Denník N

Vieme odstrániť 90% problémov ľudstva

Na prvý pohľad možno trochu ambiciózny nadpis. Ak dočítate do konca, sľubujem, že minimálne Vám bude v hlave vŕtať, či v niektorých veciach nemám pravdu.

Aké problémy?

  1. Problémy v mikrosvete každého človeka:

Od takých vecí a emócií ako závisť, nedôverčivosť, lenivosť, zvedavosť. Akúkoľvek nespravodlivosť, ktorá vzniká prostredníctvom nelegitímneho prerozdeľovania vytvorených hodnôt. Drogová a majetková kriminalita, gamblerstvo, nevyplácané alimenty, politická korupcia a vymožiteľnosť nakradnutého majetku. Detailne do hĺbky zmeny na mikro úrovni každého jedného človeka rozoberám tu.

2. Problémy makrosveta ako celku: korupciu na úrovni diktátorov, diktátorský režim v Rusku sediaci na druhých najväčších zásobách atómových zbraní na svete, diktatúru podporovanú informačnými technológiami, ktorá vzniká v Číne. Vieme posilniť ekonomický rast o desiatky percent. Problémy s klimatickou zmenou, problémy spojené s v kapitalizme nekontrolovateľným technologickým rozvojom. Akékoľvek vojnové konflikty vedené zo zištných dôvodov, extrémizmus, utečenecké krízy.  Do hĺbky rozoberám tu.

3. Ďalšie problémy, ktoré trápia každého človeka – zlepšenie zdravotníctva, odstránenie chorôb, možno až dosiahnutie nesmrteľnosti. Viac informácií o projekte ultimátne riešeného zdravotníctva tu.

Ako odstrániť?

V druhej polovici 90tych rokov som si prečítal knihu amerického autora Neale Donalda Walscha, Hovory s Bohom 2. Autor v knihe píše, že v skutočne rozvinutých spoločnostiach – teda takých, kde nikto nechce nič na úkor niekoho iného, sú peniaze plne viditeľné a transparentné. Táto myšlienka sa usadila v mojej mysli na ďalších 30 rokov. Keď som si ju prvýkrát prečítal a porovnal popisovanú spoločnosť s tým čo sa práve dialo na Mečiarovskom Slovensku kde práve prebiehal boj o privatizované majetky, došlo mi, ako veľmi sme pomýlení.

Čo to teda znamená ?

Ak by peniaze boli plne transparentné a viditeľné – rozumej, existoval by voľne dostupný informačný systém – niečo ako Facebook pre finančné informácie, kde by si každý mohol pozrieť majetok a finančné toky kohokoľvek iného v spoločnosti, bola by to zmena, ktorá by natoľko zásadne pozitívne ovplyvnila ďalší rozvoj ľudstva, že rozhodne stojí za to, o takúto vec zabojovať. Takáto zmena na prvé počutie vyvolá v človeku, ktorý žil vo svete, kde sú peniaze neverejnou vecou odpor. Nikto nemá za potreby aby jeho zvedavý sused snoril v jeho peňaženke i keby na oplátku dostal on takéto informácie o spomínanom susedovi. Myslím si však, že takýto mindset je len otázkou zvyku. Keď  Európan prvýkrát príde do Severnej Ameriky cíti sa takisto nesvoj zo širokých ulíc a veľkých áut. Necíti sa tam dobre. Keď si však po pár mesiacoch zvykne, uzná praktickosť takého riešenia. Ak sa usadí natrvalo a bude mať v Amerike potomstvo, jeho deťom už ani nenapadne pýtať sa, či tie ulice naozaj musia byť také široké. Má to svoj praktický dôvod. Podobne s viditeľnými peniazmi. Druhá generácia už bude vnímať transparentnosť peňazí ako úplne samozrejmú a kopu výhod nesúcu. Systém navyše nebude zavedený lusknutím prsta zo dňa na deň v celej spoločnosti. Najskôr doň vstúpia ľudia, ktorí nemajú čo skrývať a chcú svojou transparentnosťou posunúť spoločnosť vpred. Tak ako sú normálne a BIO potraviny, budú peniaze a viditeľné peniaze. Postupne, ako počet pionierov bude rásť, stane sa plná transparentnosť nevyhnutnou požiadavkou napríklad na výkon politickej funkcie.

