Denník N

Seversky chladný kráľ Olaf.

Než sa stal Olaf Scholz (ročník 58) starostom Hamburgu, fungoval roky ako advokát. Emočne úsporný, argumentačne presný. 26.septembra bude zvolený (vis maior?) za nového spolkového kancelára. Súpermi mu boli (a sú) krajinskí politici Laschet a Söder a progresívna aktivistka Baerbock.

Zatiaľčo Laschet čelí silnejúcemu rozčarovaniu v radoch CDU, Söder (CSU) sa už sústreďuje na budúce voľby. Annalienka dovrzala čo mohla a rozprávka o zelenom raji na Zemi nadobúda fosílnejší priebeh. Málokto dokumentuje lepšie krízu straníckych nominácií ako Heiko Maas, ktorý sa zahranično-politicky stratil niekde v Afganistane. Scholz dnes dvíha preferencie SPD natoľko, že strana (ktorá ho nechcela za predsedu) “zosubmisívnela“ na slogan – kto chce Olafa Scholza, volí SPD …

Málokto stelesňuje lepšie “glokálny“ prístup k politike ako práve Scholz. Ako minister financií nedávno predstavil v Bruseli koncept globálnej minimálnej dane zo zisku, lokálne ide do boja zvýšením minimálnej mzdy. “Potrebujeme pre všetkých zabezpečenie smerom nadol. To znamená zákonom stanovenú minimálnu mzdu 12 Eur, ktorá by viedla k tomu, že 10 miliónov občanov získa zvýšený príjem.“ A niekde v preklade stratená renesancia rodinných firiem podľa Draghiho vzoru.

Scholz je vraj Merkelová v červenom. Myslí strategicky, koná oportunisticky. Porovnávajúc s domácimi reáliami, mi to skoro splýva. Na úkor toho strategického.

Želám daždivý deň.

Teraz najčítanejšie