Denník N

Bude 4. generácia hodiniek od Samsungu podobný prepadák ako generácia prvá?

Hodinky od Samsungu v bližšie nešpecifikovanej, no „klasickej“ verzii. Ich najlepšou vlastnosťou, ktorou predčia aj svojho najväčšieho „jablčného“ konkurenta, je nepochybne otočný ciferník umožňujúci rýchlu navigáciu bez zdĺhavého šmýkania prstom po minidispleji. Foto – natchayapong/Pixabay
Hodinky od Samsungu v bližšie nešpecifikovanej, no „klasickej“ verzii. Ich najlepšou vlastnosťou, ktorou predčia aj svojho najväčšieho „jablčného“ konkurenta, je nepochybne otočný ciferník umožňujúci rýchlu navigáciu bez zdĺhavého šmýkania prstom po minidispleji. Foto – natchayapong/Pixabay

Varovanie pre čitateľov, ktorí by po predminulotýždňovom „odhalení“ nových výrobkov Samsungu uvažovali o kúpe 4. generácie hodiniek tejto značky.

Na internete sa v posledných pár týždňoch vyrojilo množstvo článkov, (predbežných) recenzií a videoklipov k novým výrobkom značky Samsung, ktoré Kórejčania predstavili verejnosti predminulý týždeň. Nejde pritom len o nové mobily s rozklápacími a sklápacími displejmi a nové „skutočne bezdrôtové blutóny“ (pardon: bluetoothové slúchadlá), ale aj o hodinky 4. generácie značky Samsung. Oficiálny začiatok predaja všetkých týchto produktov je zajtra v piatok 27. augusta 2021.

Výrobky Samsung používam na svoju spokojnosť už desaťročia. Mám „škridly“ (tablety) Samsung, mám monitor a televízor Samsung a mám aj – a predovšetkým – „škridlofón“ (mobil) Samsung (momentálne Note 10+), ktorým som na jeseň 2017 konečne po siedmich rokoch nahradil iPhone, čo bolo skvelé rozhodnutie. Veď Apple svoj hardvér, no najmä softvér prispôsobuje prioritne na potreby používateľov, ktorých („informatické“) IQ ani z diaľky neašpiruje na trojcifernú hodnotu. Potom, keď si želáte urobiť na mobilnom zariadení alebo na počítači čokoľvek pokročilejšie, „svojskejšie“ – vtedy ak práve používate iPhone, iPad alebo MacBook, zostane vám typicky len zúfalstvo: tieto prístroje sú totiž brutálne neflexibilné a dovolia vám robiť len to (rutinné a šablónovité), čo svojim zákazníkom vopred nalinajkoval a „milosrdne povolil“ všemocný Apple. Túto podľa mňa chybnú a škodlivú filozofiu pretláčal už apoštol Steve, hoci jeho nehynúce zásluhy na poli hardvérovej inovácie mu nikto nevezme. Ja som však už iPhone aj MacBook opustil (iPady so škrípaním zubov tolerujem naďalej) a je to pre mňa veľká úľava. Namiesto despotického tvorcu hardvéru a softvéru mi hocikedy dajte radšej riskantnú nestabilnosť operačných systémov Android a Windows! Nestabilnosť, neistota – to býva bežná daň, ktorú aj v spoločenskom živote treba platiť za slobodu. Nechcel by som sa vrátiť do košiara pseudo-istôt garantovaných (spolu s obmedzovaním slobody) komunistickým režimom v našej krajine pred rokom 1989 – a z podobných príčin netúžim vrátiť sa do košiara softvérovej stabilnosti ponúkanej iPhonom či MacBookom, no za cenu straty flexibilnej funkčnosti: na úkor slobody.

Ale vráťme sa k hlavnému konkurentovi Applu – k Samsungu. Ani o Samsungu si nerobím ilúzie (tak ako o žiadnej megakorporácii); aj Samsung by, keby mal tú moc, najradšej svojim zákazníkom naoktrojoval presne to, čo by chcel, aby jeho zákazníci používali – a nič navyše! Ako ilustráciu spomeňme len trápne pretláčanie hlasovej asistentky Bixby z dielne Samsungu, hoci používatelia na celom svete jasne dávajú najavo, že preferujú hlasového asistenta od Googlu.

