Denník N

Čo nás učí prípad mladého Harabina

Mali by sme si vziať ponaučenie z ťažkostí okolo sudcu Harabina (v rozpore s názormi tých, pre ktorých aj otázka koľko je dva plus dva je vecou “právneho názoru”, sudca Harabin je teraz len jeden).

Po tom, čo bol sudca Harabin zvolený súdnou radou za kandidáta na vymenovanie za sudcu, povedal mi jeden jej veľmi solídny člen, niečo v tom zmysle, že “Čo som mal robiť, nebolo tam nič také, kvôli čomu zaňho nehlasovať.”

Následne bol sudca Harabin prezidentom aj vymenovaný. Pravdepodobne v dôsledku podobného náhľadu. Náhľadu, že lepšie je sa vyhnúť konfliktu, veď nejako bude. A to v situácii praktickej nemožnosti dostať z funkcie sudcu, ktorý je menovaný “doživotne”.

Podobne ako so sudcami je to ešte stále napríklad aj s prokurátormi. Ak neodíde sám, nikto ho z funkcie nedostane,  nech robí (a nerobí) čokoľvek. A to teraz nehovorím len o vymenovaní generálneho prokurátora, o ktorom sa verejne písalo, že na vypočutí kandidátov klamal a ktorého zneužívanie práva podľa zvráteného komunistického § 363 trestného poriadku umožňujúceho zastavenie trestného stíhania (viď napr. únos Vietnamca) spochybňuje úsilie vlády o očistu spoločnosti. Mám na mysli prípady mnohých prokurátorov, ktorí majú obrovskú moc (najmä nestíhať alebo dokonca mariť trestné stíhanie), a pritom niet sily, ktorá by ich z funkcie dostala.

Takže zhrniem, slovenský prístup je: do funkcie ľahko (Čo sa dá robiť? Inak sa nedá.) a z funkcie: V žiadnom prípade!

Bolo by ideálne, keby aj pri menovaní do funkcie vo verejnom sektore platilo to, čo je dobrou praxou pri prijímaní do zamestnania v bežnom živote: Ak sú o vhodnosti kandidáta pochybnosti, je lepšie ho neprijať.

To by malo platiť o to viac, keď je ťažké až prakticky nemožné sa takého funkcionára zbaviť inak, ako ho trestne stíhať, nech robí čokoľvek.

Preto by sme sa všetci mali snažiť o opak toho, čo máme: Prísne a ťažko s uvádzaním do funkcie. A ľahšie z nej. Nech sa základným spôsobom riešenia osobného zlyhania vo funkcii stane odchod z funkcie.

O čo viac sa nám to bude dariť, o to viac sa priblížime ku krajinám, ktoré svoj boj o právny štát už vybojovali.

Teraz najčítanejšie