Denník N

Koľko nás stoja antivaxeri?

Vo vášnivej debate okolo očkovania plnej emócií zaznieva často rozhorčenie z údajného zvýhodnenia očkovaných. Pritom ekonomický pohľad na problém jasne ukazuje, že nič také neexistuje. Práve naopak, sú to zodpovední a zaočkovaní ľudia, ktorí sú v nevýhode.

Média, sociálne siete, diskusie medzi známymi, či rodinou vedú často k výmene názorov ohľadom očkovania sa proti Covid-19. Ľudia sa začali rozdeľovať na zaočkovaných a nezaočkovaných, na „normálnych“ a antivaxerov. Diskutuje sa o zdraví, vedľajších účinkoch, slobodnej vôli a nezaočkovaní jedinci sa začínajú identifikovať ako utláčaní, zatiaľ čo nenávistné protesty upierajú pozornosť na výhody pre zaočkovaných. Naozaj sú však zaočkovaní ľudia zvýhodňovaní? A čo ekonomické dopady? Koľko nás ešte bude negatívny postoj odporcov očkovania? Ako títo ľudia vlastne ovplyvňujú trhy?

Vypuknutie pandémie a akciové trhy

Vypuknutie pandémie koronavírusu viedlo k synchronizovanému predaju globálne rizikových aktív, po ktorom nasleduje nerovnomerné oživenie medzi sektormi a krajinami. Oživenie ekonomík štátov a akciového trhu záležalo od vyváženia sektorov zasiahnutých pandémiou, vrátane leteckých spoločností, cestovného ruchu a energetiky, a odvetví, ktoré ťažia z krízy, predovšetkým IT, komunikačné služby, ako aj do farmaceutické spoločnosti. Rôznorodé predpandemické zloženie akciového trhu vysvetľuje väčšinu rozdielov vo výkonnosti akciových trhov v roku 2020.

Oznámenia v polovici novembra 2020 o úspešnom vývoji niekoľkých vakcín čiastočne menia vývoj v jednotlivých krajinách.  Správy o účinnosti a bezprostrednom príchode viacerých vakcín viedli k tomu, že od tohto oznámenia nastalo významné oživenie v sektoroch akciového trhu s vysokou dynamikou. Krajiny s akciovými trhmi, hlavne Španielsko, Taliansko a UK, ktoré zaostávali za oživením, čiastočne preto, že majú menší podiel vo vyššie uvedených odvetviach, „populárnych“ počas pandémie, ťažili viac z pozitívnych správ o vývoji účinnej vakcíny.

Delta môže zmariť všetko

Vakcíny sa stali svetlom nádeje v boji proti pandémii. Na scénu však prichádza nová rýchlo sa šíriaca mutácia koronavírusu – Delta. Spoločnosti a lídri svetových ekonomík sa obávajú najhoršieho a vyzývajú ľudí aby sa dali zaočkovať, chránili tým nie len svoje zdravie, ale aj zdravie iných. Na druhej strane je potrebné si uvedomiť katastrofálne dopady pandémie na ekonomiky štátov, niektoré odvetvia a jednotlivé podniky. Najvýraznejšie prepady ekonomiky za prvý kvartál roku 2021 v rámci EU mali Portugalsko a Španielsko. Podľa amerického investora Warrena Buffetta neistota spojená s pandémiou koronavírusu ani zďaleka neskončila. Najhoršie dopady mal šíriaci sa vírus na menšie spoločnosti, kdežto väčšie podniky a nadnárodne firmy si viedli v globále dobre.

Šírenie dezinformácií a antivaxeri spomaľujú oživenie

Koľko stojí jednotlivé štáty boj s pandémiou? UK vynaložilo miliardy libier na boj proti koronavírusu a na ochranu ekonomiky. V prvom roku pandémie (od apríla 2020 do 2021) si požičala vláda UK 299 miliárd GBP, čo je najviac od roku 1946. Dlhy sa budú premietať do zvyšujúcich sa daní, preto je nutné aby všetci pristupovali zodpovedne k šíriacej sa epidémií. Aj americký prezident Joe Biden sa tvrdo postavil voči šíreniu klamstiev o očkovaní a kritizoval hlavne sociálne média za slabý boj proti šíreniu dezinformácií.

Je zaočkovaný vo výhode?

Relatívne príkladný a zodpovedný občan je v konečnom dôsledku znevýhodnený. Napriek tomu, že sa správa podľa všetkých pravidiel, zaočkuje sa, a dúfa, že ďalší lockdown nepríde, a spolu s ním  ani relatívna  strata príjmu – v konečnom dôsledku musí znášať všetky ekonomické dopady. Každá jedna hospitalizácia chorého na Covid-19, každé jedno zaťaženie ekonomiky sa rozdelí na konci medzi zaočkovaných, aj nezaočkovaných.

Teraz najčítanejšie

ProfitLevel_Lucia Zarska

Lucia Zarska

Som spoluzakladateľkou webu Mafinn, na ktorom som sa po obsahovej stránke venovala vzdelávaniu laického publika v oblasti rôznych druhov investícií. Som presvedčená, že investovanie môže byť jasné, zrozumiteľné a dostupné pro každého, stačí len vedieť ako na to. Aj preto som sa rozhodla v oblasti finančných trhov nasmerovať svoje ďalšie kroky na pozíciu analytičky. V pozícii hlavnej analytičky brokerskej spoločnosti ProfitLevel sa teraz venujem tejto téme podrobnejšie. Zároveň sa snažím pokračovať v písaní odborných textov o kapitálových trhoch do médií a na blogy. https://www.linkedin.com/in/lucia-%C5%BE%C3%A1rska-356b40b2/