Našťastie, keďže Samsung vyrába prístroje operujúce primárne na „otvorených“ systémoch, akými sú Android a Windows (otvorených len v tom zmysle, že používateľ si ich funkčnosť môže svojpomocne zaonačiť takým spôsobom, aký Apple už továrensky blokuje), znamená to, že Samsung nemôže svoju vôľu vnucovať svojim zákazníkom totálne či až „totalitne“ tak, ako to robí Apple.

S týmto vedomím, keď Samsung v lete 2018 vydal svoje prvé skutočne pokročilé hodinky Samsung Watch, kúpil som si ich v očakávaní, že vari nesklamú. Lebo predtým som z „počítačových“ hodiniek vlastnil len značku Withings a Amazfit, a tie (najmä tie druhé) boli slabota.

Prvé dojmy z hodiniek Samsung boli koncom leta a začiatkom jesene 2018 naozaj priaznivé. Bol som až nadšený: „Konečne poriadne hodinky! Konečne prístrojček, o ktorom môžem bez preháňania povedať, že ‚bez neho už nedokážem byť‘!“ Bolo to totiž tak, že kým Samsung v lete 2018 nevydal svoje hodinky, približne 20 rokov som (odhliadnuc od krátkeho testovania vyššie spomenutých modelov) nenosil vôbec žiadne hodinky; tie klasické som „vyradil zo svojho života“, keď našu civilizáciu koncom 90. rokov obšťastnil vynález mobilných telefónov. „Načo by mi ešte boli hodinky,“ – tak znela 20 rokov moja úvaha – „keď presný čas aj tak vidím na mobile, ktorý mám vždy pri sebe?“

Táto úvaha dostala trhlinu až v lete 2018: pri hodinkách Samsung som musel uznať, že ponúkajú toľko užitočnej funkčnosti navyše nielen oproti klasickým hodinkám, ale aj oproti mobilnému telefónu, že sa skutočne oplatí celý čas so sebou nosiť nielen mobil vo vrecku, ale aj hodinky na zápästí. Takou výsadou sú predovšetkým „zdravotné funkcie“ moderných hodiniek: mobilný telefón vám tep merať nebude, a potom ani kvalitu spánku (a mnohé iné „fičúry“), lebo možno ho síce máte nepretržite „pri sebe“, ale už nie „na sebe“. Ďalšia pre mňa skvelá funkcia hodiniek Samsung bol diktafón: často si diktujem jednak zvukové pracovné poznámky, jednak si aj každý deň diktujem do audio-denníka. Písaný denník som zrušil na Vianoce 2016, lebo mi chýba čas písať si doň; zato do audio-denníka si človek môže diktovať aj popritom, ako kráča na ulici; a je, samozrejme, ešte oveľa jednoduchšie zdvihnúť zápästie a nadiktovať si niečo do hodiniek (ktoré potom automaticky odošlú nahrávky na mobilný telefón) než musieť vždy kvôli nadiktovaniu poznámky šmátrať vo vrecku, hľadať mobil, odomykať ho…

Spočiatku som bol teda výsadami hodiniek Samsung nadšený. Žiaľ, čím viac mesiacov ubiehalo, tým viac som si všímal výpadky práve „zdravotných funkcií“ hodiniek: telesné senzory nefungovali vždy tak, ako by mali, a občas sa odmlčali aj na pár hodín v kuse. Prirátajme k tomu otrasnú výdrž batérie (hodinky bolo treba nabíjať každý deň; ale konkurenčné Apple Watch to majú rovnako), ako aj (a hlavne) to, že ešte i samotné nabíjanie trvá veľmi dlho (2 hodiny!) – a prvotné nadšenie zo mňa postupom mesiacov a (dvoch) rokov vyprchávalo. Oproti „jablčným“ hodinkám navyše chýbala tým od Samsungu možnosť platiť nimi za nákupy v (stredoeurópskych) obchodoch.

Pohroma nastala na prelome rokov 2020 a 2021, keď – približne 2 roky a 5 mesiacov po kúpe 329-eurových (!) hodiniek – prestali telesné senzory na mojich hodinkách Samsung Watch Classic (väčšia 46-milimetrová verzia) fungovať úplne. Odvtedy sú senzory už celkom mŕtve; čo bývali párhodinové výpadky funkčnosti každý deň, sa zmenilo na výpadok totálny a definitívny. Hodinky pritom nezažili žiadny úder, pád ani nič podobné. Základná súčasť ich funkčnosti skrátka jedného dňa z ničoho nič prestala fungovať úplne. Nepomohol ani viacnásobný reset a návrat do továrenských nastavení… Notifikácie z mobilného telefónu síce chodia na hodinky naďalej spoľahlivo, a aj ten diktafón funguje – ale keď sa odmlčí už aj taká elementárna funkcia počítačových hodiniek, akou je krokomer, je hodinkám koniec.

