Denník N

Zápas o šancu na prežitie

Jan Oblak patrí medzi najlepších brankárov na svete. Podarí sa našim strelcom ho prekonať?/ Zdroj: eurosport.com
Jan Oblak patrí medzi najlepších brankárov na svete. Podarí sa našim strelcom ho prekonať?/ Zdroj: eurosport.com

Kvalifikačná tabuľka na futbalové majstrovstvá sveta hovorí jasne. Naši futbalisti musia dnes v Ľubľane, minimálne, bodovať. Inak budú zvyšok kvalifikácie môcť poňať ako prípravné zápasy, zvlášť, keď ich už v sobotu čakajú v ďalšom zápase Chorváti. Udržia si naši futbalisti reálnu nádej na vybojovanie si miestenky do Kataru?

Nominácia bez veľkých prekvapení

Tréner Tarkovič opäť potvrdil, že mu chýbajú „gule“. Je evidentné, že svojím myslením má zakázané uvažovať inak a riskovať. Keďže v bráne bude chýbať zranený Dúbravka, šancu dostane Rodák, ktorý si už ani nepamätá, kedy naposledy chytal súťažný zápas. Asi sa treba poďakovať za výborne odchytanú baráž na ME. Nevieme, asi… Nevadí, že, máme aj iných brankárov, ktorí pravidelne a úspešne pôsobia vo svojich kluboch po Európe. Vo svete trénera Tarkoviča je maximom pozvánka a pozícia trojky. Brankár Plach je živým príkladom. Presne rovnako je na tom útočník Róbert Pich, ktorý sa výborne prezentuje taktiež v Poľsku. Zaradenie medzi reprezentačných náhradníkov je dostatočná odmena za výkony v klube.

Návrat zápasovej praxe

V nominácii samozrejme nechýbajú overené mená ako Lobotka, Hamšík alebo Mak. Všetci traja tam momentálne patria. Nie, nie je to kvôli ich menám a minulosti. Tentoraz si svoje miesta naozaj zaslúžia. Lobotka po dlhom trápení znovu okúsil ako chutí dotyk s futbalovou loptou. Navyše, vyzerá to tak, že aj s trénerom Spalettim si budú rozumieť. Futbalovo i ľudsky. Prvé dva zápasy v talianskej lige naznačujú, že Lobotka má dôveru trénera a bude nastupovať do hry oveľa častejšie ako doteraz. Marek Hamšík je spolu s Milanom Škriniarom asi jediným futbalistom, ktorý nastúpi vždy, ak bude len trochu zdravotne fit. Teraz k tomu pridal aj pravidelný pobyt na ihrisku v drese tureckého Trabzonu. Hamšík má všetky predpoklady v takomto stave mužstvu určite pomôcť. Tretím do partie je Robo Mak, ktorý sa chytil svojej šance v Maďarsku. Dokáže sa i gólovo presadiť, takže psychická pohoda by mala byť na jeho strane. V takomto prípade si aj on šancu v repre mužstve teraz zaslúži a môže byť prínosom.

Zmena herného systému? Naozaj?

Na predzápasovej tlačovke ohlásil tréner Tarkovič zásadnú informáciu. Slováci sa chcú prezentovať útočnejším futbalom. Na prvé počutie je to skvelá správa, lenže zo slov sa nenajedol ešte nik. Činy a realita sú dôležitejšie a treba povedať, že sme skeptickí. Nie, preto, žeby sme si atraktívnejší prejav od Slovákov neželali, ale preto, že s rovnakým mentálnym uvažovaním, aké tréner ukázal už nomináciou, očakávať hernú revolúciu je dosť naivné. Na premenu treba upraviť práve myslenie, obávame sa, že tréner Tarkovič toho, žiaľ, nie je schopný. Pričom fakt, že zmena herného prejavu je potrebná, nám ukázal už začiatok kvalifikácie i samotné nevydarené Euro. Radi sa budeme tentokrát mýliť, pretože inak, bude táto kvalifikácia definitívne stratená…

Teraz najčítanejšie

Michal Bardáč

Zaujíma ma všetko, čo sa okolo mňa deje. Trpím zvedavosťou, ktorá spoluvytvára môj názor na svet. Chcem informácie, ktoré môžem spájať do súvislostí. Ovplyvňujú totiž môj/náš život. Tento priestor je ideálny na to, poukázať na ne a hľadať riešenia... Moje staršie publikované texty môžete nájsť na adrese migelbardac.blogspot.com