Denník N

Právny štát na Slovensku – Colombova manželka ?

Vážení členovia úžasného spravodlivého spoločenstva, ktoré plní posvätnú misiu !

Myslíte si, že ste jediní a vyvolení.

Pritom svojim správaním, vyjadreniami, urážate ľudí lepších od vás, ktorí roky stáli na svojich miestach, pre ktorých nie je lož pracovnou metódou. Ktorým nejde o to, aby na tlačovke  vystúpili pred novinárov a ohlupovali svojimi táraninami. Urážate ľudí, ktorí si  plnili   svoje malé, každodenné  úlohy, nekrivili charaktery, pretože ich neohúril najnovší model Mercedesu, BMV, Audi, ktorým sa hrdil podnikateľ, platca DPH.

Pretože ich neohúrili veľkohubé reči tých, ktorí zaplatili akúkoľvek cenu, aby  dostali  vedúce politické a mocenské funkcie a ohrievali svojimi telami ministerské stoličky.

Urážate tých, ktorí nepričuchli k omamnej pachuti úplatkárstva a korupcie. A vy ste k nej náhodou dôverne nepričuchli, keď tak presne rozumiete pravidlám hry ? Keď VIETE, to čo ostatní nevedia. Keď VIETE natoľko, že ste sebaistí v odsudzovaní a trestaní ?

Boli tu ľudia, ktorí si želali, aby sa na Slovensku už naozaj začal budovať právny štát, aby sme opustili detinské a nezrelé  korupčné a rodinkárske chodníky, ktoré sú napokon vždy slepými uličkami.

Boli tu ľudia, ktorí mali jasno v tom, že sú  súčasťou celku a sami neprežijú, a preto nepotrebovali všetko teraz a hneď vydrancovať pre seba. A zobrať posledný kúsok chleba aj z úst vlastných detí a vnúčat.

To čo však vážení vyvolení hanebne predvádzate pred celou spoločnosťou ma vedie k záveru, že nepatríte medzi ľudí, ktorí veria v právny štát.

Vy si totiž myslíte, že poraziť korupčnú mafiu za cenu využitia akýchkoľvek prostriedkov je viac, ako panstvo práva, úcta k pravidlám. Nahradili ste jednu divočinu, divočinou druhou.

Rovnako ako vaši predchodcovia, ani vy na to nemáte právo, nie je to váš štát. Ukradli ste si ho. Lámete veci cez koleno. Lenže, vy sa domnievate, že si môžete beztrestne dovoliť úplnú deštrukciu spoločnosti v mene vyššieho cieľa- dostať za mreže určité osoby. Myslíte, že to nie je všetkým jasné o čo sa tu hrá ? Pomaly to vie aj malé decko. Aj malé decko vie, že usvedčiť ľudí, ktorí sú prepojení rôznymi väzbami, a ktorí dlhé roky vytvárali systém, ktorý tu funguje nebude jednoduché.

Ale vôbec si neuvedomujete, že metódy, ktoré ako hrdinovia volíte, dávajú všetkým jasne najavo, že v právny štát vôbec neveríte.

Veríte tomu, že poraziť to, čo vy vnímate ako zlo, je možné len za cenu lámania práva a cynického zosmiešňovania všetkého, v čo tu ešte panovala aká – taká  dôvera. Dôveru v právo a hodnoty, chcete nahradiť dôverou vo vás, ako spasiteľov spoločnosti.

Podľa hesla : „Neverte vlastným očiam, verte nám.“

Natíska sa otázka. Ak teda nie právny štát, čo mienite budovať potom, keď za použitia akýchkoľvek prostriedkov posadíte do basy tých, ktorí tam podľa vás patria ? Kto bude nasledovať ? Urobíte hrubú čiaru a poviete, odteraz sa budú veci robiť zákonným spôsobom, lebo sme splnili vyššie poslanie ?

Čo tu po vás ostane ? Precedens, ktorý ukáže budúcim generáciám, že právny štát a rešpektovanie pravidiel nie sú až také dôležité, ak ide o väčšie dobro, najdôležitejšie je, čo si myslí skupina správne mysliacich, ktorí sa zasadzujú o všeobecné blaho ?

Niektorí od vás čakali, že sa pevne zasadíte za smerovanie k právnemu štátu a tí, ktorí sa spreneverili svojmu poslaniu a postaveniu, budú postihnutí zákonným spôsobom.

Vy ste však zaryli brázdu ešte hlbšej deštrukcie. Lži, intrigy, demagógia, diletantizmus a arogancia. Toto nie je smerovanie, ktoré sme si želali.

Väčšina z nás nemá toľko za ušami, ako naši mesiáši, tiež tu slušne žijeme, žili sme a chceme slušne žiť, napriek tomu, aké pomery tu vytvorili niektoré skupiny ľudí. Ale na rozdiel od spoločenstva spravodlivých si nemyslíme, že by sa ideám právneho štátu nedalo a nemalo veriť, aj keď  dlhé roky bujnela korupcia a klientelizmus.

Tieto neduhy však dopustila  celá spoločnosť, ale najmä mnohí z vás, teraz trestajúcich, ktorí ste zastávali významné posty.

Podľa vás, spoločenstvo vyvolených, je na nápravu  potrebné nahradiť právny štát totalitou ? Vašou vládou železnej „protikorupčnej čižmy“ ? Vy to tu ustrážite a bude dobre ?

História je plná ľudí, ktorí mali podobné nápady. A učí nás o tom, že sa jednoducho nevedeli dať zastaviť. Ak sa to napokon podarilo, bolo to za cenu obrovských obetí.

Príde čas, keď budú všetci ( ak ich nadobro neumlčíte) vypovedať  o tom, aké prostriedky ste používali. To neznamená, že budú vypovedať nevinní. Ale ich výpoveď bude aj tak šokujúca. Hoci si Slovensko o túto situáciu koledovalo, nezaslúži si ju.

Lebo následky nepostihnú horných desaťtisíc, ktorí sa tu teraz hrajú na spravodlivých a spravodlivejších, ale postihnú  a už aj postihujú náš každodenný život, masy tých, ktorí sa do žiadnej z mocenských hier nikdy nezapájali.

 

 

Teraz najčítanejšie

Viktória Hellenbart

Smelo môžem napísať, že sa celý život venujem právu, hoci som pôvodne chcela robiť všetko okrem práva, a najviac zo všetkého som túžila byť veterinárom, ale veci sa vyvinuli inak. Od júla 2001 mám samostatnú advokátsku prax v Lučenci a som teda celý život "vidieckym advokátom". Láska k prírodným vedám ma od začiatku viedla k porovnávaniu a hľadaniu prírodných zákonov v práve. Napriek, a verím, že len "zatiaľ"prevažujúcim skúsenostiam, som si istá, že morálne zákony v spoločnosti sú rovnako nemenné a neporušiteľné ako zákony prírodné. Gravitačný zákon nie je neporušiteľný v tom, že nemožno jednoducho vyskočiť z 12. poschodia, ale následky jeho porušenia sa dostavia a tie sa už ignorujú ťažšie. A rovnako fungujú zákony morálne, možno ich porušiť, ale následky sa dostavia a v tomto prípade ich pocítime všetci..