Zašiel som začiatkom tohto roka s pokazenými telesnými senzormi do servisu Samsungu, ale tam mi povedali, že hoci takáto porucha je vzácny úkaz, občas sa stať môže – a keďže mne sa stala 2 roky a 5 mesiacov po kúpe, mám smolu a už sa nedá nič robiť. Oprava telesných senzorov by totiž stála podobne veľa ako kúpa nových hodiniek mladšej generácie (na prelome rokov to u Samsungu boli hodinky 3. generácie) a to by predsa ani pre mňa nemalo zmysel, však?

Hoci väčšina majiteľov hodiniek Samsung je s nimi zrejme spokojná a recenzie mávajú prevažne pozitívne až extatické, ja som bol sklamaný, ba až nahnevaný na Samsung (lebo 329 eur za domnelý „prémiový výrobok“ je 329 eur: za 2 roky a 5 mesiacov používania?!). Hodinky od Samsungu som teda prestal nosiť úplne, kúpil som si namiesto nich za pár desiatok eur čínsky náramok Xiaomi Mi Band 6 a jeho kvalitou som nadšený. Na diktafón na zápästí som musel znova zabudnúť – ale povedal som si, že mi nestojí za to, aby som investoval každých pár rokov stovky eur do „exkluzívnych“ mobilných prístrojov, ktoré sa tak exkluzívne rýchlo pokazia…

Situácia sa zmenila až predminulý týždeň: Samsung popri iných výrobkoch predstavil aj svoje hodinky 4. generácie, ktoré prinesú zásadné vylepšenia. Až natoľko zásadné, že som sa rozhodol, že dám hodinkám od Samsungu u seba „druhú šancu“ – hneď som si predobjednal 4. generáciu modelu Classic (znova vo väčšej, 46-milimetrovej verzii; pri veľkosti nejde len o dizajn či prehľadnejší minidisplej s väčším počtom pixelov, no väčšie modely majú aj väčšie batérie a tým aj – minimálne v teórii – dlhšiu výdrž na jedno nabitie).

Najdôležitejším vylepšením vo 4. verzii pre mňa je nový operačný systém: googlovský Wear OS namiesto doterajšieho Tizenu od Samsungu. Niežeby bol Tizen zlý – naopak: je (či bol) prehľadný, efektívny, príjemný na ovládanie. (Samsung jeho obdobu dáva aj do svojich televízorov.) Problémom Tizenu však je, že sa vyskytoval len na výrobkoch značky Samsung. Chýbalo mu to, čo potrebuje každý operačný systém najviac: čo najširší katalóg apiek „z tretej strany“, ktoré si majiteľ prístroja môže na prístroj doinštalovať podľa svojej preferencie a potrieb. Aj pre Tizen existovali či existujú kvalitné apky (za všetky spomeňme Spotify), ale v porovnaní so státisícmi (!) apiek dostupných pre Android, Windows alebo jablčné operačné systémy ich bolo pramálo. Wear OS síce neponúka „státisíce“ apiek, ale mnohonásobne viac oproti chudobnému katalógu apiek pre Tizen ich je rozhodne.

Situácia sa teda teraz, s príchodom 4. generácie hodiniek Samsung Watch, radikálne mení: keďže hodinkový operačný systém Wear OS je len variáciou Androidu, bude možné si na tieto hodinky doinštalovať množstvo apiek, ktoré inak poznáme (len) z androidných telefónov a tabletov. Za všetky apky (ktoré v Tizene chýbali, ale 4. generácia hodiniek Samsungu ich už ponúkne) spomeňme Mapy Googlu; poznámkový softvér Keep takisto od Googlu (automaticky synchronizovaný s mobilným telefónom, s tabletmi aj s tradičnými počítačmi); alebo (a možno predovšetkým) Google Pay: od 27. augusta konečne bude možné aj v slovenských obchodoch platiť za nákupy hodinkami od Samsungu (s jablčnými to na Slovensku funguje už pár rokov) a nebude treba pri pokladni vždy šmátrať po mobile. (O anachronizme fyzických plastových kartičiek či ultra-anachronizme platieb mincami a bankovkami ani nehovoriac.)

