Denník N

Vodovodné batérie: ako vyberať efektívne, praktické a dizajnové kúsky?

Vodovodné batérie patria medzi prvky interiéru, ktoré sa vyberajú rovnako na základe ich praktických aj estetických vlastností. Majú nesmierne praktický význam a používajú sa na každodennej báze a tak aj na výber týchto malých pomocníkov je potrebné brať veľký ohľad. V prvom rade je dôležité vnímať aj rozdiel medzi kúpeľňovými a kuchynskými vodovodnými batériami, ktoré sa prispôsobujú práve praktickosťou pre použitie v konkrétnej miestnosti.

Vodovodné batérie

Na začiatok je pri výbere nesmierne dôležité, aby ste disponovali rozmermi vane, či umývadla, kde sa bude batéria umiestňovať. Kúpou zlej veľkosti totiž môžete spôsobiť, že batéria nebude fungovať správne, prípadne môže voda stekať aj mimo umývadla. Najlepšie je v tomto smere siahať po setoch umývadla s batériou, ktoré sú ideálnou kombináciou najmä pre ľudí, ktorí sa do tejto problematiky nevyznajú a tak môžu staviť na istotu.

Kvalitné vodovodné batérie si vyžadujú investíciu, pretože tá priamo ovplyvňuje aj ich životnosť. Drahšie modely disponujú keramickými kartušami, ktoré sú omnoho pevnejšie ako tie plastové vyskytujúce sa v lacných batériách. Do kúpeľne sa tiež treba zamerať aj na výber batérií na konkrétny účel: umývadlové, bidetové, sprchové, vaňové a tak ďalej. Životnosť batérie môže ovplyvniť aj vaša dôkladná údržba a starostlivosť.

Kuchynské batérie

Kuchynské batérie sa zväčša odlišujú tým, že majú vyššie výtokové hrdlo. Je to prispôsobené predovšetkým umývaniu riadu a vareniu – ide teda najmä o praktický účel. Dostupné sú aj rôzne verzie, ktoré majú ohybné hrdlo a podobne. Kvalita kuchynskej batérie ešte omnoho dôležitejšia, pretože je používania nesmierne často, prichádza do styku s rôznymi látkami a vyžaduje si aj častú údržbu. Dizajnové kuchynské batérie, rovnako ako hodiny, obrazy či tapety, môžu zároveň vkusne doplniť dizajn kuchyne a poskytnú vám tak aj pohodu pri jej používaní.

Teraz najčítanejšie