Denník N

Dôvera iniciatívy „Hovorme spolu“ v dezinformácie Dr. Bukovského je dôkazom nebezpečnosti nechať jeho tvorbu bez odozvy

Zuzana Kovačič Hanzelová pozvala do štúdia Juraja Matyinka, iniciátora petície za verejnú konfrontáciu vedy a dezinformácií v RTVS. Že sú to dezinformácie iniciátori výzvy zatiaľ nevedia, pretože miera sofistikovanosti dezinformovania Dr. Bukovského je podľa môjho názoru dokonalá*. Splniť ich požiadavky by však mohlo znamenať to, čo minulý rok.

* Oprava 14-16. 9. 2021 Na základe výzvy Dr. Bukovského z tohto blogu odstraňujem 4 moje zbytočné domnienky a tak presne 6 riadkov textu mažem a screenshot (obrázok webstránky) upravujem. Paradoxné je, že keď teraz dokončujem opravu som si všimol, že screenshot, ktorý som uverejnil v blogu mám zo správnej stránky na webe akv.sk o vitamíne D a nie na inej o vitamíne D, o ktorej som písal, že na nej bola aj propagácia výrobku konkrétnej firmy. Každý, kto si môj blog stiahol aj s obrázkami, alebo odfotil musí vidieť v adresnom riadku adresu https://encyklopedia.akv.sk/podpora-liecby/vitamin-d/.  Tým pádom po 4 mojich nemedicínskych omyloch v tomto blogu ostáva iba neprimeraná odozva Vás Dr. Bukovský. Po 9 blogoch na tému Vaších Covidových dezinformácií ste našli konečne 4 moje chyby v poslednom blogu a snažíte sa vzbudiť dojem, že je to tak v celom blogu a aj vo všetkých ostatných. Odborným témam, ktoré od 4. 6. 2020 vo Vašich videách kritizujem ste sa doteraz nevenovali. Namiesto toho chcete diskutovať so mňou osobne, či telefonicky. Môžete diskutovať so svojou históriou, keď ste napríklad pred rokom 23. 9. 2020 povedali v RTVS: Toto je strašenie. Máme 4 mesiace…“ K tomuto svojmu bagatelizujúcemu vyjadreniu uvedenom aj v tomto blogu, ktoré sa ukázalo ako nepravdivé ste sa za 16 minút videa nedostali.  Aspoň ste mi odpovedali na moju otázku zo záveru blogu: „Mala firma Dr. Bukovského AKV – Ambulancia klinickej výživy, s.r.o. v roku 2020 čistý zisk vyšší o 26 % (hrubý zisk 82 086 €, daň 21 866 €, čistý zisk 60 220 €) z dôvodu propagácie vitamínu D a iných výživových doplnkov, alebo/a z dôvodu vyššieho predaja kníh?“. Za odpoveď „700 € za 4 roky“ Vám ďakujem.

Okrem toho v jednom z minuloročných videí, ktoré mám všetky odložené ste sa vyjadrili o výraznom poklese príjmov počas opatrení, o čom aj píšem v screenshote dole. O tomto poklese príjmov a o raste o 26% oproti minulému roku som písal a preto Vaše argumentovanie príjmom v roku 2015 bolo bezpredmetné. Téma príjmu od firmy s výživovými doplnkami tu bola aj preto, že názor iniciatívy „Hovorme spolu“ na pár lekárov, ktorí príjmajú peniaze od farmafiriem bol negatívny a budil v nich dojem, že všetci lekári liečia zle. Vašich 700 € od firiem s výživovými doplnkami za propagáciu vitamínu D by podľa mňa malo spôsobiť u nich to isté v hodnotení Vašej nestrannosti pri propagácii vitamínu D.

Ďalej pokračuje pôvodný blog bez 4 nepravdivých riadkov (2 som zmazal z perexu).

Otázky na úvod: Môže byť Dr. Bukovský braný ako nezávislý propagátor vitamínu D na liečbu Covid-19, ak odporúča na stránkach konkrétnu značku vitamínu D?