Ako spomeniem aj nižšie, nové hodinky od Samsungu ponúknu aj moju obľúbenú – kanadskú – androidnú diktafónovú apku Easy Voice Recorder, ktorú už veľa rokov používam na androidnom mobile aj tabletoch; neviem sa dočkať! Až pri písaní tohto článku som s radosťou zistil, že je dostupná už aj pre jablčné zariadenia – tak to je výborné, lebo ju budem môcť nasadiť aj na svoje iPady (kde by mi nahradila vývojármi zanedbávaný RecUp), a tak by som konečne mohol používať ten istý diktafónový softvér na všetkých troch mobilných platformách (Wear OS + Android + iOS; respektíve z iného pohľadu: hodinky + mobil + tablety). Všetky nahrávky sú pritom automaticky dostupné aj na tradičných počítačoch, lebo Easy Voice Recorder ich (na želanie) automaticky synchronizuje, odosiela a ukladá (napríklad) do Dropboxu. (Ach… tesne pred zverejnením tohto článku som zistil, že EVR v „jablčnej“ verzii ukladá nahrávky iba v multiplatformovo nepoužiteľnom iCloude; bude treba znova napísať vždy ústretovému vývojárovi EVR, aby aj jablčná verzia EVR podporovala viaceré „oblačné“ úložiská.)

Príjemným zistením je, že hoci Samsung vo 4. modeli svojich hodiniek „presedlal“ z Tizenu na Wear OS (s vlastnou nadstavbou One UI, ako ju poznáme aj z telefónov), výsledok nepôsobí radikálne odlišne oproti tomu, čo majitelia hodiniek poznali z predošlých troch generácií. S novým Wear OS v „prezlečení“ od Samsungu sa rýchlo spriatelia aj tí majitelia hodiniek, ktorí doteraz používali len Tizen, ako aj tí, ktorí používali Wear OS v starších vydaniach na hodinkách od iných výrobcov.

Za zmienku stojí, že za príplatok 50 € ponúka Samsung svoje nové hodinky vo verzii LTE; teda napríklad pri mnou preferovanom 46-milimetrovom modeli Classic by bolo treba zaplatiť namiesto 400 € až 450 €. Oplatilo by sa to však? „Model LTE“ znamená, že hodinky by sa stali celkom nezávislými od mobilného telefónu, a napriek tomu by sa z nich dalo telefonovať, surfovať na nich na internete atď. – aj keby sme si mobil práve nechali na druhom konci mesta. Nejde však len o jednorazovú prirážku 50 € pri kúpe (ktorá je relatívne nízka): hrozia aj dodatočné mesačné poplatky od mobilného operátora len zato, aby hodinky mohli fungovať ako nezávislý minitelefónik. Navyše verzia LTE bude mať už vzhľadom na rozšírenú funkčnosť zníženú výdrž batérie oproti „bežnej“, bluetoothovej verzii hodiniek – a keďže už tá bola (minimálne na 1. generácii hodiniek, ktorú vlastním) mizerná, čo potom ešte vo verzii LTE? Nuž a na záver: naozaj sa tak často odlučujeme od svojho mobilného telefónu? Ak je len niekde nablízku, vtedy sa dajú hodinky používať na telefonáty i vybavovanie mobilných notifikácií (a všetko ostatné) aj tak – bez verzie LTE. Rozmýšľal som, či by nebolo pre mňa zaujímavé vyrážať na moje obvyklé 3-, 6-, 10,5- či dokonca 12- a viackilometrové pochody „len tak“, teda bez mobilu, iba s hodinkami. Nakoniec som však usúdil, že radšej nie. Bez telefonátov, esemesiek či mailov by som sa na hodinu či dve určite zaobišiel, ale mať pri sebe v každom okamihu diktafón či poznámkový blok považujem za nevyhnutnosť. Človek nikdy nevie, v akom (nevhodnom) okamihu mu skrsne myšlienka, ktorú by bolo hriechom nezaznamenať si! Na tieto dva účely by, pravdaže, hodinky poslúžiť dokázali: veď obsahujú aj diktafón (napríklad apku Easy Voice Recorder), aj poznámkový blok (napríklad apku Google Keep). Hodinky by vďaka GPS (nehovoriac o LTE) dokázali aj samostatne, bez mobilu, zaznamenať na satelitnú mapu prepochodovanú trasu. Lenže ku každému absolvovanému pochodu zvyknem robiť aj aspoň jednu „dokumentačnú fotografiu“ – a fotoaparát veru ani najnovšie hodinky od Samsungu neponúkajú. (A keby aj áno, nestál by pri mrňavých rozmeroch prístroja za veľa.) Navyše sa počas pochodovania občas zvyknem zastaviť v obchodoch či na úradoch, kde občas treba čakať v radoch – ideálna chvíľka pokračovať v rozčítanej knihe; pravdaže, v špeciálnych „čitateľských“ apkách na mobilnom telefóne (Moon+ Reader Pro, Xodo…). Nič rovnocenné neexistuje na hodinkách – veď kto by mal chuť čítať romány alebo učebnice na takom miniatúrnom displeji? Po zrelej úvahe som preto nakoniec usúdil, že verziu LTE hodiniek nepotrebujem, keďže beztak mám vždy niekde nablízku poruke mobilný telefón. Zdá sa teda, že o žiadnu funkčnosť nebudem ochudobnený, ak si kúpim „obyčajnú“, teda „iba“ bluetoothovú verziu hodiniek.

