Denník N

Nemocničné lôžko, na ktorom ste byť nemuseli, bude možno potrebovať váš blízky

Posledný rok a pol pandémie znamenal, že obrovské množstvo výkonov, ambulantných alebo nemocničných, bolo odložených a ľudia s nie Covid diagnózou sa k zdravotnej starostlivosti nedostali. Situácia sa môže v nasledujúcich mesiacoch ešte zhoršovať. Riešenie však existuje.

Britský inštitút fiškálnych štúdií (IFS) vydal štúdiu, kde analyzujú nárast čakacích dôb na plánovanú zdravotnú starostlivosť v anglickom NHS (https://bit.ly/3iydAua). Od začiatku pandémie im do mája 2021 narástol počet ľudí v čakacích zoznamoch o 900 tisíc, čo je približne 20% nárast. To by so zreteľom pandémie nebolo až tak zlé číslo. Avšak.

V sledovanom období sa do zoznamov nahlásilo o 7,4 milióna ľudí menej, ako očakávali na základe trendov z minulých rokov. Prečo? Autori uvádzajú viacero dôvodov. Ľudia mali strach chodiť do nemocníc, boli preťažené ambulancie či nižší dopyt po starostlivosti (klesli napr. športové zranenia). Je teda zrejmé, že 20% nárast je výrazne podhodnotený.

Nie každý z „chýbajúcich“ 7,4 milióna ľudí bude ešte potrebovať starostlivosť. Mnohí už zomreli, vyliečili sa mimo štátneho systému, alebo si rozmysleli plánovaný výkon. Veľké percento z nich však starostlivosť potrebovať bude. Nakoľko sa kapacity v zdravotníctve nedajú „nafúknuť“, prejaví sa to na ďalšom raste čakacích dôb.

Podľa IFS, v najlepšom scenári narastú čakacie doby dvojnásobne, na viac ako 9 miliónov ľudí. Potrvá až do roku 2025 kým nápor v Anglicku vyriešia. Sajid Javid, minister zdravotníctva Veľkej Británie, očakáva menej optimistický vývoj. Predpokladá, že čakacie doby dosiahnu vrchol až na hodnote 13-14 mil. ľudí.

Ako sme na tom na Slovensku?

Úplne presne nevieme. Čakacie doby sa sledujú len na veľmi malú časť výkonov. Bolo by však naivné si myslieť, že na tom budeme inak ako v Anglicku. Podľa prieskumu Asociácie na ochranu práv pacientov sa takmer tretina pacientov sa rozhodla v dôsledku situácie zapríčinenej koronavírusom vynechať, prerušiť alebo ukončiť svoju plánovanú liečbu. Navyše, podľa údajov od samotných pacientov, vo viac ako tretine prípadov plánovaný výkon zrušil lekár alebo nemocnica.

Najhoršie na to je, že s našou úrovňou očkovania hrozí, že sa budú nemocnice aj na jeseň plniť covidovými pacientami a plánované výkony ďalej odkladať. Základným predpokladom v Anglicku je totiž to, že už nebudú nemocnice zahltené covidovými pacientami. Prečo? Obe dávky vakcíny dostalo až 74% dospelej populácie.

Naše nemocnice sú na tom z hľadiska infraštruktúry rádovo horšie a o nedostatku personálu písať určite ani nemusím. S najväčšou pravdepodobnosťou máme v porovnaní s Anglickom nie len väčší percentuálny nárast odloženej starostlivosti, ale číslo bude bohužiaľ ďalej rásť.

Zdravotníci sa určite znova obetujú a dajú do toho maximum. Na úkor seba, či svojich rodín. Pri ich súčasnom nedostatku však nedokážu bojovať aj s covidom aj so štandardnými výkonmi naraz, a tým zabrániť rastu čakacích dôb. Viete kto tomu ale dokáže zabrániť?

Každý jeden z nás.

Očkovanie chráni podľa britských dát od 92-96% pred hospitalizáciou (https://bit.ly/3xwTbcU). Každý jeden z nás vie ovplyvniť či sa zdravotníci budú môcť sústrediť na dohnanie odložených výkonov, alebo na – do veľkej miery – odvrátiteľné covidové hospitalizácie.

Teraz najčítanejšie