Denník N

Zverejňovanie dezinformácií komplikuje rast Facebooku

Na gigantickú sociálnu sieť začína platiť príslovie „Čo zaseješ, to zožneš!“. Ignorovanie hoaxov, antivaxerov a šírenie dezinformácií plodilo hnilé ovocie na trhoch pre spoločnosť Facebook. CEO Mark Zuckerberg opäť čelí kritike, a to nie hocijakej, ale priamo z Bieleho domu.

Kritika od prezidenta

Cieľom Bidenovej administratívy bolo zaočkovať 70 % Američanov do 4. júla, čo sa nepodarilo a prezident uvalil zodpovednosť hlavne na sociálne siete, na ktorých používatelia uverejňujú nepravdivé a zavádzajúce informácie spojené s očkovaním. Vo svojom vyhlásení prezident Biden kritizoval sociálne siete, ktoré obvinil z toho, že nepriamo „zabíjajú ľudí“ tým, že umožňujú šíriť dezinformácie o vakcíne proti COVID-19. Po ústnom útoku prezidenta akcie Facebooku klesli o 0,4%.

ProfitLevel-Zarska-Ako sa vyvija hodnota akcii Facebooku
ProfitLevel-Zarska-Ako sa vyvija hodnota akcii Facebooku

Výkonnosť spoločnosti Facebook za 5 rokov. (Zdroj: Investing.com)

Riešenie je v nedohľadne

Delta variant zvyšuje úmrtnosť v USA, a hlavne v štátoch s najnižšou zaočkovanosťou. Tlačový tajomník Washingtonu vyzýva samotný Facebook ale aj ďalšie spoločnosti vlastniace sociálne siete, aby sa zaoberali dezinformáciami. Riešením problémov by mohlo byť verejné zdieľanie údajov o dopade dezinformácií na služby, podpora zdrojov kvalitných informácií cez algoritmus a rýchlejšej akcie proti škodlivým príspevkom.

Lekári zúria

Lekárska obec reaguje na problematiku tiež negatívne. Americký chirurg Vivek Murthy obviňuje lídrov spoločností vlastniacich sociálne siete, že podnikli nedostatočné kroky na zastavenie dezinformácií súvisiacich s očkovaním. Na sociálnych sieťach sa nekontrolovateľne šíria hoaxy, dezinformácie a lži o očkovaní, ktoré spomaľujú boj proti pandémii. Odpoveď vedúcich spoločností na seba nenechala dlho čakať. Viceprezident spoločnosti Facebook pre integritu, Guy Rosen, obhajoval sociálnu sieť: „Faktom je, že akceptácia vakcín medzi používateľmi Facebooku v USA sa zvýšila. Tieto a ďalšie údaje hovoria iný príbeh, ako vyjadrenia vlády v posledných dňoch.“ Rosen v rozsiahlom blogu dodal, že dáta ukazujú, že 85 % amerických užívateľov Facebooku bolo alebo chce byť očkovaných proti COVID-19. „Facebook nie je dôvodom, prečo tento cieľ nebol dosiahnutý,“ uviedol Rosen na margo Bidenovho nesplneného cieľu zaočkovať 70% populácie USA.

Facebook odpovedá na obvinenia

Napriek tomu, že sociálne siete zohrávajú v spoločnosti významnú úlohu, je zrejmé, že na ukončenie pandémie je nevyhnutný celospoločenský prístup. Cestou k lepšej informovanosti sú bez pochýb fakty a výrazné obmedzenie šírenia dezinformácií. Facebook sa síce snažil na slová prezidenta Bidena promptne reagovať, avšak hodnota akcií má za posledný týždeň klesajúcu tendenciu. Nad tým, či obhajoba zaváži, preto visí otáznik.

Teraz najčítanejšie

ProfitLevel_Lucia Zarska

Lucia Zarska

Som spoluzakladateľkou webu Mafinn, na ktorom som sa po obsahovej stránke venovala vzdelávaniu laického publika v oblasti rôznych druhov investícií. Som presvedčená, že investovanie môže byť jasné, zrozumiteľné a dostupné pro každého, stačí len vedieť ako na to. Aj preto som sa rozhodla v oblasti finančných trhov nasmerovať svoje ďalšie kroky na pozíciu analytičky. V pozícii hlavnej analytičky brokerskej spoločnosti ProfitLevel sa teraz venujem tejto téme podrobnejšie. Zároveň sa snažím pokračovať v písaní odborných textov o kapitálových trhoch do médií a na blogy. https://www.linkedin.com/in/lucia-%C5%BE%C3%A1rska-356b40b2/