Ešte zostáva dilema, kde si nové hodinky od Samsungu kúpiť. Logickým miestom by sa zdal e-shop Samsungu, no paradoxne práve pri tomto značkovom e-shope býva občas problém s dostupnosťou tovaru. Stalo sa mi to pred rokom pri kúpe televízoru Samsung (bolo treba objednávku stornovať, lebo nebol dodržaný avizovaný termín dodávky, a kúpil som ho nakoniec v Andrea Shope), stalo sa mi to už aj skôr pri kúpach tabletov Samsung. A zopakovalo sa to aj v týchto dňoch: pár dní po vytvorení predobjednávky mi prišiel email, podľa ktorého (ak ho správne interpretujem) nemusí byť dodržaný pôvodne avizovaný termín dodávky 27. augusta (čo je oficiálny deň spustenia predaja nových hodiniek Samsung vo svete). Výhodou e-shopu Samsung je, že pri horúcich novinkách zvykne ponúkať kúpu na splátky cez Cetelem s nulovým úrokom. Ďalšou výhodou je, že pri predobjednávke (teda do dneška 26. augusta 2021) pribalia k hodinkám zadarmo aj duálnu bezdrôtovú/dotykovú nabíjačku v hodnote 60 €. No ja zrejme nakoniec zamierim do Alzy, kde som – vzhľadom na moje zlé skúsenosti s 1. generáciou týchto hodiniek – objavil pre mňa asi najpodstatnejší bonus: za príplatok 44 € ponúka Alza predĺženie záruky hodiniek na 3 roky, za príplatok 83 € dokonca až na 5 rokov (!). Myslím, že tých 83 € obetujem, aby som sa vyhol traume, akú som zažil s 1. generáciou. (A áno, aj Alza pri predobjednávke pribalí k hodinkám zadarmo spomínanú nabíjačku.)

Jedno z videí na tému predminulý týždeň predstavených noviniek od Samsungu zverejnil na YouTube český špecializovaný server mobilenet.cz:

Zapojil som sa do diskusie pod videom a český diskutér s pseudonymom „Jeans DJ“ ma obvinil, že si vymýšľam – že nie je možné, aby som mal s 1. generáciou hodiniek od Samsungu také negatívne skúsenosti. On je vraj spokojný! Našu pomerne rozsiahlu diskusiu si je možné pod videom prečítať. Jej dokončenie nám, žiaľ, mobilenet.cz neumožnil a začal bez vysvetlenia vymazávať naše neskoršie repliky (hneď som si zrušil odber jeho videí), a tak som nútený to, čo som ešte zamýšľal v diskusii pod videom spomenúť, pripojiť na záver tohto blogočlánku. (Zhrnutie svojich patálií som poslal aj v angličtine do fóra Tom’s Guide.)

@Jeans DJ: Áno, mám 46-milimetrový model prvých Galaxy Watch a aj z verzie 4 som si predobjednal 46-milimetrový model Classic.

