Denník N

Ignoruje západ bezpečnostnú situáciu v Nigérii?

foto: Indepth Nigeria
foto: Indepth Nigeria

Nigérijský arcibiskup kritizuje západ z nezáujmu o útoky teroristickej skupiny Boko Haram.

Zodpovednosť za situáciu však nesú aj regionálne organizácie a ich nečinnosť.

V pondelok 12. januára BBC uverejnilo správu o tom, že nigérijský katolícky arcibiskup Ignatius Kaigama, vzhľadom na udalosti v Paríži, kritizuje západ z nedostatočného záujmu o útoky teroristickej skupiny Boko Haram. To od roku 2009 zabilo okolo 7000 ľudí (čísla sa v rôznych zdrojoch rozchádzajú). Myslím si, že zodpovednosť za situáciu nesú aj regionálne organizácie a ich činnosť resp. skôr nečinnosť pri reagovaní na bezpečnostnú situáciu v Nigérii.

Reakcie zahraničia

Samozrejme, ak si porovnáme záujem politikov a tiež médií či už o teroristické útoky v Paríži alebo napr. aj o boj proti ISIL v Sýrii je zrejmé, že sa situácii v Nigérii nevenuje rovnaká pozornosť. Posledným obdobím, kedy bola pozornosť médií a tiež USA a EU sústredená na situáciu v Nigérii, bol apríl 2014 a únos asi 200 dievčat v meste  Chibok (kampaň „Bring Back Our Girls“).

Napriek tomu nemožno konštatovať úplnú nečinnosť „západných“ krajín. Výsledkom únosu dievčat a nasledovnej kampane bolo pomerne aktívne angažovanie sa externých aktérov v pomoci Nigérii. USA a Čína prisľúbili poskytnutie tréningov pre nigérijskú armádu, na podnet Veľkej Británie a Francúzska vznikla regionálna nadnárodná jednotka pre boj s terorizmom, ktorej pôsobenie bolo hodnotené pomerne pozitívne. EU zase uvrhla na Boko Haram sankcie a to aj v podobe embarga na dovoz zbraní. Väčšina z plánovanej pomoci západných krajín prebieha dodnes, výnimkou je pôsobenie regionálnej jednotky boja proti terorizmu, ktorej základňa bola pred vyše týždňom porazená a obsadená Boko Haram.

Ako na bezpečnostnú situáciu reagovali regionálni aktéri?

ECOWAS- Ekonomické spoločenstvo štátov západnej Afriky, ktoré združuje 15 štátov západnej Afriky, odsúdilo Boko Haram a prisľúbilo Nigérii pomoc. ECOWAS je považovaný za jednu z najfunkčnejších regionálnych organizácii v subsaharskej Afrike a bolo vôbec prvým zoskupením, ktoré dokázalo samo zriadiť a aj organizovať mierovú misiu v občianskom konflikte v Libérii. Nigéria sa dlhodobo považuje za lídra tohto zoskupenia. Je preto na mieste sa spýtať, prečo toto zoskupenie, ktoré dokázalo veľmi pružne reagovať na konflikty v Libérii, Sierra Leone či Guinei a jeho pôsobenie bolo hodnotené viac-menej pozitívne a bolo vysoko legitímne v očiach obyvateľov týchto štátov, zatiaľ v Nigérii nemá nijakú spoločnú protiteroristickú jednotku.

Ďalším aktérom, ktorý mohol aktívne zareagovať na rastúcu silu Boko Haram v Nigérii, je Africká únia Africká únia síce už niekoľko krát odsúdila aktivity Boko Haram a deklarovala ochotu ponúknuť Nigérii pomoc v rámci ňou prijatej stratégii boja proti terorizmu, ale opäť, nijakú konkrétnu pomoc Africká únia neposkytla.

Ďalšími štátmi, ktoré sú do boja proti Boko Haram zainteresované sú Kamerun a Čad, keďže Boko Haram prekročilo hranice Nigérie a operuje už aj na ich území. Kamerun sa aktívne snaží potlačiť pôsobenie Boko Haram na svojom území a už niekoľko krát proti nim podnikol úspešný zásah, posledný 12. Januára 2015, kedy sa mu podarilo odraziť útok Boko Haram na svoju základňu v Kolofata. Čad má problém s ustrážením si situácie vo svojich pohraničných oblastiach, keďže pred nedávnom utečenci pred Boko Haram potvrdili, že politickú a administratívnu správu v mestách obsadených Boko Haram zabezpečujú práve platení rebeli z Čadu.

Samozrejme, je možné konštatovať, že sa západné krajiny nevenujú situácii v Nigérii tak dôsledne, ako udalostiam, ktoré sa ich bezprostredne dotýkajú. Nezasiahli tak presvedčivo, ako to bolo v prípade ISIL a  na boj s Boko Haram nevyužili napríklad letecké útoky, či prime angažovanie tak, ako to OSN urobilo v Demokratickej republike Kongo v boji proti skupine rebelov M23. Je potrebné sa pozrieť aj na zlyhanie domácich, regionálnych aktérov, ktorí v minulosti pri podobných situáciách aktívne reagovali a nezostali len v rovine vyhlásení.

Aktívna pomoc krajine je dôležitejšia než slovné deklarácie alebo mediálne pokrytie a v tomto ohľade zatiaľ západné krajiny spravili viac, než regionálni aktéri. Uvidíme, či sa situácia po dnešnom vyhlásení vojny proti Boko Haram zo strany Africkej únie zmení.

Teraz najčítanejšie