Denník N

Ivan Mikloš: Banky na Ukrajine fungovali ako nástroj na kradnutie peňazí z verejných zdrojov

Realizoval jsem rozhovor o financích s Ivanem Miklošem. O jeho názoru na slovenské banky, na euro, Ukrajinu. Dozvěděl jsem se co by dělal, kdyby byl dnes ministr financí a také, že nejvíc v životě stratil 500 korun.

Je niečo, čo podľa vás v budúcnosti môže ohroziť euro?
Celkom určite áno. Čo môže najviac ohroziť euro, sú neustále roztvárajúce sa nožnice medzi konkurencieschopnosťou severu a juhu eurozóny. Toto je problém – nie to, že jednotlivé členské krajiny majú rôznu ekonomickú úroveň. Zlé je, že sa otvárajú nožnice konkurencieschopnosti a hlavne pre krajiny juhu sa euro stáva príliš silným, čím sa ďalej dostávajú do začarovaného kruhu znižujúcej sa konkurencieschopnosti najmä ich vývozu a do nerovnováh, ktoré z toho vyplývajú.
Sú dve základné riešenia. Jedno, že to bude sever financovať, teda akási transferová únia, čo je ale politicky nepriechodné, druhé reálnejšie a udržateľnejšie riešenie je, že menej konkurencieschopné krajiny zvýšia intenzitu realizácie potrebných reforiem, a tým zvýšia svoju konkurencieschopnosť. Myslím si, že riešením nakoniec bude nejaká kombinácia transferov zo severu na juh a nevyhnutných reforiem menej konkurencieschopného juhu.

Víc na videu :).

Teraz najčítanejšie

Jiří Ščobák

Pocházím z Prahy, déle, než polovinu života jsem v Bratislavě. Calleruji square dance, rád cestuji, fotografuji. Baví mě zoologie, archeologie, antropologie, historie, evoluce a etologie. Doma mám 30 akvárií nebo miniakvárií. Sbírám filmy, přibližně polovinu z toho, co vidím, tvoří japonská, jihokorejská nebo čínská kinematografie. Komentuji na ČSFD (jirka_šč). Sbírám akvarijní rostliny, moje akvária jsou low-tech. Mám ženu a tři dcery. Moje firma organizuje soutěž finančních produktů Zlatá minca. Od roku 2006 bloguji na Sme, teď jsem také na blogu N.