Denník N

Klíma, útek zo sekty, rasistické detstvo a ďalšie (5 knižných tipov)

Každý deň vyjde na svete viac kníh, ako sme schopní prečítať za celý život. Ponuka je pestrá, a preto je potrebné si pozorne vyberať, do akej knihy investujeme svoje peniaze a čas. Život je prikrátky na to, aby sme čítali zlé knihy. Keďže je nemožné písať rozsiahlejšie recenzie na každú jednu knihu, ktorá sa mi dostala do rúk či ma zaujala, v rubrike 5 knižných tipov (predtým nazývaná Knižná nádielka) budem pravidelne upozorňovať na zaujímavé knižné tituly, ktoré vychádzajú, resp. už vyšli a stoja za prečítanie.


Budúcnosť, ktorú si vyberieme. (Ako prežiť klimatickú krízu)

Klimatická zmena je bez diskusie najnaliehavejší a najzávažnejší problém, s akým sa kedy ľudstvo stretlo. Náš prístup k nemu v nasledujúcich tridsiatich rokoch určí, v akom svete budeme žiť a aký ho odovzdáme našim deťom a ich deťom.

Christiana Figueres a Tom Rivett-Carnac, ktorí v mene OSN viedli rokovania o historickej Parížskej dohode v roku 2015, napísali knihu plnú varovaní, ale aj nádeje o meniacej sa klíme a jej vplyve na ďalší osud ľudstva. Pre našu planétu existujú podľa autorov knihy dva scenáre ďalšieho vývoja. V prvom z nich opisujú, ako by to na zemi vyzeralo v roku 2050, keby sme nesplnili klimatické ciele stanovené v Paríži. Druhý scenár vykresľuje život v uhlíkovo neutrálnom, regeneračnom svete. Klimatickej zmene – ako sa dočítate v knihe – treba čeliť so zdvihnutou hlavou, optimizmom a odhodlaním.

Budúcnosť, ktorú si vyberieme nám ukazuje, aké máme možnosti a čo konkrétne musia zákonodarcovia, veľké firmy a každý z nás robiť, aby sme odvrátili katastrofu. Budúcnosť je v našich rukách.

Knihu Budúcnosť, ktorú si vyberieme si môžete zakúpiť na Martinuse (tu)

Kniha, ktorá vám možno zachráni život (Ako dlhšie a lepšie žiť vďaka vede)

Čo zaberá na spomalenie procesu starnutia?
Ako sa dá najlepšie schudnúť (a udržať si hmotnosť)?
Čo treba robiť, aby mal človek kvalitný spánok?

Každý z nás chce byť zdravší, silnejší a dožiť sa čo najvyššieho veku. No ktoré metódy naozaj fungujú? Naozaj jestvujú superpotraviny? Ako minimalizovať riziko cukrovky, rakoviny a Alzheimerovej choroby? Aká škodlivá je v skutočnosti laktóza? Sú výživové doplnky nevyhnutné? A čo na to voľné radikály?

Zabudnite na divoké trendové diéty a fitnes programy celebrít. Vedecký publicista Graham Lawton prináša nový pohľad na zdravie, výživu a životný štýl. Oddeľuje dojmy od pojmov a kriticky sa vyrovnáva s množstvom mätúcich údajov a desivých titulkov v časopisoch. Na základe najnovších vedeckých výskumov a štatistík ponúka pravdu o diétach a stravovaní, o drogách, desaťtisíc krokoch denne, slanine, počítaní kalórií, káve, mliečnych výrobkoch, spánku, vláknine, „opiciach“, soli, cukre, kardiu, opaľovacích krémoch, statínoch, vitamínoch a o mnohom ďalšom.

Graham Lawton často šliape na mínové pole, no nie samoúčelne. Jeho cieľom je vyvrátiť prežité mýty a rozlíšiť bludy od faktov. Táto kniha odhaľuje pravdu o módnych trendoch v stravovaní, vysvetľuje skutočné vedecké poznatky za lepším zdravím a vďaka tomu vám možno zachráni život.

Knihu Kniha, ktorá vám možno zachráni život si môžete zakúpiť na Martinuse (tu)

Žijeme zodpovedne? (Odpovede na naše každodenné ekodilemy)

Táto kniha prináša jasné odpovede na ekologické dilemy, ktorým každodenne čelíme vo svojej snahe o udržateľný život. Sú elektromobily skutočne zelené? Čo je lepšie: elektrická alebo bambusová zubná kefka? Je pre planétu lepšia sprcha alebo vaňa? Je ekologické mať domáceho miláčika? Alebo je vôbec možné mať deti a súčasne raziť zelenú cestu? A prečo je rýchla móda taký problém?

Kniha Žijeme zodpovedne? ponúka viac ako 140 rád pre každodenný zelený život a odpovede na naše ekodilemy. Vďaka nim sa budete môcť pustiť do postupnej zmeny svojich zvyklostí, pretože stav klimatického ohrozenia je skutočný a každá zmena nášho správania sa počíta. A navyše môžete ušetriť aj nemalé peniaze. Každý môže priložiť ruku k dielu. A svet od vás potrebuje, aby ste tým či oným spôsobom začali už dnes.

