Denník N

Problém s medveďmi treba riešiť, nielen polemizovať.

Strety (aj útoky) s medveďom sa stupňujú a je len otázkou času, kedy začnú verejnosť ovládať negatívne emócie. Namiesto objektívneho a odborného prístupu, hlavne zo strany biológov, tu vidíme nekonečnú polemiku a hľadanie vinníka. Riešenie prakticky žiadne. A problém rastie…

Je iracionálne, keď ochranári alibisticky dookola opakujú, že sa nedá hovoriť o premnožení medveďa v čase, kedy pomaly každý mesiac vidíme na konkrétnych incidentoch, že situácia je neúnosná a neustále sa zhoršuje. Argumenty typu „človek je premnožený“ radšej ani nebudem komentovať.
Je jasné, že kukurica sa tu pestuje od nepamäti, aj kontajnery tu nie sú žiadnou novinkou a s tým vyháňaním medveďov z lesa je to prinajmenšom relatívne. Ťažiari si totiž uľahčujú prácu tým, že ťažia mladšie, ľahšie prístupné porasty a do starých sa im nechce kvôli vyšším nákladom. No práve starý les je prirodzeným biotopom medveďa, takže aké vyháňanie? Zberom čučoriedok? Detinské.
Skrátka nič sa oproti minulosti markantne nezmenilo ani v pestovaní kukurice, ani v ťažbe a návštevnosti lesa či v otázke odpadkových kontajnerov. Všetko tu bolo už dávno predtým. Zmenilo sa však správanie medveďa. Prečo asi…
Ale dosť bolo polemík. Tie nám nateraz nie sú nič platné, lebo medvede útočia. Samozrejme, nie zo svojej podstaty, tá je plachá, ale z frustrácie a strachu. Áno, príčiny musíme analyzovať pre budúcnosť, aby sme sa vedeli vyhnúť podobným problémom, avšak teraz to nie je to najpodstatnejšie. Ak necháme problém eskalovať, neskončí sa to dobre.
Ako to celé môže dopadnúť?
Opatrenia sú neefektívne, útoky sa množia a je len otázkou času, kedy medveď strhne nejaké dieťa. Potom už pôjde o tak vybičované emócie, že sa medvede začnú strieľať hlava-nehlava. Prejdeme z jedného extrému k druhému.
Nebolo by rozumnejšie sa dohodnúť ešte kým je čas? Veď je nad slnko jasnejšie, že medveď, ktorý chodí do blízkosti obydlí je anomália, ktorú treba selektovať. Tam už ochrana stráca zmysel, dokonca je škodlivá, lebo tieto medvede tomu učia aj svoje mladé a tak nám tu vyrástlo už viecero generácií, ktoré stratili prirodzené správanie a hlavne plachosť.
Medveďovi hnedému treba prinavrátiť jeho prirodzený status divokej šelmy z hlbokých lesov a nepestovať zvráteným pseudoochranárskym prístupom dnešný zúfalý (a nebezpečný) obraz frustrovaného a trpiaceho zvieraťa.

Teraz najčítanejšie