Denník N

25.výročie – deň, keď nám zobrali odborníkov, aby nás mohli oblbovať rozprávkami

Timothy Snyder hneď v 2. kapitole knihy O Tyranii hovorí – „Bráňte svoje inštitúcie – pretože inštitúcie sa sami neubránia.“ Ale my sme sa nepoučili, my sme neubránili – a na 25.výročie vzniku Slovenskej republiky, nám zobrali odborníkov na vzdelávanie. Čo bude ďalej?

Vianočné večierky. Poznáte to – ľudia sa obdarúvajú darmi, o ktoré predtým sami záujem nikdy nemali. A tak mojmu kamošovi ostala na stole útla knižka, ktorého autora nepoznal tak ako ja, a teda na Vianočnú dovolenku odišiel do Maroka bez nej. Jeho škoda.

Timothy Snider je autor, ktorého som mal možnosť spoznať vďaka jeho dielam o Strednej Európe. Je okrem iného odborník na obdobie Holokaustu. Obdobia, ktoré nám všetkým nastavilo zrkadlo, aký sme my vlastne „ľudský“. A názov diela?  Príznačný:

O tyranii.

Mohol som tušiť, že už o pár dní, mi bude varovanie z knihy o 20.poučeniach z 20.storočia, storočia vojen a tyranie, biť na poplach? No mohol. Nechali sme si totiž zvoliť do vlády zlodejov z SNS, ktorí sa tentokrát rozhodli umlčať odborníkov z Inštitútu Vzdelávacej Politiky.

Z ničoho nič, pod rúškom Vianočných sviatkov, odbor expertov 1.januára skončil.

  • Bez debaty.
  • Bez diskusie s verejnosťou, médiami, odborníkmi.
  • Bez vedomia občanov.

Medzi hlavnú náplň odboru patrili prípravy reforiem vo vzdelavaní, vyhodnocovanie varovných signálov, že v našom vzdelávaní nie je niečo v poriadku, že študenti nedostávajú prijateľné vzdelanie, a varovania, že učiteľov je potrebné lepšie zaplatiť. Prichádzali s riešeniami, analýzami, plánmi. A tie sa nie vždy páčia.

Správny odborný aparát nemá prevracať kabát ako vietor fúka.

Ale to je predsa okej. Nie sú to nejaký SMER-áci, SIEŤ-ari, MOST-áci. Inštitút zložení z odborníkov, ktorí mnohí študovali v zahraničí, nemá čo prikyvovať žiadnemu šéfovi v parlamente, podľa jeho excessov a nálad.

Títo ľudia sa často vrátili zo zahraničia, kde mali násobne väčšiu vidinu úspešného života. Zo škôl, kde žiadne podplácanie a rodinkárstvo nepomôže. Kde sa tituly a diplomové práce nedajú kúpiť za pár drobných namiesto driny.

Analytici v štátnej správe na Slovensku vôbec nie sú nejaká dobre zaplatená partaj, čo nič celé dni nerobí, ako to budú nevzdelanci z radov SNS často radi komunikovať. Naopak, na odbore IVP sa teda často vyjadrovali v protiklade s tým, čo bežní populistický tlčhubovia z tejto vlády v diskusných reláciách narozprávajú.

 

To však nie je dôvod na to inštitúcie zrušiť.

Nie všetci si pamätáme na časy, keď bolo u nás v móde inštitúcie rušiť. Ale mali sme aj také.

Ale nikdy to nedopadlo dobre – ani za komunistov, ani za fašistov. Ani na Slovensku, ani v Nemecku, ani v žiadnej inej diktatúre. Vo svete neexistujú čierno – biele riešenia, neexistuje dobré a zlé. Ale toto je prosté zlé rozhodnutie. Stratiť odborníkov, inštitúciu, ktorá bola odhodlaná prinášať zlepšenia, plnú schopných a motivovaných ľudí – to je jedno z tých raritných, naozaj zlých rozhodnutí.

Aj Timothy Snyder hneď v 2. kapitole hovorí – „Bráňte svoje inštitúcie – pretože inštitúcie sa sami neubránia.“ Ale my sme sa nepoučili, my sme nebránili – a na 25.výročie vzniku Slovenskej republiky, nám zobrali odborníkov na vzdelávanie.

Čo máme za budúcnosť bez vzdelávania?

Teraz najčítanejšie

Matúš Záhradník

Autor blogu OPolitike.sk , ktorý sa 7 rokov venuje digitálnemu marketingu, dátam a budovaniu osobných značiek. Aktuálne pôsobí ako dátový analytik, predtým ako marketingový konzultant, so skúsenosťami z korporátu aj v neziskového sektoru.