Denník N

Kým príde omega

Je „život s koronou“ dobrý nápad?

Myslieť si, že budeme  ako ľudstvo schopní prosperovať v koexistencii so SARS-19 a jeho variáciami, si vyžaduje veľkú dávku naivity, nedostatku predstavivosti a neprimeraného optimizmu.
Od začiatku pandémie ťaháme za kratší koniec, stálo nás to státisíce životov a obrovské ekonomické straty.
Nemáme zatiaľ k dispozícii kauzálnu liečbu, a ani očkovanie nemá žiaduci efekt (vďaka novým variantom a zarážajúcej neschopnosti dosiahnuť dostatočnú preočkovanosť aspoň tam, kde je to možné).
Od začiatku sa zdráhame dodržiavať (a nariaďovať) prísnejšie protiepidemické opatrenia, sme benevolentní k antivaxerským bludom a tolerujeme agresivitu ľudí, ktorí im veria, lebo každý má právo veriť, čomu chce, nech je to akákoľvek blbosť.
Myslím si , že keby sa svet na začiatku pandémie bol zachoval ako Austrália, Nový Zéland, Taiwan, a nakoniec aj Slovensko 3/2020, mohlo byť pred rokom po nej. Nebolo by to lacné, ale určite rádovo lacnejšie ako to, čo nasledovalo a stále nasleduje.
Možno niekto múdry objaví skutočne účinný a všeobecne dostupný liek. Možno časom prevládnu podstatne milosrdnejšie varianty vírusu. A možno vďaka intenzívnemu vedeckému bádaniu dospejeme k nejakému prelomovému objavu, ktorý výrazne pomôže v riešení vážnych medicínskych problémov.
Ale zatiaľ to vyzerá skôr na dlhé trápenie,  opakované viac či menej ťažké vlny (ozaj si myslíme, že nás už nemá čo prekvapiť?), opakované vakcinačné kampane, ľudské straty, finančné otrasy, sociálne nepokoje.
Vakcínu máme použiť na definitívnu eradikáciu SARS-19. Spolu s ďalšími protiepidemickými opatreniami.
Čím skôr, tým lepšie. A lacnejšie.
Už nie je čas na realizáciu šialených nápadov. Ani na nadbiehanie šialeným psychopatom, manipulátorom, ani ľuďom, ktorí im z rôznych dôvodov uverili. Len preto, že sú to ich voliči.

Teraz najčítanejšie