Naľavo screenshot webstránky firmy Dr. Bukovského, kde propagoval aj* konkrétnu značku vitamínu D a napravo zisk tej istej firmy Dr. Bukovského – AKV – Ambulancia klinickej výživy s.r.o.
* Oprava z 14. 9. 2021: Uviedol som omylom inú stránku o vitamíne D tiež z webu www.akv.sk, ktorá neobsahovala propagáciu vitamínu D, stále však platí, že iná stránka na webe www.akv.sk propaguje vitamín D a to v 3 rôznych formách. Za omyl uvedenia stránky http://www.akv.sk/index.php?option=com_content&task=view&id=159 a nie https://encyklopedia.akv.sk/podpora-liecby/vitamin-d/ sa ospravedlňujem. Na správnej stránke je možné vidieť takzvaný karusel, slider, alebo Dr. Bukovskému a jeho divákom známy pojem Orloj, kde sa postupne zobrazujú obrázky propagovaných produktov a to 3x vitamín D, presne tie 3, ktoré sú v 3 obrázkoch vedľa seba ďalej v blogu.

Screenshot webstránky firmy Dr. Bukovského, kde propaguje konkrétnu značku vitamínu D a zisk tej istej firmy AKV – Ambulancia klinickej výživy s.r.o. Zdroj vľavo: https://encyklopedia.akv.sk/podpora-liecby/vitamin-d/ Zdroj vpravo: https://finstat.sk/35872586 * Oprava 14. 9. 2021.

* Oprava 14. 9. 2021: Ospravedlňujem sa spoločnosti Jamieson Laboratories a Dr. Igorovi Bukovskému za pôvodné tvrdenie, že propagáciu vitamínu D zo stránky http://www.akv.sk/index.php?option=com_content&task=view&id=159 odstránili, pretože som si stránku pomýlil so stránkou na tej istej webovej doméne akv.sk tiež o vitamíne D  https://encyklopedia.akv.sk/podpora-liecby/vitamin-d/ s podporou 3 produktov s vitamínom D na rôznych miestach webu:

Screenshot stránky firmy Dr. Bukovského propaguje vitamín D Jamieson. Zdroj: https://encyklopedia.akv.sk/produkty/jamieson-vitamin-d3-1000-iu-20040-tbl-bonus/
Dr. Bukovský na svojej stránke propaguje vitamín D3 Jamieson. Zdroj: https://encyklopedia.akv.sk/produkty/jamieson-vitamin-d3-1000-iu-20040-tbl-bonus/

Screenshot stránky Dr. Bukovského, ktorý na svojej stránke propaguje vitamín D3 Jamieson s vitamínom K2.
Screenshot stránky Dr. Bukovského, ktorý na svojej stránke propaguje vitamín D3 Jamieson s vitamínom K2. Zdroj: https://encyklopedia.akv.sk/produkty/vitaminy-k2-120-%CE%BCg-d3-1-000-iu/

Screenshot stránky firmy Dr. Bukovského propaguje vitamín D DeVit
Dr. Bukovský na svojej stránke propaguje vitamín D DeVit. Zdroj: https://encyklopedia.akv.sk/produkty/devit-2-000-kapsule/

Som zvedavý, čí bude Dr. Bukovský pre iniciátorov výzvy rovnaký, ako lekári, ktorých pokladajú za zapredaných a či aj potom budú vidieť vo vitamíne D riešenie pandémie.

