Denník N

NFT začínajú lákať už aj veľkých investorov

Aj keď pre mnohých ľudí môže znieť šialene, fenomén non-fungible-token sa už začína presadzovať aj medzi veľkými investormi. Prvou lastovičkou je VISA, ktorá investovala do tzv. balíka avatarov CryptoPunks 150-tisíc dolárov.

Tí, ktorí predpokladali, že NFT ošiaľ je len krátkodobou záležitosťou prvej polovice tohto roka momentálne pravdepodobne „škrípu zubami“. Do NFT sa totiž rozhodol investovať aj výrobca platobných kariet VISA. Spoločnosť  v pondelok oznámila, že kúpila CryptoPunks,  jeden z prvých nezameniteľných tokenov na blockchaine Ethereum, ktorý vznikol v roku 2017 pod taktovkou amerického štúdia Larva Labs.

Vyzerá to tak, že NFT už prestáva byť iba vášňou zberateľov a špekulantov, ale obzerajú sa po ňom aj veľké a stabilné spoločnosti akou Visa nepochybne je. Firma investovala do CryptoPunks financie v hodnote 150-tisíc USD. Cieľom je podpora rýchlo sa rozvíjajúcej oblasti investícií do kryptomien, NFT a technológie blockchain.

Konkrétne išlo o nákup CryptoPunk #7610 – jedného z balíka digitálnych avatarov, ktorý bol pôvodne bezplatne distribuovaný komukoľvek s peňaženkou Ethereum. Konkrétne sa jedna o postavu ženy s jasne zelenými očami a výraznými červenými perami. „Myslíme si, že NFT budú hrať dôležitú úlohu v budúcnosti maloobchodu, sociálnych médií, zábavy a obchodu,“ uviedla na firemnom blogu Cuy Sheffield, šéfka krypto segmentu Visa.

Nepochybne však bol jedným z dôvodov nákupu tohto avatara aj stimul spoločnosti pridať ďalšiu položku do svojej „zbierky historických obchodných artefaktov“. Odporcovia NFT len krútia hlavami, že ide o obrázok s rozlíšením 25 × 25 pixelov uložený v extrémne drahej a pomalej databáze…

Bez ohľadu na to spustilo oznámenie o kúpe obchodné šialenstvo s CryptoPunks vo výške 20 miliónov USD a uvidíme, aké hodnoty tento rýchlik dokáže v najbližších dňoch dosiahnuť. Je totiž potrebné si uvedomiť, že existuje približne 10 000 CryptoPunks, pričom každý z nich je jedinečný, čo vytvára množstvo variácií ich hodnoty.

Visa nie je jediná, ktorá kúpila jedného z pôvodne bezplatne distribuovaných avatarov, aj keď je nepochybne najviac na očiach verejnosti. Predával a nakupoval ich napríklad aj  reklamný manažér Gary Vaynerchuk. Akčný dom Sotheby’s predal v júni jedného za 11,8 milióna USD vrátane prémie. Svojich avatarov CryptoPunks si nedávno kúpili aj spevák Jay-Z a futbalový hráč Odell Beckham Jr.

Ďalší významný nákup v pondelok oznámil aj Justin Sun, zakladateľ Tronu, ktorý kúpil NFT obrázok kameňa s názvom EtherRock za viac ako 611-tisíc USD. EtherRock je podobne ako CryptoPunks jedným z prvých projektov NFT z roku 2017.  Celkovo ich je v ponuke 100 a jeden z najlacnejších sa predáva približne za 1,05 milióna USD.

Samozrejme, treba mať na pamäti, že pri kúpe NFT v zásade majiteľ vlastní „iba“ certifikát pravosti a nevyhnutne nie aj práva na samotný obrázok, ktorý je možné digitálne replikovať a šíriť. Ak však bude záujem veľkých hráčov ako VISA o investície do tohto trhu rásť, je viac ako pravdepodobné, že odporcom NFT skôr alebo neskôr dôjdu argumenty.

Teraz najčítanejšie

Olivia Lacenová

Som Olívia Lacenová, hlavná analytička Wonderinterest Trading. Témou blogu sú ekonomické témy týkajúce sa fundamentálnej analýzy globálneho hospodárstva ako aj prostredia obchodovania (akcií, komodít a menových párov).