Denník N

Politika premárnených šancí, politici náhody

Pokuty za verejné obstarávanie, prehratý súdny spor, žiadosť o takmer polmiliónovú dotáciu je druhoradá. Mesto Pezinok už padá voľným pádom.

Ubehlo viac ako dva a pol roka funkčného obdobia primátora Hianika a jeho Tímu. Keď sa Pezinčania v uliciach mesta, na terasách kaviarní či spoločenských podujatiach rozprávajú o tomto období, z ich slov niekedy až mrazí. Obrovské rozčarovanie a sklamanie často striedajú až výčitky, že svojim hlasom dali týmto ľuďom do rúk moc. Lož má krátke nohy a dnes ju v Pezinku dobieha nekompromisná pravda.

Vízia Igora Hianika a jeho tímu, jeho „Aktívne mesto Pezinok“ bolo od začiatku len ilúziou. Bola to vízia nie ako spraviť Pezinok lepším, ale iba ako vyhrať voľby. Je príznačné, že na predvolebnej tlačovke za Hianikovým chrbtom stáli ľudia ako Ľubomír Galko.

Po dva a pol roku stále nemáme ako občania ani šajnu, čo je prioritou vedenia mesta, či vôbec má nejaké priority, podľa akých hodnôt rozhoduje. Výsledok? Namiesto transparentnosti netransparentnosť, namiesto aktivity pasivita, namiesto komunikácie ignorácia. Nakoniec, to, ako vyzerajú zasadnutia MsZ, hovorí za všetko.

Omrvinky“ za pol milióna

To, že ešte v júni dostalo mesto pokutu takmer 10 000 eur od Úradu pre verejné obstarávanie už na sociálnych sieťach zaznelo. O tom, ako dopadla kontrola z BSK, ktorá poukazuje na pochybnosti okolo verejného obstarávania pri cyklotrase Pezinok – Limbach (ide o tú istú firmu), sa už tiež začína hovoriť. Ale v porovnaní s tým, o koľko mesto môže prísť, sú to drobné.

Žiadosť o dotáciu z BSK na prístavbu ZŠ na Bielenisku v hodnote 415 000 eur mesto podáva až do druhého kola. Pritom takmer všetky mestá z kraja reagovali hneď a preto žiadosti podané do prvého kola vysoko presahujú vyčlenené prostriedky.

Odpoveďou na otázku, prečo sme sa takmer s určitosťou pripravili skoro o pol milióna bolo strohé konštatovanie, že materiál nebol pripravený, lebo boli dovolenky! Okrem Pezinka sa rovnako neprezieravo zachovala iba obec Chorvátsky Grob. Tam okamžite zvolali mimoriadne zastupiteľstvo a vyjadrili uznesením vážne znepokojenie, že obec túto žiadosť nepodala…

Súdny spor ako politická hra?

Zasadnutiu tiež dominovala diskusia k pre mesto prehratému súdnemu sporu, ktorého genéza je stará 10 rokov. Podľa bývalého vedenia mesto muselo ísť do sporu preto, lebo žalobca žiadal od mesta preplatiť vysokú sumu za práce na futbalovom ihrisku – a nevedel ich v tom čase adekvátne dokladovať, preto nemohla byť požadovaná suma vyplatená.

Z obsahu materiálov, ktoré právny referent MsÚ na zasadnutie zastupiteľstva vypracoval je jednoznačné, že sa vedenie mesta rozhodlo po doručení rozsudku predčasne vzdať a nevyužiť mimoriadny opravný prostriedok, teda dovolanie na Najvyšší súd. Rozsudok v neprospech mesta Pezinok pritom zaťaží rozpočet o cca 350 000 eur.

Namiesto toho, aby primátor nepriaznivý rozsudok krajského súdu a celú situáciu dal posúdiť špičkovým odborníkom z oblasti práva a smeroval k podaniu dovolania, sa Igor Hianik začiatkom augusta rozhodol rokovať so žalobcom o alternatívnych návrhoch ukončenia sporu mimosúdnou cestou. Na pomoc si prizval zamestnanca MsÚ, ktorý bol v úrade v tej chvíli presne štyri dni. A áno, prvou „vyrokovanou“ podmienkou je, že mesto sa vzdá dovolania a zaplatí celú istinu. Na oplátku by sa žalobca vzdal časti úrokov.

