Denník N

Typus Merkelová a (dúfajme!) Heger

Nemecká kancelárka a slovenský premiér. Foto – TASR/AP
Nemecká kancelárka a slovenský premiér. Foto – TASR/AP

Takže v najbližších parlamentných voľbách v Nemecku (v nedeľu 26. septembra 2021) „nudný a monotónny“ kandidát ide poraziť „nevýrazných rivalov“? Das gibt es doch nicht!

Nemecku je čo závidieť: tamojšie hospodárstvo sa vraj už mohutne vzmáha po zavírenom období, a ak hlavnými favoritmi vo voľbách sú nudní úradníci, nič lepšie pre občanov krajiny to signalizovať nemôže.

Všetci sme videli, ako sa to skončilo (verme, že definitívne), keď na čele veľmoci stál oranžový klaun.

V tom je hlavné tajomstvo (takmer) rekordne dlho pôsobiacej kancelárky Merkelovej: nie je žiadna Gina Lollobrigida, ale v podstate nudná, no výkonná a efektívna štátna úradníčka – presne takých správa civilizovanej a demokratickej krajiny potrebuje najviac!

Myslím si (dúfam), že aj náš premiér Heger by mohol byť takým „nudným úradníčkom“, ktorý sa vo funkcii osvedčí a tým posunie krajinu vpred: teda do pokojnejších, „nudných“ vôd, kde sa – na politickej úrovni – veľa prevratných vecí (našťastie) nedeje.

Teraz najčítanejšie

Alexander Avenarius

Prekladateľ, korektor, tlmočník, učiteľ jazykov, správca serverov. Milovník elektronickej literatúry a mobilných prístrojov (čiže digitálny knihomoľ), študent filozofie a filmov, polyglot, grafoman, hobby-recenzent. Tvorca alternatívneho rozloženia slovenskej klávesnice. Môj alternatívny blog je na adrese extempore.top. Svoje knižné, filmové a iné recenzie posielam – vzhľadom na prehlbujúcu sa nefunkčnosť portálov IMDb a Amazon – aj do blogu AveKritik.com.