Denník N

Francúzi… Musíte ich milovať!

francuzsko-vlajka-doucovanie

Poznáte ten pocit, keď sa v zahraničí cítite ako doma – medzi „svojimi“? Keď si vďaka cudziemu jazyku môžete dovoliť konverzovať s domácimi nielen o tom, koľko čo stojí a ako sa dostanete k nejakým pamiatkam, ale zžijete sa s ich bežnými problémami, kultúrou či každodennými strasťami i radosťami?

Áno, Francúzi sú typickí tým, že nechcú veľmi rozprávať iným jazykom, tobôž nie po anglicky. Za každých okolností preferujú vlastný jazyk. Ale povedzme si na rovinu – nie je pekné, že si takto ctia svoju rodnú reč?

Hoci mnoho mojich klientov sa mi sťažuje, že ich opravujú vo výslovnosti a nejeden Slovák má tendenciu sa uraziť, vedzte, že to majú v krvi a nemyslia to zle. Jednoducho sú pyšní na svoj pôvod a snažia sa vám len pomôcť správne to vysloviť.

Na druhej strane veľmi ocenia, keď niekto začne dialóg po francúzsky, napriek úplne začiatočníckej úrovni. Rozdiel v ich správaní pocítite ihneď! Zrazu sú vnímavejší, usmievavejší a vyjdú vám v ústrety.

A ak máte to šťastie, že po francúzsky komunikujete, máte vyhraté! Navyše, ak túto reč zdieľate s radosťou sebe vlastnou, ak vás baví „parlovať“, odhalíte skutočnú povahu Francúzov a možno vás pozvú k sebe na obed. Vychutnáte si niekoľkochodové menu, často pripravované priamo počas vašej prítomnosti, zapíjajúc kvalitné vínka lahodiace k práve konzumovanému chodu, či rozviniete konverzáciu s plnými ústami na momentálny stav demokracie, architektúry či módy.

Veď ktorý iný muž než Francúz si v kancelárii porovná svoj nový oblek s kolegom a všimne si, že jeho sveter je z kašmíru?

To všetko prežijete v nefalšovanej atmosfére plnej gurmánskeho zážitku, kde sa jedlo stáva spoločenskou udalosťou, oddychom či prejavom užívania si vlastnej identity…

Napriek tomu, že sú občas škodoradostní, všade meškajú a v podstate oceňujú iba samých seba, navodia vám pocit, že život je krásny, plný úžasných dobrodružstiev, ktoré treba prežiť, samozrejme, štýlovo a s gráciou im vlastnou… C’est la vie!

Ja by som nemenila…

Foto: Unsplash

Teraz najčítanejšie