Denník N

22 máp, ktoré vám prezradia, ako je na tom svet.

Prečo ľudia odchádzajú žiť do inej krajiny, než je tá ich? Je všade pitná voda? Ako chrániť prírodu? Kam putujú smeti? Odpovede na tieto a mnohé ďalšie otázky nájdete na 22 mapách tohto originálneho farebného atlasu, ktorý ponúka množstvo zaujímavých informácií o planéte Zem a jej obyvateľoch. Je to vzrušujúca cesta okolo sveta.

Planéta Zem

Zem je krásna planéta bohatá na moria a lesy, živočíchy a sopky, mestá a púšte. Je živá, štedrá ku všetkým druhom zvierat i rastlín a, samozrejme, aj ku všetkým ľudským bytostiam. Naša planéta je však v nebezpečenstve. Všade počúvame, že „svet je na tom zle“: pribúdajú vojny, nedodržiavajú sa ľudské práva, jedného dňa už nebude nafta…

Ako je na tom svet?

Aby sme na túto otázku mohli odpovedať, potrebovali sme vytvoriť prinajmenšom 22 máp, vďaka ktorým sa dozviete, kde je nebezpečné bývať či kde nájsť tie najlepšie miesta na objatie, ale zistíte tiež, aké zmeny môže na tvári Zeme spôsobiť globálne otepľovanie a dokonca aj ako sa pizza rozšírila do celého sveta. Sú to mapy, ktoré nám pomôžu pochopiť, nad ktorými môžeme snívať. Stratiť sa v ázijských mestách, rozťahaných ako chápadlá chobotnice, alebo sa túlať v rozľahlých afrických parkoch. Nasadnúť na lode, ktoré na dno oceánov ukladajú káble zabezpečujúce internetové spojenie. Nechať sa unášať rytmom samby alebo tahitského tanca.

Týchto dvadsaťdva máp je pozvaním na cestu, ktorá sa odohráva v troch oblastiach, a to: súčasný svet (miesta zaľudnené i pusté, bohaté aj chudobné, voda, mestá…), životné štýly (čo ľudia jedia, ako sa modlia, akým športom sa venujú…) a budúcnosť planéty (kam idú smeti, ako chrániť prírodu…). Kvôli lepšej orientácii sme všetky krajiny sveta zobrazili na začiatku aj na konci knihy.

Je našou povinnosťou chrániť planétu

Aby na nej mohli žiť aj budúce generácie: nazývame to udržateľný rozvoj. Nemôžeme sa vrátiť do praveku, keď sa ľudia živili lovom a zberom, neničiac pri tom životné prostredie. Ale môžeme si predstaviť svet, kde ľudia už nebudú znečisťovať planétu, kde namiesto toho, aby veci zahadzovali, ich budú recyklovať, svet, kde bude spravodlivejšie a vhodnejšie rozdelené bohatstvo. Preto na záverečných stranách knihy nájdete návrhy riešení, ktoré zmenia svet. Vymysleli ich superhrdinovia, ktorí už sú tu medzi nami. Ale prídu aj iní. A dúfame, že medzi nimi budú aj čitatelia a čitateľ ky tejto knihy.

Zmení koronavírus svet?

Počas práce na knihe sme sa ocitli v situácii, ktorú nikto z nás nečakal. Prepukla pandémia koronavírusu COVID-19. Knihu sme už mali preloženú a takmer hotovú, no vydať Atlas sveta, ktorý hovorí o najpálčivejších témach, ktoré sužujú našu planétu a nespomenúť pri tom prebiehajúcu pandémiu COVIDu-19, to nešlo.

Oslovili sme preto autorky knihy vo Francúzsku a spoločnými silami, sme vytvorili poslednú kapitolu, ktorá zažije premiéru v slovenskom vydaní. Okrem popisu situácie a priebehu pandémie, venujeme jeden odsek aj priebehu pandémie na Slovensku.

Na záver kapitoly vyslovujeme slová nádeje, zamýšľajúc sa nad možnými poučeniami z aktuálnej situácie, dúfajúc, že aj táto zlá skúsenosť nám môže pomôcť na ceste k ozdraveniu planéty.

V čom je slovenská verzia Atlasu iná?

Vznik Atlasu – ako je na tom svet? nás stál veľa času a energie. Šlo o náročnú prácu, ako pre prekladateľlu pani Máriu Michalkovú, v jazykovej redakcii Jany Šulkovej, tak pre grafickú dizajnérku Janku Bálik, ktorá adaptovala pôvodný dizajn tak, aby Atlas dobre fungoval aj v slovenskom znení. Niektoré mapy sme dokonca upravili tak, aby sa v nich dokázali orientovať aj farboslepí ľudia, pre ktorých sú práve farebné mapy často tvrdým orieškom.

Vyzbierané peniaze preto použijeme predovšetkým na úhradu hnorárov.

Kniha získala podporu Fondu na podporu umenia, no bez vašej pomoci jej vydanie nezvládneme. Vopred ďakujeme za každú podporu.

„A zemepis mi v tom naozaj hojne poslúžil. Na prvý pohľad som vedel rozoznať Čínu od Arizony. A to je veľmi užitočné, keď v noci zablúdite.”

Malý princ, Antoine de Saint-Exupéry

Kedy bude projekt realizovaný?

Atlas – ako je na tom svet? sa aktuálne nachádza v tlačiarni a v prvej polovici augusta, tesne po skončení kampane sa nám, pevne veríme aj vďaka vašej pomoci, všetkým dostane – krásny, farebný a voňavý – do rúk.

Atlas môžete podporiť a získať na www.startlab.sk/atlas

Ďakujeme!

Atlas – ako je na tom svet?
Prekladateľka Mária Michalková
Jazyková redaktorka Jana Šulková
Grafická dizajnérka Janka Bálik
Vydavateľ Adam Berka
Vydavateľstvo 82 Bøok & Design Shõp (82 s. r. o.)
Vychádza v auguste 2021

Autorky francúzskeho originálu Laure Flavigny, Jessie Magana, Aurélie Boissière, Séverine Assous

Teraz najčítanejšie

Adam Berka

Architekt, vydavateľ a mestský poslanec. V roku 2012 rozbehol 82 Bøok & Design Shõp, kníhkupectvo zamerané na architektúru, dizajn, umenie a ilustráciu (www.82.sk). Architektúru vyštudoval v Bratislave a Ahmedabáde. Dlhoročný a komplikovaný vzťah k Bratislave, ho stojí veľa úsilia, no podľa jeho vlastných slov, nemenil by. Založil projekty Miesta Mesta alebo Bratislava Budúcnosti. Je autorom ilustrovanej knihy o živote M. R. Štefánika: Štefánik - Muž činu.