Denník N

Web, ktorý straší peklom a tvrdí, že očkovanie zabíja, musí ísť dole zo zoznamu Konšpirátorov

Hlavný denník ide späť na zoznam dezinfowebov

Konšpiračnému webu Hlavný denník sa na Okresnom súde Bratislava I. podarilo dosiahnuť doteraz nevídaný zásah do slobody slova. Súd na základe zjavných manipulácií a neprávd prikázal projektu Konšpirátori.sk stiahnuť ich zo svojho zoznamu problematických webov. Hlavný denník tvrdí, že Konšpirátori.sk sú s ním v nekalosúťažnom vzťahu. Súd navyše prikázal stiahnuť web natrvalo a nevyžaduje, aby prebehol riadny spor a dokazovanie. Tvorcovia projektu považujú rozhodnutie súdu za absurdné a nepochopiteľné a okamžite sa proti nemu odvolali.

Projekt Konšpirátori.sk pomáha chrániť inzerentov pred tým, aby sa ich reklamy objavovali na dezinformačných weboch. Tým chránia nielen svoju reputáciu, ale zároveň nesponzorujú fungovanie dezinformačných webov zo svojich reklamných rozpočtov.

Nezávislá odborná komisia projektu zložená z učiteľov, historikov, lekárov, novinárov a špecialistov na sociálne siete hodnotí a boduje nahlásené weby podľa piatich kritérií.

Donedávna sa na zozname Konšpirátorov nachádzal aj web hlavnydennik.sk s pomerne vysokým skóre 7,9. Podľa hodnotenia komisie totiž obsahuje klamlivé, dezinformačné správy, lživú propagandu v rozpore s faktami, a nerešpektuje základy novinárskej etiky. Bratislavský okresný súd si však myslí, že jeho zaradenie na zoznam bolo aktom nekalej súťaže.

Smrtiace očkovanie, zvuky z pekiel aj drukovanie antisystému

Hlavný denník je zmesou známych aj obskurnejších konšpiračných teórií. Konšpiruje o všetkom od covidu až po geopolitiku. Brojí proti rúškam a očkovaniu a s obľubou dáva priestor lekárom, ktorí šíria nevedecké nezmysly o pandémii a očkovaní. Pravidelnými prispievateľmi sú aj krajne pravicoví politici, ktorí na ňom šíria otvorene rasistické tvrdenia. Stránka tiež nekriticky šíri prokremeľskú propagandu a antisystémové naratívy.

Na Facebooku má Hlavný denník vyše 30 000 followerov a niektoré príspevky dosahujú aj vďaka platenej podpore tisícky zdieľaní.

“Hlavný denník je jedným z najtoxickejších prvkov dezinfoscény na Slovensku, ktorý svojimi nezmyslami zasahuje stovky tisíc ľudí. Je šokujúce, že práve takémuto webu vyšiel súd v ústrety,” hovorí Tomáš Kriššák, jeden z členov hodnotiacej komisie Konšpirátori.sk.

Ochutnávka z produkcie Hlavného denníka
Panoptikum bizarností v podaní Hlavného denníka

Neodkladné opatrenie na večnosť a nadpráca súdu

Vydavateľ Hlavného denníka spolu so svojimi právnymi zástupcami z ULC Čarnogurský použil voči Konšpirátorom rovnakú taktiku ako v spore z Hlavnými správami. Súd sa manipuláciami aj zjavnými nepravdami snažil presvedčiť, že Konšpirátori.sk sú v akomsi konkurenčnom vzťahu s Hlavným denníkom. A sudkyňa Andrea Hrneková z Okresného súdu Bratislava I. mu uverila, aj keď žiadne dôkazy k tomu nepredložil.

Hlavný denník pritom nežaloval iba občianske združenie Konšpirátori.sk, o.z., ktoré projekt prevádzkuje, ale čo je zarážajúcejšie, aj reklamnú agentúru NetSuccess a vydavateľstvo Petit Press. Súd vydal neodkladné opatrenie nielen voči prevádzkovateľovi, ale aj voči agentúre, ktorá však projekt od februára 2019 neprevádzkuje. Hlavný denník bol komisiou posúdený a na zoznam problematických webov zaradený až v septembri 2019.

“Rozhodnutie súdu o vydaní neodkladného opatrenia si nedokážeme vysvetliť a považujeme ho za absolútne neprimeraný zásah do slobody prejavu. Tak ako Hlavný denník má ústavné právo šíriť nezmysly, projekty, ako je náš, majú právo na to poukazovať,” hovorí Ján Urbančík, spoluzakladateľ projektu a predseda Konšpirátori.sk, o.z. 

“Chápeme, že sa im nepáči, keď ich niekto vecne kritizuje, ale žalovať nás za nekalú súťaž je úplný nezmysel. Nie sme s nimi v žiadnom súťažnom vzťahu a keď vidím, čo šíria, tak by ma veľmi mrzelo byť s nimi v akomkoľvek vzťahu,” dodáva Urbančík.

Neodkladné opatrenie vydané bratislavským okresným súdom je neštandardné aj z toho dôvodu, že neukladá žalobcovi povinnosť podať žalobu. Aj keď Hlavný denník navrhoval súdu, nech vydá neodkladné opatrenie len do konca súdneho konania, súd sa rozhodol, že zákaz vydá natrvalo a žalobu vôbec nie je potrebné podávať. Hlavný denník si tak môže užívať to, že medzi spornými webmi nie je a k dokazovaniu nikdy nemusí dôjsť.

Konšpirátori.sk očakávajú principiálne rozhodnutie

Voči absurdnému neodkladnému opatreniu sa autori projektu už odvolali. V odvolaní naliehajú na súd, aby začal vo veci konanie.

“Vieme, že dezinformačným webom neodkladné opatrenia vyhovujú. Súdy pracujú extrémne pomaly. V spore s Hlavnými správami už viac ako dva roky márne čakáme na začiatok konania. Sme presvedčení, že argumenty a fakty sú na našej strane a veríme, že sa raz dočkáme principiálneho rozhodnutia, ktoré ukončí toto nezmyselné ťaženie proti nám,” uzatvára Urbančík.

Podporte náš boj

Súdne spory s dezinformačnými webmi nás stoja veľa času, energie, ale aj peňazí. Ak sa vám páči, čo robíme, staňte sa naším podporovateľom.

Teraz najčítanejšie

Konšpirátori.sk

Sme verejná databáza webových stránok s neserióznym, klamlivým, podvodným, konšpiračným alebo propagandistickým obsahom. Pomôžeme vám zabrániť tomu, aby sa vaša reklama zobrazovala na weboch, ktoré môžu poškodiť vašu reputáciu.