Denník N

Volkswagen Chrobák v hlave

Čo si to ten Volkswagen dovolil, podnik s históriou, novátorskými postupmi, dokonalou organizáciou výroby. A teraz masový podvod, zločinné spiknutie na získanie trhových výhod. Mastná pokuta, vyšetrovanie, hrozba sériových žalôb spotrebiteľov, pravdepodobný prepad predaja a nárek akcionárov. A k tomu záplava moralizovania, …ako len mohli. A objavia sa aj proroci hlásajúci koniec kapitalizmu, ktorý je len lžou a podvodom, pričom práve socializmus sa vždy chválil dymiacimi komínmi a prekračovaním plánov….

Dovolím si, nesmelo, vystúpiť na ich obranu. Nehaňte Volkswagen náš, neviete, čo činíte. Samozrejme, neberiem vinu Volkswagenu. Urobiť software, ktorý uvedie režim motora do neprevádzkového – testovacieho aby preliezol cez prísne kvóty je bezosporu nemorálne a zvrhlé. Nie je ale zvrhlé požadovať, aby motor dával výkon 130 kW, žral 4,3 l nafty na 100 km a vypúšťal emisie ako zapaľovač? Pri technicky danej obmedzenej efektivite vyťažiť z motora kilowat výkonu znamená spálenie istého množstvo paliva, a to aj keď spálite v ideálnych podmienkach, isté množstvo C a O2 musí premeniť na CO2 – skleníkový plyn, aj keď povedzme NOX sa dokáže neutralizovať vďaka katalyzátorom. Výkon ale požaduje trh a s niečim iným ani netlačte reklamný prospekt na lesklý papier. Kto dosiahne v bežnej prevádzke spotrebu, akú má normovanú v technickom preukaze? Vari lejete do motora špeciálne palivá, vymeníte mazivá, natlakujete pneumatiky na prasknutie a vyložíte aj zadné sedadlá? Podvádza každý, to ale žiadneho neospravedlňuje. Výrobcovia sú  spolupáchateľmi aj spoluobeťami spotrebiteľov a nastavenia celého systému zároveň.

Ako spotrebitelia asi aj sami podvod výrobcu očakávame. Chceme všetko lacnejšie a ešte aj na to si pýtame zľavu. Nečudo, že sa vytratili trvanlivé produkty, všetko vydrží akosi kratšie, ale akosi sa viac sa leskne. Obal a imidž je podstatne viac, ako kupovaná hodnota. A auto si môže kúpiť každý, pomaly aj najväčší chudák v Európe, USA a čoraz viac v ľudí Činy, Indie, Latinskej Ameriky. Autá musia byť lacné, veď každý má právo čerpať slobodu mobility…

A potom politika. Žiadny politik nepovie nahlas – ľudia, je vás veľa, dominantný druh, premnožil si sa. To by ryčali médiá, nadávky do antihumanistu, fašistu, všeobecného odľuda by lietali zo všetkých strán. Naopak, presvedčujú nás, že všetci majú mať ľudia rastúci prístup k blahobytu, lebo je to vraj spravodlivé. Alebo potom budeme viac drancovať Zem, alebo sa časť uskromní, alebo nás bude musieť byť menej. Počuť pravdu od politikov, čo roky zadlžujú svoje krajiny v nádeji na hospodársky rast, ktorý dlhy rozpustí v rastúcom HDP? A že sa niekto vo vyspelých krajinách má obmedziť, aby viac mohol niekto spáliť v Etiópii sa možno dá predať na ekologickom hipsterskom blogu, voliči by vás ale pohnali.

Klameme, z bezradnosti vymýšľame kampane – znížime emisie o 20%. Znížime podiel fosílnych palív. Zasadíme repku olejnú, podporíme fotovoltaiku. Zoberieme ľuďom dane a dotujeme únosnejšie technolóogie, až pokým sa neukáže, že k žiadnej hmatateľnej úspore nedošlo, naopak, že často škody presiahli úžitok.

Čo s Volkwagenom, domlátime ho až na zem a jeho trh si rozdelia GM, Ford a ostatní, až kým z nich nenachytajú na hruškách niekoho iného? Zničíme priemysel, keď sme na ten priemysel a jeho neustály rast odkázaní, lebo rastú počty hladných krkov, ktoré tým priemyslom krmíme? Nebudeme kupovať autá, veľké telky, tablety, mobily, práčky, sušičky, žehličky na vlasy a holiace strojčeky na chlpy na hrudi? To už neposkytneme žiadne dotácie na tvorbu pracovného miesta vo fabrikách vyrábajúce špecialne veľkoobjemové Land a Range Rovery?

Určite niekto vytiahne známe – každý nech začne od seba. A na to odpovedia zborovo milióny – hovno, prečo by som mal práve ja? Nie, nie je od nikoho spravodlivé žiadať “obeť”, ak na ňu nie sú pripravení aj ostatní. Minimálne si ale prestaňme klamať. Žijeme nadpomery, svedomie si len chlácholíme kúpou takzvane udržateľných výrobkov a voľbou aktivistických politikov, ale takýto stav už dlho vytrvať nemôže. V skutočnosti sa nám to už pravdepodobne vymklo z rúk. Stoja pred nami väčšie výzvy ako invázia imigrantov do EU – dnešný symptómom našej bezmocnosti.

Teraz najčítanejšie

Igor Hornák

Herold libertariánstva a slobodného myslenia.