Denník N

Koľko ich zvládnete? Súťaže v jedení hot dogov majú v USA viac ako storočnú tradíciu.

Súťaže v jedení hot dogov sa môže zúčastniť takmer každý. Výhodu však majú tí, ktorí prídu hladní.

súťaž v jedení hot-dogov
Zdroj: foxbusiness.com

Súťaže v konzumovaní jedla sa konajú po celom svete. Na mnohé z nich natrafíte samozrejme v USA, kde je možné sa pretekať napríklad v jedení hamburgerov, kuracích krídel, alebo steakov. V Severnej Amerike, presnejšie v Brooklyne, sa však koná aj tá zrejme najprestížnejšia. Súťaž, ktorú si s americkou pop kultúrou spájame asi najviac. Nathan’s Hot Dog Eating Contest, alebo Nathanova súťaž v jedení hot dogov, sa každoročne organizuje už viac ako sto rokov.

Na začiatku bol poľský imigrant a viedenské párky

Jedným z tých, ktorí v prvých desaťročiach dvadsiateho storočia odišli za lepším životom do Ameriky, bol aj devätnásťročný Žid Nathan Handwerker. Pochádzal z chudobnej poľskej rodiny, takže po príchode sa ihneď zamestnal v reštaurácií istého Charlesa Feltmana. Človeka, ktorý je vraj zodpovedný za prvý výskyt hot dogov v USA. Do Coney Island, kde si reštauráciu otvoril, si totiž z rodného Nemecka so sebou priniesol aj párky frankfurter, ktoré boli vyrábané z čistého bravčového mäsa. Ako alternatíva ku nim sa zvykli používať aj klasické viedenské párky.

V roku 1916 začal Handwerker rozbiehať vlastný biznis. Podľa legendy ho ku tomu povzbudila dvojica komikov Eddie Cantor a Jimmy Durante. Tí si vraj nemohli dovoliť dať desať centov za jeden hot dog, sumu, ktorú si pýtal Feltman. Handwerker teda ponúkal svoje vlastné hot dogy za polovičnú cenu. Zákazníci sa razom začali hrnúť od jedného k druhému.

Skromný stánok s jedným grilom začal čoskoro profitovať. K tomu im pomohol nielen prirodzený podnikateľský duch, ale aj tajné korenie, ktoré pridávali do párkov. Podľa portálu THIRTEEN poznala jeho zloženie jedine Ida Handwerkerova, Nathanova druhá manželka.

súťaž v jedení hot dogov
Zdroj: observer.com

Môžu za to štyria prisťahovalci

Historicky prvé súťaženie v jedení hot dogov sa vraj konalo len pár mesiacov po otvorení stánku. Štyria prisťahovalci sedeli 4. júla 1916, presne na Deň nezávislosti, v Nathan’s Famous, a nevedeli sa dohodnúť, ktorý z nich je najväčším patriotom. Rozhodli sa teda, že to bude ten, kto zje najviac hot dogov. Samotný víťaz sa žiadneho veľkého uznania nedočkal, no od toho roku sa súťaž začala konať pravidelne a jej prestíž pomaly rástla. Nezmenil to ani fakt, že o mnoho rokov neskôr sa zistilo, že celá historka je značne zveličená a jej cieľom bolo len zvýšiť predaj.

nathan
Zdroj: nathansfamous.com

Chutili hlave mafiánskeho klanu, aj v Bielom dome

Sláva Nathan’s Famous sa šírila naprieč Amerikou. V roku 1918 sa tu zastavil newyorský rodák Al Capone a rýchlo sa stal stálym zákazníkom. Slávny herec Gary Grant, ktorý tu ako neznámy mladík chvíľu pracoval, ostal reštaurácií verný aj neskôr, a ryšavá herečka Clara Blow, ktorá sa preslávila v tridsiatych rokoch, tu začínala ako čašníčka.

Jacqueline Kennedyová, manželka amerického prezidenta Johna F. Kennedyho, ich vraj mala rada natoľko, že ich podávala aj v Bielom dome. Nathanov syn Murray sa neskôr zaslúžil o ďalšie budovanie dobrého mena značky. Vďaka nemu vyšla v roku 1968 aj prvá kuchárska kniha reštaurácie, Nathan’s Famous Hot Dog Cookbook.

capone
Zdroj: nathansfamous.com

Tridsaťtisíc ľudí v publiku

V deň súťaže sa už od rána pomaly zbiera obecenstvo. Súťaž sa oficiálne začína na poludní. Súťažiaci sú rozdelení do dvoch skupín podľa pohlavia. V každej skupine môže byť maximálne 20 súťažiacich a ich snaženie bude posudzovať odborná porota. Títo odvážlivci majú desať minút na to, aby do seba natlačili toľko párkov v rožku, koľko zvládnu.

