Denník N

Ako sa namotivovať, keď sa vám nič nechce?

milan tkáč stratégie

Z času na čas každého z nás prepadne demotivácia a nechuť čokoľvek spraviť. Dôvodov môže byť viacero – od zmien počasia cez nočné hýrenie až po prepracovanosť a vyčerpanosť. Ak máte nechuť pracovať na svojich cieľoch, skúste sa zamyslieť nad tým, čo túto nechuť spôsobuje. Možno málo oddychujete a máte toho veľa na pleciach. V takom prípade zaraďte do svojej rutiny nejakú relaxačnú činnosť.

Čo však robiť, aj máte dostatok alebo až príliš oddychu a aj napriek tomu nemáte energiu a motiváciu pohnúť sa ďalej? Nasledujúce tipy vám pomôžu usmerniť svoju myseľ na konkrétny cieľ a motivovať sa, aby ste ho mohli dokončiť.

Proste začnite pracovať

Nas*rte sa, vstaňte a choďte robiť, čo treba. Dajte si cieľ, že na tom budete pracovať minimálne 45 minút. Áno, je pohodlné neustále odkladať veci a prokrastinovať, ale postupne sa vám toho nakopí toľko, že sa vám zatočí hlava. Zoberte si mobil, nastavte časovač na 45 minút a počas tohto času pracujte.

Samozrejmosťou by malo byť vypnutie sociálnych sietí. Keď časovač zazvoní, dajte si päť minútovú pauzu na osvieženie alebo precvičenie tela. Určite nesiahajte po telefóne, lebo z krátkej pauzy sa ľahko stane polhodina.

Sústreďte sa na svoj cieľ

Ak vám minimálne 50% vašich denných aktivít nepomáha k dosiahnutiu cieľa, je čas urobiť ráznu zmenu. Prehodnoťte svoje každodenné činnosti a vyraďte tie, ktoré vás brzdia a v ničom vás neposúvajú. Dosiahnutie cieľov vyžaduje odhodlanie, vytrvalosť a sebadisciplínu. Zo začiatku bude pre vás asi náročné a nepohodlné skončiť s niektorými zvykmi, ale po čase si zvyknete a budete šťastní.

Keď ste unavení, tak sa hýčkajte

Doba sa zrýchľuje, ľudia sú v strese, pretože sa od nich veľa očakáva, a tak si časom môžu začať vyčítať prosté ničnerobenie. Omyl. Oddych je rovnako dôležitý pre úspech ako tvrdá práca. Niektoré dni si doprajte odpočinok a iné využite na cvičenie. Objednajte sa na masáž, choďte do wellnessu, na plaváreň, doprajte si horúcu vaňu bez všetkých tých myšlienok na povinnosti. Dovoľte si vypnúť a užívajte si to. Zlepší sa vám psychika, ale aj fyzická kondícia.

Inšpirujte sa príbehmi úspešných ľudí

Či už budete počúvať motivačných rečníkov a coachov alebo si prečítate kvalitnú literatúru, na tom nezáleží. Naozaj venujte pozornosť ich slovám, pretože aj oni prežívajú neľahké životné obdobia. Nebudú vás podceňovať, pretože úspešní ľudia vedia, čo všetko stojí za kvalitnými výsledkami. Inšpirujte sa ich príbehmi a skúsenosťami, nakopne vás to.

Len vy ste zodpovední za váš úspech alebo neúspech

Toto uvedomenie je kľúčové, ak máte nejaké ciele alebo vízie, ktoré by ste chceli naplniť. Nikto nie je zodpovedný za váš úspech, jedine vy. Zlé veci, ťažké skúšky, negatíva a neúspechy – to sa stáva každému, ale to, ako sa k tomu postavíte, je len vaša voľba. Vzdáte sa a budete sa sťažovať alebo premeníte neúspech na hnacie palivo? Vaša voľba a zodpovednosť.

Teraz najčítanejšie

milan-tkac5709671_0

Milan Tkáč

Podnikateľ a kouč, školiteľ osobného rozvoja a predaja. Zakladateľ spoločnosti FIN4YOU a autor knihy Coach.