Nešťastný dopad pandémie na bratov Matyinkovcov

Zakladatelia iniciatívy „Hovorme spolu“ bratia Matyinkovci sú trojnásobne náchylnejší na podľahnutie dezinformáciám o Covid-19 a o opatreniach. Aj keď majú obidvaja vysokoškolské vzdelanie, členstvo v kapele postihnutej pandémiou, spolumajiteľstvo cestovnej kancelárie postihnutej pandémiou a onkologicky chorý otec, ktorému sa vďaka pandémii nedostávala starostlivosť, aká by sa mu dostávala bez Covid-19 v štáte sú tri faktory, ktoré spôsobili, že po pozretí si Dr. Bukovského v diskusii v RTVS 23. 9. 2020 (popis zavádzania) podľahli sofistikovaným dezinformáciám Dr. Bukovského. Poznám ľudí so stredoškolským vzdelaním, čo im stačil jediný faktor, ako prekážka v podnikaní, či v súkromnom živote na to, aby si vybrali alternatívnu „pravdu“. Ich situácia nie je teda veľmi na smiech, ale je spôsobená aj nedostatočnou pozornosťou štátu voči vplyvom, vďaka ktorým môže človek podľahnúť vidine jednoduchšej alternatívy života, ktorú našli vo videách Dr. Bukovského a v iných dezinfozdrojoch o Covid-19. A možno aj tým, že do 82% HOAX-u (vysvetlené ďalej) neboli veľké verejné odborné výhrady voči dezinfotvorbe.

Pár dní som uvažoval, či ich činnosť nie je politická kampaň dosiahnuť v štáte čím horšiu pandemickú situáciu, tým lepšiu situáciu pre opozíciu, ale nemazanie komentárov na ich facebookovej stránke* (na rozdiel od Dr. Bukovského, MUDr. Mesíka) a rozhovor jedného z nich s Hanzelovou pre SME (rozbor rozhovoru) ma ukľudnili.  Oni len veria tomu, čo im Dr. Bukovský vo videu predloží. Netušia, že často hovorí niečo iné, ako píše štúdia, ktorú prináša, alebo zo štúdie vyvodzuje to, čo si samotní autori nedovolia vyvodzovať. Niekedy ukáže na kameru titulku štúdie, ktorá hovorí niečo iné, ako on „cituje“, či ako hovorí „prináša“. To je napríklad prípad údajnej 0,23% smrtnosti Covidu, pričom tá je pre krajinu, ako je Slovensko 1% a viac.

* Update 14. 9. 2021 Na webových stránkach iniciatívy „Hovorme spolu“ sa skrývajú komentáre. Tie, na ktoré autori petície nemajú odpoveď. Napríklad skryté komentáre z konkrétneho statusu:

Ak by sa Dr. Bukovský neospravedlnil za „82%“ HOAX o potratoch po očkovaní tehotných v 1. trimestri tehotenstva, tak by asi ani nevedeli, že povedal nepravdy a ak by som im nedal vedieť dôvody, prečo je jeho ospravedlnenie falošné, ani by to asi netušili. Veď doteraz je tento HOAX dostupný na podcastových službách, tak akéže je to ospravedlnenie?

Tiež je zdanlivo paradoxné je, že je pre iniciatívu „Hovorme spolu“ problém propagácia vakcíny štátom, ale propagovanie konkrétnej značky vitamínu D tým, koho chcú do diskusie im nevadí. Odpovedali mi na to: „Nepoznáme Vami prezentovanú kauzu vitamínu D, takže sa nám k tomu ťažko vyjadruje, ale vo všeobecnosti – ak si niekto na vlastnom súkromnom komerčnom priestore komunikuje ľubovoľný komerčný produkt, tak to nie je to iste, ako keď niekto v štátnom sektore za štátne financie komunikuje súkromný komerčný produkt – to je totiž nelegálne a pravdepodobne aj korupčné“. Paradox skončí, keď sa podrobne zoznámite s tvorbou Dr. Bukovského.

Polopravdami ovplyvnení ľudia dúfajú v štyri veci:

  1. Covid je iba 1,5-2x silnejší, ako chrípka – zaznelo to z rozhovoru vydanom 4. 9. 2021 s Matyinkom v čase rozhovoru 38:20 (popis v rozbore) a toto tvrdenie pochádza z vyše rok starých videí Dr. Bukovského a v blogoch „Výzva doktorovi Bukovskému: Nezavádzajte o Covid-19!“ z 4. júna 2020 a „MUDr. Bukovský a počítanie od buka do buka Covid-19“ z 14. júna 2020 bude aj odkaz na presný čas vo videu, kedy to vyslovil. Nevadí, že tu od vtedy zomrelo navyše 17 000 ľudí a z toho priamo na Covid 12 500. Veď videá Dr. Bukovského myslia aj na to! Nadmerné úmrtia väčšie, ako na Covid-19 tu boli podľa neho z dôvodu opatrení a počty obetí na Covid sú nadhodnotené. Kto si pospája tvrdenia Dr. Bukovského o 10% počte prípadov, ak by sa používalo menšie násobenie pri PCR testoch, čo povedal Dr. Bukovský v RTVS, tak to „logicky“ vychádza na 1/10 aj pri smrtnosti, že? Alebo 21.12.2020 (čas neviem) povedal „Americké CDC, už niekedy v lete zverejnilo informáciu, že príčinou smrti Covid-19 je len 6 % zo všetkých vykazovaných úmrtí V Spojených štátoch… To znamená, že až 94% predstavujú úmrtia s Covidom a s koronavírusom. Na Slovensku máme iba 94 úmrtí na Covid a 1 461 úmrtí s Covidom, alebo s koronavírusom.“. Atď, atď. Kto pozná rozhovory a monológy Dr. Bukovského vie, že niekedy nemusí niečo vysloviť, ale mentálnymi mantinelmi (smerovaním slov, deja, následným čakaním na domyslenie si diváka toho, čo v tej situácii pride prvé na rozum) spôsobí, že si diváci nakoniec z toho odnesú hlúposť, ktorú však on často ani nevyslovil. Po rozhovore Dr. Bukovského s patológom Palkovičom preto nebolo pre mňa šokom vidieť v diskusiách tvrdiť zopár ľudí, že rozdiel medzi spolu 5 a 800 obeťami na 1 mil. obyvateľov po prvej vlne v SR a v Belgicku spôsobila rozdielna metodika evidencie úmrtí. Dr. komunikuje tak, že neskúseného a náchylného človeka (Matyinkovci sú 3x!) dostane tam, kde rozhovor mieri. Chcel som to podrobne popísať, ale nestíham všetko.
  2. Vďaka pocitu zdravia prežijú Covid veľmi ľahko aj bez očkovania. Avšak situácia v krajinách, kde delta mutácia už úraduje naplno sa ukazuje, že na Covid zomierajú aj známi mladší antivaxeri, nielen 68 roční uctievači Dr. Bukovského, ako kňaz Čajka. Úroda obetí Covidu za posledný týždeň: 30 ročný organizátor protestov „Rallye svobody“ proti vládnym obmedzeniam a noseniu rúšok s tromi deťmi a tehotnou manželkou, 40 ročný reper zdieľajúci na fb Covidové bagatelizácie (pred smrťou stihol varovať ľudí, aby sa dali očkovať), 78 ročný Floridský rozhlasový moderátor a antivaxer Mrac Bernier, ktorý sa ešte pred mesiacom posmieval vláde USA, že sa chovajú, ako nacisti, keď chcú aby sa ľudia nechali očkovať, 46 ročný Anglický šíriteľ konšpirácií zomrel deň po pozitívnom teste. Jeho facebookoví konšpirační kamaráti žiadajú po rodine výsledok pitvy… Ale už aj v Česku začína prituhovať delta varianta, ktorá má 2,3x väčšiu šancu dostať človeka do nemocnice: 48 ročný do Covidu zdravý človek.
  3. Významne ich ochraňuje vitamín D – tak sa to dozvedajú z jeho videí pravidelne raz za 2-4 mesiace, keď výjde odborná práca často hovoriaca: starší alebo/a chorejší ľudia s menej vitamínom D majú častejšie horší priebeh Covid-19 a to podľa Dr. Bukovského znamená, že dopovanie vitamínom D by významne zlepšilo priebeh ochorenia. Znovu a znova tomu uveria, alebo sa utvrdia v tom, že to je ďalší dôkaz tvrdení Dr. Bukovského ešte z minulého roku. To, že ľudia s menej vitamínom D majú horší priebeh však neznamená, že dopovanie sa vitamínom D by výrazne pomáhalo proti Covidu. Česká nutričná epidemiologička Eliška Selinger v prednáške z 12.8.2021, ktorá sa tomu venuje dlhodobo hovorí, že korelácia hladiny vitamínu D s priebehom choroby nie je kauzalita. Budem sa tomu podrobne venovať neskôr.
    Dr. Bukovský však neraz povedal, že dopovanie sa vitamínom D môže pomôcť znížiť počet obetí o 3/4, raz dokonca možno až o 90%. Povedal to vo videu „Vysoké počty POZITÍVNYCH PCR testov u OČKOVANÝCH sa teraz ťažko vysvetľujú? Máme riešenie!“. Od 14:02 hovorí: „Tibor, poznáte svoju hladinu vitamínu Dé? Déčko vás môže ochrániť pred ťažkým priebehom na úrovni 60, 70, možno až 90% aj pred úmrtím na Covid-19.) Dr. Bukovský potom, ako rozhovor s obeťou jeho Covidových dezinformácií Jurajom Matyinkom pre SME zdieľalo, lajkovalo a komentovalo na Facebooku 3974 ľudí, výnimočne vydal hneď na druhý deň (v nedeľu videá bežne nezverejňuje!) ďalšie video „Vitamín D mohol zachrániť stovky/tisícky životov – využite ho konečne!“ znova o takmer zázračnom vplyve vitamínu D. Ako dobrý znalec marketingu vie, že treba zachrániť neistotu časti svojich fanúšikov, aby v nich nerezonovalo a nedajbože v podvedomí neostalo, že Hanzelová hneď v úvode povedala, že šíri klamstvá a okrem iného argumentovala tým, že keď všetky krajiny sveta okrem 4 bojujú proti Covidu očkovaním, keď je v USA 96% lekárov očkovaných, že v tom bude vedecký konsenzus a nie je veľmi podstatné, čo hovorí vo videách a v statusoch výrazná menšina lekárov, z ktorých „zhodou okolností“ najznámejší Slovenskí lekári „s iným názorom“ Dr. Bukovský (eshop) a MUDr. Mesík (eshop) píšu knihy.
  4. Keď Dr. Bukovský povie, že „podnikne všetky právne kroky….“ proti tým, čo znevažujú majestát jeho „pravdy“, alebo pripomenú verejnosti jeho bagatelizovanie Covidu z pred pol roka ako to urobilo Ministerstvo zdravotníctva, jeho slovami údajne: „hrubo zasiahli do mojich osobnostných práv“, tak sú v tom, že Dr. Bukovský má absolútnu pravdu. Použil to pri ministerstve zdravotníctva, pri Denník N a aj pri bývalom premiérovi. Video ministerstva z 8. 1. 2021 a články Denník N z leta ostali na mieste.