Najčastejšia kritika

Predovšetkým z pravicovo liberálnej časti spoločnosti (kam rátam aj seba) zaznieva často kritika, že systém by ako doteraz vždy najmajetnejší obchádzali a normálny človek by akurát prišiel o súkromie. Tu si však treba uvedomiť jednu zásadnú vec. A to síce, že informácie by boli otvorené každému jednému členovi spoločnosti. Ak by niekto deklaroval že kdesi na internete visí zoznam jeho majetku a ktokoľvek ho môže skontrolovať, stačil by jeden jediný človek ktorý by ho hoci i na opačnom konci sveta videl na novej jachte na ktorú nemal ako zarobiť a dozvedel by sa to celý svet. Tým, že informácie by boli dostupné komukoľvek kto by mal o ne záujem, vyplávali by na povrch i veci, ktoré momentálne nemajú šancu. Takáto plná transparentnosť je silver bullet na 90% problémov sveta. Prepisovanie majetku na svojich rodinných príslušníkov by možno bolo na začiatku riešenie ako systém obísť, no veľmi krátkonohé. Kto by raz systém zneužil, naveky by bol na zozname hanby – ak by tomu pravda nezabránilo GDPR. Ale myslím si, že internet by sa už o alternatívne zoznamy postaral. Mať čistý štít by bolo väčšou hodnotou ako akékoľvek peniaze.

Čo by sa teda zmenilo?

V prvom rade by sme vedeli oveľa viac. O všetkom. O tom, ako vlastne funguje svet, kto je s kým a ako prepojený, prečo sa chová tak, ako sa chová. Vo financiách je totiž zapísaný takmer každý medziľudský vzťah. Dostupnou databázou finančných informácií by sa dalo všetko toto zrazu čítať.

Zrazu by ste videli, že Váš šéf klame, keď tvrdí že zvýšenie Vášho platu mu ekonomicky nevychádza. Videli by ste, že Váš menej šikovný spolužiak z vysokej školy ma dvojnásobný plat vo firme XY. Nič by Vám nebránilo skúsiť u nich pohovor. Iste, pre niekoho by možno mohli byť takto odhalené informácie nežiadúce, ale to, že by takéto informácie boli dostupné i jemu, by mu dalo do rúk zbraň, ako sa s novou situáciou oveľa efektívnejšie vysporiadať. Ekonomika by v takomto prostredí rozkvitla – boli by totiž zrazu viditeľné slabé miesta tvorby hodnôt a rýchlo by boli optimalizované.

Nevýhody viditeľných peňazí

Aby som len nepel chválou, tu je odkaz na ktorom rozoberám nevýhody zavedenia systému.

Záver

Plne si uvedomujem, že takúto potencionálnu zmena bude nesmierne ťažké zaviesť a aj to, že vôbec diskusia týmto smerom vyžaduje silné myslenie out-of-the-box. To ma však nemôže odradiť od hľadania skutočne správneho receptu na spolužitie ľudí.

Netransparentnosť súkromných peňazí jednoducho nie je v poriadku, pretože je zdrojom enormného počtu problémov. To ako zarábame a míňame peniaze nie je súkromná vec, pretože to zásadne mení prostredie v ktorom všetci žijeme.

Ak Vás myšlienka ohľadom potencionálneho zavedenia viditeľných peňazí aspoň trochu zaujala, zaregistrujte sa prosím na stránke projektu svojim emailom na odber noviniek. Ide o počiatočné budovanie komunity okolo projektu. Dozviete sa ďalšie veci – napríklad popis postupu ako by sa dalo takéto niečo reálne zaviesť.

Ďakujem,

Peter Boško – Autor projektu

Teraz najčítanejšie