Udalosť má samozrejme aj svojho komentátora. Ten povzbudzuje nielen tých na pódiu, ale aj publikum. O tom, aký význam má toto podujatie pre Američanov, svedčí aj veľkosť obecenstva. Podľa portálu abc7ny.com si jedenie hot dogov každoročne nenechá ujsť okolo tridsaťtisíc návštevníkov. Tí, ktorí sa akcie nezúčastnia osobne, si môžu pozrieť priamy prenos v televízií. Každý rok si ho pustí okolo
dvoch miliónov divákov.

Minulý rok sa vzhľadom na vypuknutie pandémie súťaž konala bez publika. Toto leto však bola časť Coney Island v Brooklyne opäť sprístupnená ľuďom. Akurát sa udiala v menšom Maimonides parku s kapacitou okolo 7000 miest.

nathan
Zdroj: pinterest.com

Jednoznačné pravidlá

Základným pravidlom je, aby bol každý jeden hot dog kompletne zjedený. Súťažiaci ich môžu zjesť aj oddelene, pričom mnohí často uprednostňujú najprv párok a potom rožok. Spôsobov, ako čo najrýchlejšie skonzumovať čo najväčšie množstvo jedla, je viacero. Niekto ich hltá v celku, iný si ich najskôr pohryzie na čo najmenšie časti. Pomôcť môže aj voda, ktorá je k dispozícií počas celých pretekov.

Pokiaľ pri tom všetko narobia neporiadok, budú penalizovaní. Organizácia IFOCE, ktorá organizuje profesionálne akcie v jedení, má jasný názor aj na vracanie. Pokiaľ sa jedlo „vráti“ na stôl, súťažiaci je diskvalifikovaný. IFOCE zároveň jasne odhovára fanúšikov od akéhokoľvek vlastného domáceho súťaženia.

natan
Zdroj: usatoday.com

Galéria víťazov

Od roku 1972, ktorý podľa mnohých odštartoval Nathanovu súťaž v jedení hot dogov v podobe, v akej ju poznáme dnes, sa počet zjedených kusov stále zvyšoval. Zatiaľ čo začiatkom osemdesiatych rokov bol priemerný počet 11 kusov, v roku 2001 ich zjedol víťaz až päťdesiat. Volal sa Takeru Kobayashi a za pár rokov sa stal prvým mnohonásobným šampiónom. Podarilo sa mu vyhrať až šesťkrát po sebe. No aj on mal byť neskôr prekonaný.

Američan Joseph Christian Chestnut vyhral súťaž trinásťkrát. Rekordy, ktoré sám dosiahol, dokázal každým ďalším ročníkom prekonať. V roku 2020 zjedol za desať minút 75 hot dogov. Zdá sa, že v jeho prípade sa už jedná o naozajstnú profesionalitu.

Nie je to len o jedení,poznamenal ku svojim úspechom, „ale aj o tom, ako jedlo putuje tráviacim systémom a ako bude strávené.

Mnohonásobnou výhrou sa môže pochváliť aj žena. Američanka Miki Victoria Sudo víťazstvo obhájila šesťkrát po sebe, pričom jej rekordom je 48,5 zjedených párkov v rožku. Je to takmer päťnásobne väčšie množstvo, než s akým zvíťazil Steven Abrams v roku 1982.

Zdroj: independent.co.uk

Aj pre vegánov

Vo väčšine podobných súťažiach sa konzumujú hlavne výrobky z mäsa. No ak ste náhodou v Amerike a ste vegetariáni, prípadne vegáni, nemusíte chodiť do Kalifornie len preto, aby ste sa zúčastnili známych pretekov v jedení špargle.

V Austine v Texase, môžete totiž navštíviť aj súťaž v hltaní vegánskych hot dogov. Tie sú vyrábané buď zo sóji, pšenice, alebo z hrachu. Navyše, podľa portálu tripsavvy.com, si v Texase môžete zájsť nielen na vychýrenú texaskú barbeque grilovačku, ale aj do špičkových vegánskych reštaurácií.

Zdroj: nathansfamous.com, abc7ny.com, amny.com, entertainment.howstuffworks.com, majorleagueeating.com, saturdayeveningpost.com, asliceofbrooklyn.com, newyork.cbslocal.comtripsavvy.com

Teraz najčítanejšie