Denník N

Ktoré spoločnosti budú rásť vďaka COVID-19?

Aj keď obmedzenia v dôsledku pandémie postihli mnoho sektorov a tisícky firiem, niektoré firmy vďaka svojej jedinečnej službe či produktu dokázali zahviezdiť a posilniť svoju pozíciu.

Covid-19 ešte nepovedal posledné slovo a rozvoj ekonomík bude narastať alebo klesať podľa kurzu pandémie. Najobávanejšou mutáciou je dnes Delta, podľa prognóz môžu však prísť aj nové varianty a nikto s istotou nemôže povedať, čo prinesie nasledujúce obdobie. Potom sú tu mnohé spoločnosti, kde sa očakáva pozitívny ekonomický rast aj napriek šíriacemu sa vírusu.

  1. Farma spoločnosti

Prvým víťazom môže byť spoločnosť Pfizer hlavne vďaka vakcíne Pfizer-BioNTech COVID-19. Obrovským míľnikom je pre firmu schválenie vakcíny FDA, teda Americkým úradom pre kontrolu potravín a liečiv. Spoločnosť vyvinula teda prvú očkovaciu látku proti ochoreniu COVID-19 schválenou FDA, čo znamená, že oficiálne táto očkovacia látka spĺňa vysoké štandardy bezpečnosti, účinnosti a kvality výroby. Ďalšou spoločnosťou ťažiacou v nasledujúcich mesiacoch by mala byť Moderna. Hodnota akcií tejto spoločnosti za posledný rok dramaticky prekonala širší trh. Moderna sa stala súčasťou významného indexu S&P 500 a zaznamenala rast 344,7%, teda prekonala celkový výnos samotného indexu, ktorý dosiahol 33,2%.

ProfitLevel-Zarska-Moderna ziskala na covid vakcine vysoke zhodnotenie
ProfitLevel-Zarska-Moderna ziskala na covid vakcine vysoke zhodnotenie

Výkon spoločnosti Moderna od roku 2019. (Zdroj: Investing.com)

  1. Logistika

Zabezpečenie bezproblémovej prepravy vakcín bude aj naďalej prioritou. Vakcíny vyžadujú aj skladovanie v chlade, teda v hre sú chladiarenské reťazce, ako Carrier, Trane Technologies a Va-Q -Tec. Z distribučného hľadiska by sme spomenuli hlavne Deutsche Post DHL, UPS, Bolloré Logistics a Lufthansa Cargo.

ProfitLevel-Zarska-Chladiarenske retazce a logistika si polepsili-DHL-UPS-Carrier
ProfitLevel-Zarska-Chladiarenske retazce a logistika si polepsili

Výkon spoločnosti Carrier Global Corp za 1 rok. (Zdroj: Investing.com)

  1. Digitálne platby

Spotrebitelia sa museli počas pandémie prispôsobiť a obmedziť spoločenský kontakt. Bežné každodenné činnosti smerovali stále viac do online sveta. S tým súvisí aj nárast objemu digitálnych platieb. Pandémia zmenila podobu platenia za tovar a predikcie hovoria, že ak sa online platobný sektor v ďalších rokoch prispôsobí technickým ťažkostiam a rôznym reguláciám, tak mu nič nestojí v cesta za pozitívnym rastom hodnoty. K takýmto spoločnostiam patria hlavne fintechy PayPal, Revolut, Wise.  Tzv. Fintechy začínajú byť „hrozbou“ pre celý tradičný bankový sektor a ich rast je enormný. Využívanie rôznych platobných platforiem a aplikácií môže byť „novým normálom“ už čoskoro.

ProfitLevel-Zarska-PayPal patri k vitazom zaujmu o online nakupy
ProfitLevel-Zarska-PayPal patri k vitazom zaujmu o online nakupy

 

Teraz najčítanejšie

ProfitLevel_Lucia Zarska

Lucia Zarska

Som spoluzakladateľkou webu Mafinn, na ktorom som sa po obsahovej stránke venovala vzdelávaniu laického publika v oblasti rôznych druhov investícií. Som presvedčená, že investovanie môže byť jasné, zrozumiteľné a dostupné pro každého, stačí len vedieť ako na to. Aj preto som sa rozhodla v oblasti finančných trhov nasmerovať svoje ďalšie kroky na pozíciu analytičky. V pozícii hlavnej analytičky brokerskej spoločnosti ProfitLevel sa teraz venujem tejto téme podrobnejšie. Zároveň sa snažím pokračovať v písaní odborných textov o kapitálových trhoch do médií a na blogy. https://www.linkedin.com/in/lucia-%C5%BE%C3%A1rska-356b40b2/