Predložený materiál, keďže pôvodné právne oddelenie bolo demontované, vypracoval nový právny referent. Za zmienku stojí, že s vyše šesťsto stranovým spisom sa stihol oboznámiť rýchlosťou svetla. Spis mu bol dodaný 4.8. a už o dva dni bol natoľko pripravený, že rokoval s protistranou a expresne rýchlo sa mesto vzdalo možnosti dovolať sa…

Samozrejme, je nevyhnutné rešpektovať rozhodnutie súdu, ale nie je v tejto chvíli nutné pred ním skloniť hlavu. Fakt, že okresný a krajský súd rozhodli v neprospech mesta, by nemal slúžiť ako argument, že mesto nemôže uspieť na najvyššom súde. Najmä po tom, aké zaujímavé informácie vyplavila takmer trojhodinová diskusia.

Ak by mali Pezinčania totožný prístup aj pri kauze Pezinská skládka, kde sme tiež uspeli až na najvyššom súde, dnes by sme žili de facto na smetisku. Iste, Igorovi Hianikovi politicky vyhovuje, že sa spor začal v období, keď nebol primátorom a môže tak vykrikovať, že zlyhala časť opozície, ktorá vtedy bola či už vo vedení mesta, alebo v zastupiteľstve. Ale politické záujmy a zabezpečovanie si munície na blížiacu sa predvolebnú kampaň Igora Hianika nemôžu stáť v ceste záujmom občanov Pezinka.

Poslanci MsZ sa Hianikovmu plánu postavili čelom a hlasovaním odmietli mimosúdne vyrovnanie. Z diskusie jasne vyplynulo, že väčšina poslancov v dovolaní na najvyšší súd vidí cestu, ako zvrátiť rozsudok.

Tri dni po zasadnutí MsZ Igor Hianik s aroganciou jemu vlastnou odignoroval názor poslancov. Namiesto toho, aby zazmluvnil pre mesto schopných obhajcov, na pondelok opäť zvolal mimoriadne zastupiteľstvo, kde jeho jedinou snahou bude pretlačiť dohodu, ktorá mestu znemožní zvrátiť rozsudok na Najvyššom súde.

Áno, zaplatíme o pár tisíc menej, ale o státisíce definitívne prídeme. Vyvstáva tak otázka, čie záujmy opäť raz vyhrajú nad záujmami Pezinka.

Mgr. art. Juraj Hanulík
autor je režisér
(nie je a nebol poslancom MsZ)

Teraz najčítanejšie

Juraj Hanulík

Som Juraj Hanulík, mám 29 rokov. Som rodený Pezinčan, rovnako ako niekoľko generácií mojich predkov. S manželkou Anitou sme rozhodnutí prežiť v Pezinku celý náš život. Absolvoval som štúdium réžie na VŠMU v Bratislave a štúdium réžie a dramaturgie na Akadémii umení v Banskej Bystrici. Mojimi pedagógmi boli významné osobnosti kultúrneho a spoločenského života našej krajiny, úžasní a inšpiratívni ľudia. Pri mojom povolaní mi okrem analytického a kreatívneho myslenia pomáhajú aj povahové vlastnosti, najmä empatia, spoľahlivosť, presnosť a cieľavedomosť. Ako režisér som zvyknutý manažovať tvorivý tím a organizovať celý proces tvorby. Ešte počas štúdia som inscenoval súčasnú svetovú dramatiku, magisterské štúdium som ukončil inscenáciou Čechovovho Ivanova. V najbližšej budúcnosti ma okrem vlastných umeleckých projektov a projektov, na ktorých sa podieľam ako manažér, čaká vedecký výskum k dizertačnej práci, keďže budem pôsobiť na Akadémii umení ako doktorand. V Pezinku som pôsobil ako dobrovoľník v oblasti kultúry, čím sa vzťah k môjmu rodisku ešte viac upevnil. V rokoch 2010 až 2018 som bol členom Komisie kultúry a v rokoch 2014 až 2018 členom Rady školy ZUŠ Eugena Suchoňa v Pezinku. Ako občiansky aktivista a bloger upozorňujem na problémy, ktorými si Pezinok v poslednom období prechádza. Venujem sa problematike našej samosprávy a nebojím sa byť kritikom zlých rozhodnutí, ktoré negatívne ovplyvňujú život nás, Pezinčanov. Okrem konštruktívnej kritiky som pripravený pomáhať a prinášať konkrétne riešenia, aby bol Pezinok lepším mestom. Medzi moje záľuby patrí všetko, čo súvisí s umením, mojou profesiou a Pezinkom. Mám rád poznávanie histórie, histórie nášho regiónu, prechádzky v prírode. Veľmi rád varím, najmä taliansku a francúzsku kuchyňu, ale tiež tradičnú, slovenskú. Milujem dobrú kávu a pezinské vínečko. :) Na športe ma fascinuje najmä tímovosť, stratégia a rýchlosť, snáď aj preto mi je úplne najbližší hokej. S manželkou máme psíka, kríženca, ktorého sme zachránili z ulice, volá sa Artur. :)