Denník N

R. E. Howard: Král Conan (Čitateľský denník 45/2021)

„Conan se zastavil na můstku. Vzhlíželo k němu osmdesát černých tváří. Cimmeřan se vztyčil v celé výšce, hřívu černých vlasů rozevlátých větrem a v pravé ruce pozvedl zakrvácenou válečnou sekeru.

Kdo jsem?‘ vykřikl. ‚Podívejte se, vy psi! Podívej se, Ajongo, Jasungo, Larango! Kdo sjem?!
A mezi otroky se ozval výkřik, který vzápětí zesílil v nesmírný řev: ‚Amra! To je Amra! Lev se vrátil!‘

Námořníci, kteří uslyšeli tento výkřik a pochopili jeho příšerný význam, zbledli a ustoupili. Teď pohlíželi na divokou postavu na můstku s hrůzou v očích. Je snad možné, že to je skutečně krveříznivý démon jižních moří, který před lety tajemně zmizel, ale jehož osoba a činy stále přežívají v děsivých legendách?“

Zlodej, pirát, žoldnier a dobrodruh, taký je príbeh zachmúreného Conana, barbara z chladnej Cimmerie stratenej v dávnej minulosti. Na vrchole svojho života nakoniec dobil mocnú Aquiloniu a stal sa z neho aj kráľ — a toto je kronika jeho panovania.

R. E. Howard, mladý Texasan milujúci literatúru, históriu a box, založil v tridsiatych rokoch minulého storočia špecifický fantasy subžáner sword & sorcery — meč a mágia. Neohrození hrdinovia ako Kull, Bran Mak Morn alebo Conan v týchto pulpových poviedkach bojujú s mocnými čarodejmi a odpornými príšerami, objavujú dávno stratené poklady a zachraňujú krásne (zväčša polonahé) ženy. A dodnes inšpirujú autorov ako Erikson, Gemmell alebo Sapkowski.

Zbierka Král Conan pozostáva z poviedok Meč s fénixomŠarlatová citadela a románu Hodina draka — jediného, ktorý R. E. Howard stihol dokončiť. Spája ju obdobie Conanovho vládnutia a snaha mnohých živlov ho z trónu zosadiť. Starnúci kráľ však nie je taký bezmocný, ako by sa na prvý pohľad zdalo. Meče ani mágia, dvorné intrigy ani obrovské armády, nič z toho nedokáže zlomiť nášho hrdinu.

Strohý jazyk, exotické dobrodružstvá a brakové zápletky v ktorých barbarská primočiarosť vyhráva nad skazenou civilizovanosťou hľadali doboví čitatelia v časopisoch ako bol Weird Tales. Howard doň pravidelne prispieval a vďaka tejto práci sa spoznal aj s H. P. Lowecraftom, s ktorým si až do konca svojho krátkeho života pravidelne vymieňal listy a pripomieky k tvorbe. Tá jeho bola ozaj bohatá, striedal westerny, horory a námornícke historky, najznámejším sa však stal práve vďaka Conanovi.

Jeho príbehy sú priamočiare a dynamické, akčné pasáže fungujú výborne aj takmer sto rokov od svojho vzniku. Ak hľadáte čistokrvnú fantasy s nezdolným hrdinom, v ktorej nie je namiešané žiadne zbytočné pseudo-filozofovanie, určite po nich siahnite. Howard svojmu svetu navyše vymyslel aj bohatú históriu siahajúcu tisícky rokov do temnej minulosti, na ktorú rozprávač občas melancholicky spomína (Pán Prsteňov začal vychádzať až o dvadsať rokov neskôr, to len aby ste boli v obraze).

Na poličke už síce mám dvojicu starších vydaní Howardových poviedok (s krásnymi obálkami od Káju Saudka), revidovaný preklad Jana Kantůrka, pevná väzba a ilustrácie Mikuláša Podprockého ma však presvedčili, aby som sa pustil aj do tohto nového vydania. Argo navyše sľubuje, že ak bude mať Conan u čitateľov úspech, postupne vydá celé Howardovo dielo. A keďže sa chcem dožiť aj príbehov môjho obľúbeného puritána Solomona Kanea — kupujte!

R. E. Howard: Král Conan
Argo, 2021
352 strán
*
90 %
*
Čitateľský denník vo forme podcastu môžete počúvať tu.
Moje ďalšie písačky a kresbičky môžete sledovať tu.

Teraz najčítanejšie

Jakub Lenart

Naivné mudrovania o knihách, komiksoch a kultúre.