Denník N

No country for the old scientists

Zastrašovanie vedcov
Posledné dni si ľudia všimli fenomén kedy antivax aktivisti navštevujú domáce adresy vedcov, kde sa stredne veľký dav ľudí dožaduje debaty s odborníkom. Úvodná veta vždy začína „Prečo vraždíte deti?“

Tento a ďalšie články – viac či menej humorne – skvele popísali situáciu z perspektívy pandémie a poukázali na absenciu argumentov, emočné a skratkovité konanie „protestujúcich“.

Zlou správou je, že sa nejedná o nový fenomén.

Prvé nájazdy „aktivistov proti vraždeniu detí“ započali už v roku 2014 kedy sa subjektom ich diskusií stala učebnica sexuálnej výchovy. Ich križiacka výprava sa v ten rok zamerala aj na metalový festival Gothoom.

Nie vždy sa jednalo o „náhodný facebookový dav“. S železnou pravidelnosťou sa hlavne uhorková sezóna vypĺňala aktivitami ultrakonzervatívnych a krajne pravicových hnutí či rovno náboženských siekt, ktoré si v našej krajine dali za cieľ blokovať pokrok vo vzdelaní, legislatíve, alebo obmedzovať kultúrnu slobodu.

Scenár podľa ktorých fungovali bol skoro vždy identický a fungoval na báze emočne nabitej dezinformácie o zabíjaní detí. Bolo jedno či ste sociológ čo píše učebnice, novinár čo píše o Ukrajine, hudobný producent so zameraním na rock či metal, vždy je spôsob ako vás obviniť zo šírenia kultúry smrti a vraždenia.

Ich činnosť dočasne zmizla z radaru až po udalostiach z februára 2018 a dnes uprostred pandémie sa vrátila s nevídanou silou.

Serial Messiah
Prvým hlasom tohoto trendu v novom desaťročí sa stal nový politický spasiteľ nášho národa. Ukázal ľuďom, že útočiť na renomovaných slovenských vedcov v mene vyššieho cieľa je vlastne v poriadku.

Nuž možno to niekomu príde ako novinka, ale nosiť si do diskusií vymyslené fakty z internetu je úplne rovnaké ako klamať – a človek čo klame nemože byť slušným občanom.

Tento fakt treba dôsledne oddeliť od konania pomýleného davu, treba ho dôsledne oddeliť od nezodpovedného chovania vo vzťahu k pandémii a dôsledne ho treba oddeliť od slobody prejavu či slobody náboženského vyznania. Klamať sa proste nemá.

Aj keď sú to práve sociálne médiá, ktoré prispeli k šíreniu dezinformácií, práve prostredníctvom sociálnych médií je možné šíriť aj vedecky overené informácie. Tie sú v dnešnej dobe dostupné úplne každému človeku a organizovať, či účastniť sa protestov za účelom hájenia dezinformácií je o to väčšia hanba.

„And the perverted fear of violence
Chokes a smile on every face
And common sense is ringing out the bells“

– Chris Rea, Road to Hell

Ťapákovské istoty sú len vrchol ľadovca
V čase kedy rieši polícia prípady „masového stalkingu“ pred adresami vedcov je už neskoro. Jadro problému sa začalo prejavovať už niekoľko rokov dozadu a dnes sa ukazujú následky vyplývajúce nie z nezáujmu, ale zámerného ignorovania problémov vyplývajúcich z dezinformačných kampaní.

Že sa akceptácia podobných fenoménov stala každodenným chlebom vrcholových politikov im neslúži ku cti. V opačnom prípade by vás niekto mohol nedajbože označiť za progresívca či liberála.

Najhoršie na tom je, že veci môžu zájsť aj ďalej než je obťažovanie pred domom. Pochybujem, že slovenská veda a medicína potrebuje svojho Jána Kuciaka, ale hlavne pochybujem, že o taký scenár stoja ľudia čo sa posledné týždne oháňali slobodou prejavu.

Stredne veľký dav pod vplyvom dezinformácií a emócií je veľmi výbušná kombinácia, ktorá môže viesť k nečakanej tragédii.

Teraz najčítanejšie

Miroslav Kocur

Metalista. Mám rád thrash, death, industrial, grind... Ale hlavne mám rád tú slobodu ktorú to prináša. Považujem sa za mierumilovného človeka ale veľmi zle znášam nekonečný vesmír ľudskej hlúposti.