Denník N

Rozdelená spoločnosť

Spoločnosť je rozdelená a ak sa to tak dá povedať, je stále „rozdelenejšia“. Vznikajú dva veľmi rozdielne tábory a je na nás, ako to budeme riešiť. Kým sme a kam pôjdeme je na našom úsudku. A asi sme tu mali príliš dlho demokraciu.

Očkovanie rozdeľuje spoločnosť. Nosenie rúšok rozdeľuje spoločnosť. Chemtrails rozdeľuje spoločnosť. 5G rozdeľuje spoločnosť. Úplne čokoľvek, čo aspoň minimálne súvisí s logickým uvažovaním, rozdeľuje spoločnosť. A tak máme strach, nenávisť a sračky.

Vytvárajú sa dve odlišné skupiny, ktoré majú iných vodcov, iné ciele, inú históriu.

Máme tu ľudí, ktorí rozmýšľajú. Myslia na seba i na ostatných. Poznajú aspoň základne históriu a tak sa snažia v prítomnosti správať zodpovedne, aby bola budúcnosť pre všetkých čo najlepšia. Uvažujú, kriticky spochybňujú a hľadajú a ponúkajú argumenty, kompromisy a ľudské hľadisko. Správajú sa možno nie vždy ideálne, ale ukazujú, že sú ľuďmi. A nie sú im ľudia ukradnutí, nech ide o čokoľvek.

A potom máme ľudí, ktorí myslia len na seba a radšej šíria lži, ktoré ublížia všetkým, len aby sa cítili dôležitý. Máme tu ľudí, ktorí tvrdia to, čo im akurát povedia ich experti na volebné preferencie. Ľudia, ktorí síce nič nevedia, ale sú presvedčení, že sú na všetko špičkovými odborníkmi. A hlavne, radi skombinujú desať lží do jednej, pretože tak môžu dostať ďalšieho nerozhodnutého človeka na svoju stranu. Vyhlasujú, že všade je fašizmus, gestapo a aparteid, ale nevedia čo znamená žiadny z týchto slov, lebo namiesto vedy sa spoliehajú, že všetci sú jednoducho proti nim.

Výsledok? Máme ľudí, ktorí sa cítia byť v demokracii a snažia sa chrániť demokraciu. A máme ľudí, ktorí chcú za každú cenu dosiahnuť niektorý druh diktatúry, bez ohľadu na to, či budú „vo velení“ alebo či sa z nich, momentálne slobodných občanov, stanú otroci oveľa horších ľudí, akých máme dnes.

Demokracia potrebuje múdrych, vzdelaných a ľudských ľudí. Diktatúra vyžaduje vodcu a idiotov. A ak je diktatúra čoraz viac zaujímavá, tak je na nás, čo tu budeme mať. Možno príde nový Hitler a tí, čo ho velebili, budú hádzať kamene proti jeho neprajníkom a budú sa cítiť dôležito do doby, čo bude niekto hádzať kamene po nich. Tak, ako je to zaznamenané v histórii, ktorú neovládajú, celkom pravidelne.

Tejto téme sa venujem tiež v rôznych publikáciách, napríklad Najčastejšie klamstvá o Covid-19

Teraz najčítanejšie