Denník N

Zaujímavá pracovná skúsenosť cez program Erasmus+ môže pomôcť pri hľadaní budúcej práce

Sériu príbehov mladých študentov, ktorí sa rozhodli využiť tohtoročný letný čas na získanie nových zručností v rámci zahraničných stáží, prináša príjemné letné čítanie z dielne SAAIC – Národná agentúra programu Erasmus+ pre vzdelávanie a odbornú prípravu. V tejto sérii pokračujeme príbehmi dvoch študentiek Akadémie umení v Banskej Bystrici, ktoré si pre svoju stáž vybrali Českú republiku.

Zdroj: Archív Lenky Borkovej

Volám sa Lenka Borková a som študentkou magisterského stupňa štúdia na Fakulte výtvarných umení Akadémie umení v Banskej Bystrici v odbore Voľné výtvarné umenie na Katedre grafiky. Stáž aj študijný pobyt som absolvovala už v predošlých rokoch, teda toto leto mimo Slovenska je mojím tretím Erasmus+ pobytom. Momentálne sa nachádzam v Brne a stážujem u českej umelkyne Kateřiny Šedej.

Doposiaľ som brigádovala mimo svojho odboru, čo mi tiež prinieslo nespočet skúseností, no zároveň vnímam, že je skvelé mať možnosť venovať sa na

Zdroj: Archív Lenky Borkovej

plno niečomu, čo súvisí s mojím štúdiom. Momentálne ide o spoluprácu s Kateřinou Šedou a táto paleta je naozaj rôznofarebná. Od grafických prác, cez pomoc pri inštalácií rôznych vecí až po rozhovory s lokálnymi ľuďmi v teréne a následnú postprodukciu. Kateřinu dlho sledujem a jej práca mi je sympatická a v niečom i blízka, preto som nesmierne rada, že sa môžem učiť práve od nej. Zároveň vidím, aké je prínosné pre mňa ako umelca, mať takýto náhľad do života a fungovania medzinárodne uznávanej autorky. Keďže umelecké školy a vedenie výučby na nich sú silne individuálne, vnímam pobyt u jednotlivca – umelca ako veľmi prínosný a aj túto formu stáže by som odporučila študentom z umeleckých i príbuzných odborov.

Zdroj: Archív Kristíny Rosovej

Volám sa Kristína Rosová a som študentkou posledného ročníka magisterského stupňa štúdia réžie dokumentárneho filmu na Akadémii umení v Banskej Bystrici. V súčasnosti som už dva mesiace na pracovnej stáži cez program Erasmus+ v Brne.

Chcela som načerpať nové skúsenosti, a preto som poslala žiadosť do menšej lokálnej firmy v Brne s názvom Hygset, kde sa zaoberám tvorbou krátkych reklám a reklamných spotov na výrobok, ktorý firma predáva. Mojou úlohou je spolupráca na tvorbe námetov a scenárov reklám, napísanie technického scenára reklamy, následne zrealizovanie natáčania a nakoniec reklamu aj postprodukčne spracovať, aby bola pripravená na uverejnenie na sociálnych sieťach a stránkach firmy. Nikdy nie je na škodu mať v životopise uvedenú zaujímavú pracovnú skúsenosť cez program Erasmus+, práve naopak, myslím si, že nám to môže veľmi pomôcť pri hľadaní budúcej práce.

Zdroj: Archív Kristíny Rosovej

Keďže Česká republika v súčasnosti nie je na tzv. zozname čiernych krajín (tých, do ktorých sa práve neodporúča cestovať alebo sú podmienky vstupu do krajiny prísnejšie) a zároveň je to naša susedná krajina, podmienky na hraniciach boli miernejšie a v dobe môjho príchodu na stáž stačil na vycestovanie negatívny test na Covid 19 alebo platný očkovací preukaz. Nenastal teda žiadny problém, ktorý by mi bránil stáž absolvovať aj v tejto náročnejšej vírusom skúšanej dobe. Netreba sa preto príliš báť, dôležité je sledovať aktuálne nariadenia danej krajiny, v ktorej sa nachádzate, byť zodpovedný voči sebe aj okoliu a dá sa to :) .

 

 

 

Teraz najčítanejšie