(Dúfam, že aj v tejto verzii sa používajú 22-milimetrové remienky, nie 20-milimetrové, lebo v údajoch na webe je chaos a rozpory. Kúpil som si už pred rokmi dosť veľa remienkov Barton, hlavne plátenné sú úžasné a nerád by som ich musel vyhodiť…)

Hovoriť o „výdrži batérie“ je nezmysel, lebo každý z nás používa hodinky inak. Ja som si napríklad zaktivoval always-on displej, nepretržité meranie tepu, úplne všetky notifikácie, špeciálne dokúpený ciferník s mnohými štatistikami aktualizovanými v reálnom čase atď. atď., a výsledkom je otrasná výdrž batérie: že treba nabíjať hodinky každý deň a ešte je to nabíjanie šialene pomalé.

A to, že hodinky využívam naplno, nie je v žiadnom prípade alibi a ospravedlnenie pre mizernú výdrž batérie v podaní Samsungu. Hodinky majú byť skonštruované tak, aby aj pri maximálnom vyťažení hodiniek bola ich výdrž aspoň trochu dlhšia – ale hlavne aby nabíjanie netrvalo tak extrémne dlho!

Prečo neponúka Samsung pre hodinky rýchlonabíjačky, keď pre telefóny aj tablety sú už nielen rýchlonabíjačky, ale aj ultrarýchle nabíjačky (dve také od Samsungu mám a sú skvelé) samozrejmosťou?

Nedáva logiku, aby sa mi mobil Note 10+ nabíjal bleskovo, ale nejaké „prdítko“ hodinky aby sa nabíjali každý deň 2 hodiny…

Áno, ako píšeš, vo verzii 4 má byť menšia baterka, ale je tam iný operačný systém a aj iný, vraj efektívnejší procesor (5-nanomilimetrový namiesto 10-nanomilimetrového; také niečo), takže výdrž batérie by teoreticky napriek tomu nemusela byť až taká tragická ako v 1. generácii. Že však nabíjanie znova trvá vraj 98 minút (je to už menej, ale stále priveľa), to je opätovné zlyhanie, hlavne ak zase bude treba nabíjať každý deň.

Keď sa mi začiatkom roka pokazili telesné senzory na hodinkách Samsung, kúpil som si za pár desiatok eur náramok Xiaomi Mi Band 6 a som nadšený kvalitou jeho „zdravotných funkcií“. Je to stokrát kvalitnejšie a inovatívnejšie než na desaťnásobne drahších hodinkách Samsung; pritom náramok Xiaomi ponúka aj viaceré novátorské, užitočné a motivujúce zdravotné štatistiky, o akých sa Samsungu (ani v najnovšej 4. verzii) ani nesníva.

Hlavne sú telesné senzory na náramku Xiaomi spoľahlivé: monitorovanie tepu funguje naozaj bez výpadkov 24 hodín denne, náramok treba nabíjať možno raz za týždeň a nabije sa bleskovo! (Človek sa ani nestihne osprchovať a už na náramku znova svieti stav nabitia 100 %.)

Takúto kvalitu mali za vysokú cenu ponúkať hodinky Samsung – a nie ten „padělek“, ako si ho nazval, ktorý mi dodali.

Telesné senzory mali u Samsungu výpadky v podstate počas celých 2 rokov a 5 mesiacov, čo som hodinky používal – paradoxne hlavne vtedy, keď som chodil po vonku rýchlou chôdzou, hoci práve vtedy by údaje o tepe boli najzaujímavejšie!

Ak sa mi toto zopakuje aj na 4. generácii hodiniek od Samsungu, budem ich reklamovať okamžite ešte v záručnej lehote a nebudem zase čakať, aby mi odišli úplne až potom, keď už bude neskoro.

Celkovo je hanba pre Samsung, že desaťnásobne lacnejší výrobok od Xiaomi je, pokiaľ ide o zdravotné funkcie, zďaleka spoľahlivejší a aj užitočnejší. Samozrejme, náramok je len náramok (hoci aj všetky notifikácie z mobilu značky Samsung zobrazuje náramok Xiaomi perfektne), chýbajú mu pokročilé funkcie hodiniek, preto ešte raz dám šancu hodinkám od Samsungu v 4. generácii.

Vidím na nich pre mňa dve zásadné vylepšenia: Google Pay a androidné apky, v rámci nich hlavne diktafónovú apku Easy Voice Recorder. (Síce aj na 1. generáciu hodiniek som si doinštaloval tizenovú diktafónovú apku, ktorá automaticky odosielala nahrávky na mobil, lenže potom neboli tieto nahrávky automaticky aj integrované na Dropboxe, kam mi ich z androidného mobilu a tabletov automaticky odosiela Easy Voice Recorder.)

