Denník N

Alibaba dostáva ďalšiu ranu v podobe čínskych regulácií

Čína sa od minuloročnej jesene snaží dostať online aj offline podnikanie pod väčšiu kontrolu. Postupne pritvrdzuje protimonopolné predpisy, pričom Alibaba nie je jediný veľký hráč, ktorý sa ocitol v centre záujmu Štátnej správy pre reguláciu trhu.

Štátna správa pre reguláciu trhu (SAMR) prichádza s novými nariadeniami, vďaka ktorým chce mať Čínska vláda väčšiu kontrolu nad technologickými gigantmi. Alibaba už tento rok počas apríla dostala pokutu 2,8 miliardy dolárov od SAMR za zneužívanie monopolného postavenia na trhu od roku 2015. Čína týmto nekončí a vydáva návrhy nových pravidiel hlavne pre veľkých hráčov. Obáva sa ich vplyvu a možnosti vplývať na politickú situáciu v komunistickej krajine?

Najhorúcejšou témou čínskeho regulátora je sprísnenie protimonopolných predpisov v agende pre rok 2021. Peking začal byť alergický na expanziu a nadmernú trhovú silu veľkých technologických firiem. Riaditeľovi SAMR Zhang Gongovi sa nepáči nekalá hospodárska súťaž a hovorí, že nezáleží, či ide o online alebo offline podnikanie, nikto nemôže zneužívať svoju monopolnú pozíciu.

Dokument pojednáva o návrhoch predpisov, či opatrení pre online odvetvie, kde sa hlavne zakazuje nepoctivá konkurencia, nezákonné získavanie alebo využívanie dát iných spoločností. Je zaujímavé, že práve Čína chce zabrániť zneužívaniu informácií o spotrebiteľoch a porušovaniu ich práv. Predstavitelia autokratickej krajiny sa dostali aj do sporu s Kanadou na zasadnutí Rady pre OSN. Podľa expertov OSN zadržiavajú v táboroch západného regiónu Xinjiangu takmer milión Ujgurov a ďalších turkických moslimov. Dodržiavanie pravidiel v online priestore je veľmi dôležité, ale v prípade ázijskej krajiny vznikajú obavy používania dvojitého metra a diskriminácie nielen online gigantov pomocou regulácií.

Na druhej strane je tiež treba povedať, že Alibaba čelí v poslednej dobe mnohým problémom. Najvážnejším bolo obvinenie zamestnankyne zo znásilnenia vlastným šéfom. E-commerce rieši rôzne problémy a počas augusta klesli ich akcie o takmer 5%, čo znamená, že sú najnižšie od októbra 2019.

ProfitLevel_Zarska_Alibaba narazila
ProfitLevel_Zarska_Alibaba narazila

Výkonnosť spoločnosti Alibaba za 5 rokov. (Zdroj: Investing.com)

Jedným z navrhovaných opatrení je aj zákaz praktiky, ktorá je často využívaná elektronickými obchodníkmi. Ide o praktiku, ktorá bráni predajcom, aby ich tovar ponúkali na konkurenčných platformách. Zaujímavosťou je, že verejnosť sa môže k pravidlám vyjadriť a to do 15. septembra.

Zakladateľ Alibaby Jack Ma nie je obľúbencom Číňanov. Potrestanie za prešľapy prišlo aj minulý rok, kedy bol IPO spoločnosti Ant Group na hongkonskej burze cenných papierov pozastavené. Podľa jedného z členov čínskeho vládneho poradného výboru, sa začala Čína odkláňať od „inkluzívnej a opatrnej regulácie“, vďaka ktorej bol technologickým gigantom umožnený neobmedzený rast a chce sa zamerať na ochranu spotrebiteľa. Investori pozorne sledujú dianie v Ázii a je možné, že mnohí začnú presúvať svoj kapitál do „bezpečnejšieho“ sektora.

Teraz najčítanejšie

ProfitLevel_Lucia Zarska

Lucia Zarska

Som spoluzakladateľkou webu Mafinn, na ktorom som sa po obsahovej stránke venovala vzdelávaniu laického publika v oblasti rôznych druhov investícií. Som presvedčená, že investovanie môže byť jasné, zrozumiteľné a dostupné pro každého, stačí len vedieť ako na to. Aj preto som sa rozhodla v oblasti finančných trhov nasmerovať svoje ďalšie kroky na pozíciu analytičky. V pozícii hlavnej analytičky brokerskej spoločnosti ProfitLevel sa teraz venujem tejto téme podrobnejšie. Zároveň sa snažím pokračovať v písaní odborných textov o kapitálových trhoch do médií a na blogy. https://www.linkedin.com/in/lucia-%C5%BE%C3%A1rska-356b40b2/