosť je rozseknutá na vakcinačnej otázke a „lídri“ sa predháňajú v tom, kto je väčší demokrat v otázke aplikácie vakcín, či možnosti opätovne voliť. Vybublávajú všakovaké paradoxy ako napríklad, že bojovníkmi za otvorené hranice sú nacisti v zelených tričkách, ktorí sú inak z funklubu totálnej železnej opony. Demokratickými vlastencami sú tiež ľudia v tričkách – prezlečených a ich materská verzia, ktorej nominanti sedia práve teraz v dlhom rade na lavičke obžalovaných. Z tej sa šíri smrad hnilobného procesu demokracie, ktorý roky riadili hranoloví a jamkatí banditi. Štartér, multitrt, a multimafiánsky pusipajtáš sa rovnako pravidelne prihovára videami svojho ľudu ako zástanca našej slobody a práv. A čerešničkou sú aj príspevky kváziministra financií a všehomíra, ktorý po nevydarených pokusoch spásy stále cíti potrebu zachraňovať. V jeho Maslenovej pyramíde stojí táto potreba určite hneď za nenávisťou a sebaprezentáciou. Morbídnym ale všeobecne rozšíreným atribútom záchrany slobody, zdravia, či demokracie v réžii takejto chásky je žiaľ len záchrana politických bodov vo väčšine prípadoch umocnená aj vlastným únikom pred kriminálom.
To prečo je ťažké zasiahnuť razantne imperatívom povinného očkovania je okrem antivaxerskej trollingovej scény a obecnej kríze autorít aj obrovská strata dôvery tejto vlády. A tá je spätá najmä s krokmi záchrany pomäteného kormidelníka, ktorého manévre viedli k (desať)tisícom odvrátiteľných úmrtí. Celú kampaň a spoločnú zodpovednosť sme zdá sa vyčerpali počas niekoľkých mesiacov na nútené testovanie, ktoré zafungovalo presne tak, ako analytici a vedecká komunita očakávala – nedostatočne. Povinnosť testovať sa neviedla ani k odvráteniu lockdownov, ani k odvráteniu smrti. Vedcov a kritikov sme nazývali nezodpovednými, kuvikmi, ľuďmi, ktorí budú zodpovední za ekonomické straty a životy. A tak mnohí naleteli a nedoštudovanému kormidelníkovi rútiacemu sa plnou parou oproti skalám prikladali v strojovni do pece. Úlohu zohral aj prorok Marek, ktorého videnie o zlomenom väze hnusoby testami však bolo nenaplnené. Menej dôverčiví boli zdržanliví, ale keďže potrebovali chodiť do práce, či s deťmi do škôlky, do prírody a tak podobne boli donútení podriadiť sa. Pachuť zabratej slobody a donucovacích prostriedkov sa dlho niesla povetrím, ktoré zobralo vieru v povinné kvóty spoločnej záchrany.
Dnes tu nehovoríme o identifikátorovi ľudí, ktorých treba stiahnuť z obehu (slovník kormidelníkovho ministra vojny). Na stole je zbraň hromadného ničenia covidu, ktorú už vyskúšali asi 3 miliardy krát. O jej hodnote hovoria medzinárodné, verifikovateľné výskumné správy, virológovia, epidemiológovia, vedci, odborníci. Nie nedoštudovaný kapitán lode, bezvlasý poradca na výživu, ten, čo pil kolu v byte, alebo ten, čo považuje bromhexin a vodku za liek na chorobu, ktorú dostal, ale neexistuje.
Problematika slobody je vždy spätá aj so zodpovednosťou. Rozhodnutie vakcinovať, alebo nevakcinovať nie je v tomto prípade to isté, ako dobrovoľné rozhodnutie ísť na lekársky zákrok s titulkom nech si každý so svojim telom robí, čo chce. V tomto prípade totiž svojim rozhodnutím neovplyvňujeme len seba a svoje telo. To je obrovský rozdiel. Je to rozhodnutie o tom ako bude fungovať naše okolie, ako sa bude alebo nebude dariť ľuďom, s ktorými sa stretávame, aj takým, s ktorými sa nestretávame. Je to rozhodnutie o zatváraní škôl, podnikov, o ekonomických stratách, deťoch, ktoré sa učia z obrazovky alebo neučia vôbec, o zaplnených a uzavretých nemocniciach, kde sa opäť nedostane pomoci ani ľuďom s necovidovým ochorením.
Je evidentné, že náš štát nedokáže efektívne zachytávať ani poskytovať včasnú starostlivosť zasiahnutým ochorením. Kto neverí nech pozrie štatistiky nadmerných úmrtí za uplynulé obdobia. A do jesene sa v tom určite nezlepší. Jedinou možnosťou je preto dôvera v to, čo fungovalo predtým, funguje teraz a bude fungovať aj zajtra. A to je veda – vyskúšané, overené postupy s výsledkami. Je to úplne iná paradigma ako postupy, ktoré sme zažívali od jesene do jari, kde systém fungoval štýlom pokus, omyl. Toto je v skutočnosti presne opačné fungovanie.

Kritériom pre dobro je, čo prospieva životu. A to teda nielen tomu môjmu. Preto má vakcinovanie zmysel, nech by sa už k jeho povinnosti alebo dobrovoľnosti vyjadroval akýkoľvek populista.

Teraz najčítanejšie