Knihu Žijeme zodpovedne? si môžete zakúpiť na Martinuse (tu)

Vinný od narodenia (Príbehy z juhoafrického detstva)

Neuveriteľná smutno-komická cesta za životným šťastím

Trevor Noah sa narodil ako syn juhoafrickej matky z kmeňa Xhosa a švajčiarskeho občana. V čase apartheidu boli vzťahy medzi partnermi odlišnej farby pleti neakceptovateľné a pokladali sa za trestný čin. Trevor bol dieťa, ktoré sa vlastne nemalo narodiť, a tak ho museli skrývať. Zažil chudobu, prejavy rasizmu, ale aj odvážnu vzburu svojich “farboslepých rodičov“, ktorí sa s dôvtipom snažili prekonať etnické a rasové predsudky. Dnes je z neho obľúbený moderátor s vlastnou show, cestuje po celom svete a vystupuje ako stand-up komik pred vypredanými sálami. Jeho rozprávanie sledujeme v navzájom prepojených príbehoch, mnohé sú zábavné či dramatické, iné zasa hlboko dojemné.

Trevorova kniha sa pokladá za najúspešnejšiu autobiografiu 21. storočia, keďže nám s dôvtipom a úprimnosťou približuje nezvyčajný svet, na ktorý by sme najradšej zabudli. Spoznávame ťažké detstvo, keď jeho jedálniček pozostával čisto z húseníc, alebo keď ho pri únose vyhodili z idúceho minibusu. Autor nevynechá ani spomienky na sladké trápenie, čo mu pripravili stredoškolské lásky. Celou knihou sa vinie jeho neutíchajúci zmysel pre humor a satiru aj krásne puto k nebojácnej a milujúcej matke. Chránila svojho syna pred kolotočom chudoby, násilia a týrania a ukázala mu cestu k slobode, vzdelaniu a dôstojnému životu.

Knihu Vinný od narodenia si môžete zakúpiť na Martinuse (tu)


Knižné tipy – 20 kníh o kritickom myslení, ktoré by ste si mali prečítať (odkaz tu)


Neortodoxná (Ako som za cenu škandálu preťala vlastné chasidské korene)

Osobná spoveď mladej židovky o jej úniku z náboženskej sekty

Satmárska sekta, spoločenstvo odštiepené od chasidského judaizmu, ľudí zvonka láka svojím tajomnom. Deborah Feldmanová vo svojich memoároch odhaľuje, ako sa žije v osídlach náboženských tradícií, vo svete, ktorý si mlčanie a utrpenie cení viac než slobodu jednotlivca.

Deborah vyrastala vo svete, kde sa všetko riadi podľa neúprosných pravidiel a zvykov, ktoré rozhodujú o všetkom, počnúc tým, čo si smie obliecť, s kým sa smie rozprávať, až po to, čo smie a nesmie čítať. Aj napriek týmto obmedzeniam z nej vyrástla nezávislá mladá žena, potajomky hltajúca príbehy silných literárnych hrdiniek Jane Austenovej a Louisy May Alcottovej, ktoré jej pomohli vytvárať si predstavu iného spôsobu života.
Už ako tínedžerka sa ocitla v sexuálne i emocionálne nefunkčnom manželstve s mužom, ktorého takmer nepoznala. Jej vnútorné napätie medzi nenaplnenými túžbami a povinnosťou žiť tak, ako sa na vzornú židovku patrí, vyvrcholilo v momente, keď sa ako devätnásťročná stala matkou. Vtedy si naplno uvedomila, že – bez ohľadu na prekážky – kvôli sebe a svojmu synovi musí uniknúť.

Knihu Neortodoxná si môžete zakúpiť na Martinuse (tu)

*Záverečná poznámka:

Ak vás zaujímajú ďalšie moje knižné tipy, pozrite si moje recenzie (odkaz tu) alebo moju rubriku Knižná nádielka:

  1. Knižná nádielka 1 (2020) odkaz tu
  2. Knižná nádielka 2 (2021) odkaz tu
  3. Knižná nádielka 3 (2021) odkaz tu
  4. Knižná nádielka 4 (2021) odkaz tu
  5. Knižná nádielka 5 (2021) odkaz tu
  6. Knižná nádielka 6 (2021) odkaz tu
  7. Knižná nádielka 7 (2021) odkaz tu
  8. Knižná nádielka 8 (2021) odkaz tu
  9. Knižná nádielka 9 (2021) odkaz tu

 

Teraz najčítanejšie

Albert Lučanský

Vyštudoval som históriu a slovenskú literatúru a literárnu vedu na Univerzite Komenského v Bratislave, kde si v súčasnosti aj robím doktorát z literárnej vedy. Medzi moje záľuby patrí čítanie kníh o literatúre, histórii, filozofii, religionistike či psychológii. Moje knižné blogy na Denníku N sa obsahovo týkajú kníh, ktoré sa mi dostali do rúk (novšie aj staršie). Ak máte záujem o recenzovanie knihy či spoluprácu, kontaktujte ma a dohodneme sa :-)