Denník N

Matovičova simultánka.

Politologicky je politický stred priesečníkom ľavo-pravej a liberálno-konzervatívnej osi okolo ktorého levitujú obláčiky strán a hnutí. Pravdepodobnostne je to vrchol Gaussovej krivky normálneho rozdelenia a prakticky trebárs osoba Angely Merkelovej. Kam sa pohla “Mutti Angie“, tam sa pohol politický stred Nemecka. U nás zase platilo, kam sa pohol Robert Fico, tam SMERovalo Slovensko. Trvá u nás (zjednodušene) jedno desaťročie, kým sa politický stred vyprázdni a nahradí novým.

Víťaz (plus neskorší koaliční partneri) síce berie všetko, ale nič netrvá večne. 45% treba na vládnutie, 25% je hranica, ktorá predražuje vládnutie a nahlodáva lojalitu koaličných partnerov. Môžeš postaviť dokonalý systém našich ľudí, môžeš financovať zoskupenia na rozpletanie predvolebných sietí, môžeš sledovať, ako úročenie amerických vládnych dlhopisov relativizuje kroky budúceho súpera, ako si grantami a priazňou médií dláždia verejný priestor dúhoví, ako sa vyvíja slobodná solidárnosť od AfD k (povolebným) vodíkovým Košiciam, aby nakoniec prekvapili celkom obyčajní konzervatívci … jo a musíš ustrážiť komunikáciu na sociálnych a mobilných sieťach.

Voľby priniesli víťaza, ale nie vodcu koalície, opozičného lídra, ale nie vodcu opozície. Vyprázdnený politický stred a improvizáciu namiesto konsolidácie. Personálne rošády ako korekciu výsledku volieb … a vládu Eduarda Hegera. Matovič ako metodologická vysvetlivka pod čiarou v učebniciach dejepisu. Síce dokázal poraziť Fica, ale nedokázal poraziť koaličných partnerov.

P.S. Neviem sa ubrániť úsmevu, ak Igorov kamoššš Viktor používal spyware Pegasus spoločnosti NSO Group na kontrolu mobilnej komunikácie vybraných novinárov, že my sme boli odkázaní na prístupové heslo do istého mobilu, aby sme … veď viete.

Želám daždivý deň.

Teraz najčítanejšie