Denník N

Zdravie

Vlastne je to…

Noviny, časopisy, internet, k tomu televízia a rozhlas. Médiá, ktoré akosi patria k našej dobe. Každý si vyberie to svoje, niekto zostáva verný klasike a potrebe papierovej verzie, iní sa spoliehajú napríklad na televízne vysielanie. Asi najväčšia skupina uprednostňuje internet, jednoduchá manipulácia, vždy dostupný, rýchly, nepreberné množstvo informácií.

Vlastne, je to úplne jedno. V každom z nich sa z času na čas venujú zdraviu. Môjmu, vášmu… Relácie, články, debaty, to všetko je v ponuke. Sledovať či nie, natíska sa otázka. Každý podľa seba, chcem konštatovať. Lenže prevencia, tak nám to vravia. Mali by sme dbať o svoje zdravie, veď máme len jedno a lepšie je prísť čím skôr.

Áno, takto pekne nám to hovoria. Nuž kdesi na začiatku bude obvodný lekár. Ten, ktorý je k nám najbližšie, zvyčajne v dosahu bydliska. Idem teda, nech sa držím pokynov, veď to bude lepšie pre mňa. Čakáreň plná ľudí, vekovo skôr vyššie. Vyčkám, nevzdám sa pri prvých prekážkach. Všetko mi vynahradí milá sestrička. Skutočne snaživá. Aj doktorka sa dá prežiť a prevencia sa tiež dostane k slovu, som objednaná.

Jedno bodnutie, ak to tak možno nazvať a potom krvné výsledky. Ach jaj, mojej obvodnej sa čosi nepozdáva. Výmenný lístok, k slovu sa dostáva lekár špecialista. Vraj, zavolajte si. Snažím sa, len keby to ktosi zobral. Pondelok, utorok, hop a je koniec týždňa. Á, tak predsa, uprostred ďalšieho týždňa oslavujem. Musím, dovolala som sa.

V okamihu môj optimizmus schladí odporný hlas sestričky. Ešte som jej nepovedala takmer nič a už všetko vie. Môj problém popísaný obvodnou lekárkou ani nie je problém, zbavila sa ma. Tak a mám to, odporúčaná prevencia je za mnou a všetci môžu byť spokojní. Obvodná lekárka prevenciu vykáže vo výkonoch, poisťovňa tiež a ja už viem, že som zasa o kúsok zdravšia.

Teraz najčítanejšie

Darina Matichová

Obľúbili ste si moju tvorbu? Chceli by ste si prečítať viac nových kúskov? Na mojej osobnej webstránke http://darinamatichova.sk nájdete množstvo ďalších poviedok, niektoré aj v zvukovej podobe a nechýbajú ani informácie o mojich knižných počinoch.