Denník N

Nemecko sa už pripravuje na štvrtú vlnu: Stratégia 3G versus 2G

V posledných týždňoch rastie v Nemecku počet pozitívnych prípadov nakazených, za čo je aj tam zodpovedný infekčnejší delta variant. Ide predovšetkým o mladých nezaočkovaných ľudí, ktorí si užívajú prázdniny, cestujú a stretávajú sa bez dodržovania akýchkoľvek obmedzení.

Rozhodujúcim ukazovateľom, ktorým Nemecko posudzuje pandemickú situáciu, je 7-dňová incidencia na 100.000 obyvateľov. Jej magické hranice sú hodnota 50, pri ktorej sa uvoľňoval lockdown a hodnota 100, pri ktorej sa sprísňovali opatrenia. Dnes (utorok) dosiahla incidencia hodnotu 23,1 (pred týždňom to bolo 17,8). V porovnaní s minulým letom, kedy nebol ešte nikto zaočkovaný, rastie číslo rýchlejšie a skôr. Hygienické stanice už nie sú schopné dohľadávať všetky kontakty nakazených.

Napriek tomu vydala spolková vláda začiatkom minulého týždňa smernicu, podľa ktorej je lockdown na jeseň vysoko nepravdepodobný. Rozhodujúcim faktorom bude miera zaočkovania. V Nemecku dostalo dve dávky už 55 percent obyvateľstva (na Slovensku len 37 percent), vo vekovej skupine nad 60 rokov až  81 percent.

Od budúceho týždňa končia v spolkových krajinách postupne letné prázdniny a Nemecko musí rozhodnúť o konkrétnych krokoch, aby sa krajina vyhla lockdownu. Aj Nemci diskutujú o tom, či má byť očkovanie povinné, zatiaľ to nevyzerá byť reálne. Namiesto toho je na stole návrh spolkového ministra zdravotníctva Jensa Spahna o obmedzení účasti nezaočkovaných na verejných a športových podujatiach alebo obmedzení ich vstupu do reštaurácií a podnikov. Ide o návrhy 3G: Geimpft, Genesen, Getestet (zaočkovaný, uzdravený, otestovaný), resp. prísnejšia alternatíva 2G, podľa ktorej by už negatívny test nestačil. Počíta sa ale aj s tým, že sa o zavedenie týchto obmedzení postarajú samotní organizátori alebo majitelia reštaurácií, ktorých by ďalší lockdown opäť tvrdo postihol.

Po Izraeli, Francúzsku či Rakúsku zvažuje aj Nemecko zahájiť na jeseň očkovanie treťou dávkou. Prvé štúdie ukazujú, že u starších ľudí relatívne rýchlo miznú z tela protilátky. Podobne je tomu aj u osôb s oslabenou imunitou, napríklad u onkologických pacientov.

Práve dnes sa konala videokonferencia medzi Angelou Merkelovou a premiérmi šestnástich spolkových krajín, ktorá má definovať kurz Nemecka cez blížiacu sa ďalšiu vlnu. Toto rozhodnutie môže výrazne ovplyvniť politické rozloženie strán pred voľbami do Bundestagu, ktoré sa konajú už 26. septembra, pravdepodobne v čase vrcholiacej štvrtej pandemickej vlny. (Treťou vlnou sa v Nemecku označuje obdobie počas tohtoročnej Veľkej noci.)

Malá paralela so Slovenskom – vláda sa síce ide zaoberať novým covid semaforom, ale o množstve vecí, ako sú napr. počty PCR testov zadarmo alebo mechanizmus testovania sa má rozhodovať až v septembri (!). Minister školstva chce oznámiť pravidlá pre školy až v polovici augusta (len dva týždňe pred začiatkom školského roka) a o pandemickej komisii či zasadnutí krizového štábu nikto nepočul už celé mesiace.

Vyzerá to tak, že slovenská verejná správa sa opäť raz naštartuje až vtedy, keď bude znova neskoro.

Teraz najčítanejšie

Andrea Kleine

Som Bratislavčanka, narodená v Čechách. Medzičasom kozmopolitka žijúca v Nemecku, avšak v posledných rokoch srdcom a mysľou opäť doma.