Pravdaže, náramok od Xiaomi nemá – na rozdiel od hodiniek Samsung – ani mikrofón, ani reproduktor, ale to je v poriadku, lebo ani nemá tú ambíciu: je to len (primárne „fitnesový“) náramok.

Obávam sa, že po 27. auguste budem vyzerať ako pako: na ľavej ruke s novými hodinkami Samsung, súčasne na pravej ruke s náramkom Xiaomi… (Áno, je to natoľko kvalitný náramok, že sa s ním nedokážem rozlúčiť…)

Ale možno bude táto „obojručná pochabosť“ len dočasná: ak sa na hodinkách 4. generácie objavia čo i len náznaky problémov s telesnými senzormi, pronto ich vrátim Samsungu…

P. S.: Odkaz na tento článok som po jeho zverejnení poslal aj s opisom problému s 1. generáciou hodiniek na adresu oddelenia Samsungu Voice of the Customer (sídliaceho v Česku), [email protected], na ktorú mi odporučili „vyžalovať sa“ v servise Samsungu. Oddelenie VOC si odo mňa vyžiadalo doklady o kúpe 1. generácie hodiniek a povedali, že prípad (napriek uplynutej dvojročnej záruke) individuálne posúdia. Po niekoľkých dňoch som dostal vyrozumenie, že vzhľadom na uplynutú záruku sa už s hodinkami nedá nič (rozumné) robiť (pôjdu teda len po troch rokoch od kúpy do elektrošrotu…), ale „na uzmierenie“ mi Samsung posiela zľavovú poukážku v hodnote 50 € na prípadný ďalší nákup v ich e-shope. Tú som využil na kúpu takisto koncom augusta uvedených nových „celkom bezdrôtových blutónov“ Samsung Galaxy Buds2. Cena 149 € je prudká (hoci som už v konkurenčných e-shopoch videl aj 127 €), ale s tretinovou zľavou 50 €, teda za 99 €, je to lákavé a kúpil som. Mám už síce „ultra-blutóny“ Xiaomi Haylou GT1 Pro, ktoré sú za absurdne nízku cenu pod 20 € prekvapujúco kvalitné a solídne (navyše typicky v teréne nepočúvam hudbu, ale hovorené slovo v „strukogramoch“/podcastoch, kde na kvalite zvuku až tak veľmi nezáleží), ale jeden výrazný nedostatok (popri nemožnosti upravovať dotykom na slúchadlách hlasitosť, ktorú som preto nútený ovládať hodinkami – to býva pri „celkom bezdrôtových blutónoch“ najväčší negatívny rozdiel oproti „čiastočne drôtovým“) predsa len majú: slabý mikrofón. Ešte na diktovanie do audio-denníka počas chodenia po ulici, prípadne na neformálne a nedôležité telefonáty, ako-tak vystačia, no na profesionálne použitie vhodné nie sú – kolegyne a kolegovia v audio- a videokonferenciách by sa mi za také huhňanie nepoďakovali, a tak som doteraz v konferenčných (video)hovoroch musel používať externé mikrofóny alebo slúchadlá s mikrofónom (typicky, pre istotu, s klasickou šnúrou zapojenou do počítača)… „Celkom bezdrôtové“ slúchadlá od Samsungu však ponúkajú až trojicu mikrofónov na každom uchu, čo by mohlo zaručiť výbornú kvalitu nielen na aktívne potláčanie okolitého hluku a šumu (nehovoriac o kvalite počúvania zásluhou dvojpásmových reproduktorov), ale aj na prenos a nahrávanie vlastného hlasu. Prax ukáže.

Teraz najčítanejšie

Alexander Avenarius

Prekladateľ, korektor, tlmočník, učiteľ jazykov, správca serverov. Milovník elektronickej literatúry a mobilných prístrojov (čiže digitálny knihomoľ), študent filozofie a filmov, polyglot, grafoman, hobby-recenzent. Tvorca alternatívneho rozloženia slovenskej klávesnice. Môj alternatívny blog je na adrese extempore.top. Svoje knižné, filmové a iné recenzie posielam – vzhľadom na prehlbujúcu sa nefunkčnosť portálov IMDb a Amazon – aj do blogu AveKritik.com.