Denník N

Hádzanárska hala Slavomíra Šipoša. Smutná realita športu v Košiciach…

Titulná foto: Košice Online
Titulná foto: Košice Online

Hádzanárska hala v Košiciach. Ako ďalej? 

Keď v roku 2018 predstavil, stále aktuálny nájomca v Hádzanárskej hale na Alejovej, smelé plány na jej postupnú obnovu, srdce nejedného športovca v meste zaplesalo novou nádejou. Postupne došlo k odstráneniu nebezpečnej a nefunkčnej prístavby, ktorá slúžila už len prespávajúcim bezdomovcom a spôsobovala problémy. Celý zámer rekonštrukcie Hádzanárskej haly bol súčasťou príprav na Európsky olympijský festival mládeže – EYOF. Dobre vieme ako EYOF a zatiaľ aj všetky plány na obnovu športovísk v meste dopadli…

Poďme ale späť k Hádzanárskej hale, ktorá je živým príkladom dlhodobej ignorancie investícií do majetku mesta. Filip Fabišík a jeho Občianske združenie Košice Crows získalo Hádzanársku halu od mesta do dlhodobého prenájmu za symbolickú sumu na dobu 20 rokov. V júli 2018 bola podpísaná zmluva medzi mestom Košice, OZ Košice Crows a spoločnosťou Východoslovenská energetika, ktorá mala vrátiť halu na mapu moderných športových stánkov, kde sa budú môcť organizovať aj medzinárodné zápasy a podujatia:

„Nechceme mať len halu s palubovkou, ale chceme z nej urobiť športové centrum s miestnosťami pre tanečný či bojový šport. Postupom času sa chceme venovať aj hľadisku, priestorom pre regeneráciu a okoliu haly. Aby z toho bol športový komplex na úrovni.“ vyjadril sa v roku 2018 Fabišík pre portál Košice Online.

Spočiatku všetko vyzeralo nádejne, došlo k obnove osvetlenia, vstupných priestorov, výmeny vzduchotechniky, osadený bol gumový povrch vhodný najmä na hádzanú a florbal, fanúšikovia majú možnosť využiť bar. Fabišíkovi nemožno uprieť ani snahu obnoviť zašlú slávu hádzanej v meste vytvorením klubu, prilákaním partnerov, sponzorov a hráčov zvučných mien. Žiaľ, dobehla ho náročná realita.

A práve tu prichádza horšia stránka haly. Hygiena a čistota na WC, v šatniach, častokrát netečúca teplá voda (problém najmä v zime), investíciu do vzduchotechniky akosi necítiť – v zime zima, v lete teplo a dusno viac ako v exteriéri. Človek sa tam napriek určitej a nie malej investícii cíti ako v minulom storočí, keď ešte naši dedovia a ocovia chodili sledovať jeden z najlepších hádzanárskych klubov v histórii Československa – TJ VSŽ Košice. Pamätníci by vedeli spomínať na zašlú slávu košickej hádzanej a celého košického športu. Väčšina z vybavenia haly žiaľ aj v roku 2021 vyzerá ako z minulého storočia.

Súčasnosť nasvedčuje tomu, že nájomca stráca dôveru viacerých partnerov nielen na možnú obnovu haly, ale aj základné fungovanie klubu Crows Košice. Potvrdené to máme z viacerých zdrojov. Fabišík navyše plánuje navýšiť sumy nájmov pre florbalové kluby pôsobiace v hale, ktoré nemajú inú možnosť na odohranie extraligových zápasov v druhom najväčšom meste na Slovensku.

Áno. Až takto hlboko padla úroveň športovísk v Košiciach. Na samotné dno. PR materiály o reštarte športu sú síce pekné, ale všetky pokusy mať v meste modernú multifunkčnú halu sú zatiaľ bez výsledku. Naťahovanie času a obštrukcie pamiatkarov pri rekonštrukcii starej športovej haly, nekonečný príbeh ohľadom výstavby NTC, rozpredanie pozemkov, na ktorých v minulosti stáli športové stánky súkromným investorom počas bývalých vedení mesta, dospeli až do dnešnej smutnej a hrozivej reality. Mesto Košice nemá okrem Steel Arény k dispozícii žiadnu multifunkčnú športovú halu spĺňajúcu podmienky na organizovanie väčších medzinárodných podujatí hodnú 21. storočia. Ak sa pozriete na WC v Hádzanárskej hale, tak si radšej dvakrát rozmyslíte, či sa rozhodnete v danej hale vôbec niečo organizovať. Jednoducho katastrofa! Viď foto:

Takto vyzerajú toalety v jedinej multifunkčnej hale pre kolektívne športy v meste.

Ale keďže sa z histórie nenajeme, pozrime si možnosti riešenia situácie ohľadom Hádzanárskej haly. Je viac ako nepredstaviteľné, že súčasný nájomca dokáže ešte zvrátiť negatívny finančný vývoj spôsobený aj nemožnosťou organizovania komerčných hromadných podujatí. Vzhľadom na spomínanú stratu dôvery partnerov a sponzorov by som očakával čo najrýchlejšie ukončenie nájomnej zmluvy zo strany mesta. Nasledovať by mala nevyhnutná investícia do rekonštrukcie sociálnych zariadení, šatní, výmeny vonkajších okien a dverí.

O tom, že hala by na prerod k modernému športovému stánku potrebovala investíciu na úrovni niekoľko stoviek tisíc eur nehovoriac. Všetko majú aktuálne v rukách poslanci MZ a vedenie mesta, ktoré by malo čo najskôr reagovať. V opačnom prípade o pár mesiacov nebude mať mesto k dispozícii žiadnu viacúčelovú halu a kluby budú trénovať a hrávať v malých školských telocvičniach. Takže, ako ďalej Hádzanárska hala? Ako ďalej šport v Košiciach?

Teraz najčítanejšie

Pavol Popovec

Aktívny občan, ktorému záleží na svojom okolí, veciach verejných, miluje šport a chce meniť veci k lepšiemu. Budúcnosť je jasná, budúcnosť je...v našich rukách. HLAVNE MESTO KOŠICE.