Denník N

Naša Ústava? Ich Ústava?

Pani prezidentka dnes ku dňu Ústavy SR vyhlásila, že Ústava SR chráni občanov pred možnou svojvôľou. Ja, občan SR, si to teda nemyslím. Od kedy existuje SR, tak sa tu vždy vyskytla nejaká svojvôľa. Ústavu SR neobdivujem a považujem ju za nedokonalú a problémovú. Dokázal mi to Mečiar, Krajči, Gašparovič, Fico a teraz aj Žilinka.

Už začiatok prvej vety v preambule Ústavy SR  „My, národ slovenský“ mi naznačuje, že niečo nie je v poriadku. Ako vieme, tak na Slovensku nežijú len Slováci, ale aj Maďari, Rómovia, Rusíni, Česi, Nemci, Poliaci, Ukrajinci a ešte neviem aké národnosti. To teda znamená, že Ústava sa týka len Slovákov?

Nebolo by na čase v prvej vete vymeniť formuláciu „národ slovenský“ za „občania“?

Ďalej v preambule nasleduje nacionalistický balast: „pamätajúc na politické a kultúrne dedičstvo svojich predkov a na stáročné skúsenosti zo zápasov o národné bytie a vlastnú štátnosť„.

Politické a kultúrne dedičstvo si chápe každý po svojom, na základe vzdelania a jemu dostupných informácii a na základe toho, ako sa ráno vyspal.

Ja ho chápem tak, že Slovensko, alebo niekedy Horné Uhorsko, bolo multinárodné, multijazykové a tým pádom aj multikultúrne. Niekedy sa hovorilo o Hornom Uhorsku, dnešnom Slovensku, toto:  „V mestách sa hovorí po nemecky, na hradoch a zámkoch po maďarsky a na dedinách po slovensky. “
Po mongolských vpádoch v 13. storočí sa tu usadili Nemci, ktorí zanechali nezmazateľnú stopu v našich mestách. S radosťou podotýkam, že Slovensko/Horné Uhorsko bolo po dlhý čas jazykovo kultúrne a nábožensky tolerantnou krajinou. Na Slovensku/Hornom Uhorsku v 17. storočí hľadali prenasledovaní Európania náboženský či politický azyl.
Zmenilo sa to až po páde Napoleona, keď sa v Európe objavil nacionalizmus a s ním spojené pomaďarčovanie a ponemčovanie a pofrancúzštinovanie (uff!)etc. ….

Kto teda boli naši predkovia? Boli to len Slováci? Ak áno, tak je to lahôdka pre genetikov. Ak máte v krvi podiel Maďarov, Rusínov, Nemcov, Židov, Čechov, Rómov, Poliakov, Valachov a iných národov a národnosti, tak si položte otázku, či sa preambula Ústavy týka aj vás.

Ďalej nasleduje slovné spojenie „zo zápasov o národné bytie„. Tie zápasy by som časovo obmedzil na 19.storočie a prvú polovicu 20. storočia.  A vynára sa mi otázka, čo mysleli autori pod pojmom zápasy?

Ďalej. Čo je to historický odkaz Veľkej Moravy? Otrokárstvo, rozbroje, nejednotnosť, neschopnosť?

A mohol by som pokračovať, ale komu by sa to chcelo čítať?

Skrátka ku dňu Ústavy vyhlasujem, že ich Ústavu považujem za nedokonalú a problémovú.

Teraz najčítanejšie