Porovnanie, čo hovorí o vitamíne D nutričná epidemiologička a výživový poradca.

Diváci Dr. Bukovského sa na mňa za predchádzajúce body určite hnevajú a tak si porovnajme vyjadrenia ich autority versus odborníčky z lekárskej fakulty nenaviazanej na počty videní videí, ani na predaj kníh, čo v súčasnosti podľa dostupných informácií Dr. Bukovský je.

Nutričná epidemiologička Eliška Selinger v prednáške z 12.8.2021 hovorí:
0 minuta: O jej práci a obecne o skúmaní vplyvu potravín/doplnkov na zdravie a odolnosť človeka. O tom, že korelácia nemusí znamenať kauzalitu.
38:12 Covid a vitamín D: https://youtu.be/CzLGYdRsQ8Q?t=2292
46:36 Španielska štúdia o vitamíne D a Covid-19 z 9/2020 https://youtu.be/CzLGYdRsQ8Q?t=2796
50m Malé štúdie našli efekt, ale veľké nie. Nájsť malú vzorku ľudí „dokazujúcu“ moju teóriu je ľahšie, ako nájsť veľkú vzorku. Preto, že vplyv vitamínu D nie je významný, veľké štúdie dokazujúce vplyv vitamínu D na liečbu, či prevenciu Covidu neexistujú. (O tom, že štúdia, ktorá niečo želané nedokáže sa založí do šuflíku a tá, čo niečo dokáže sa publikuje viac hovorí vo vtipnej prednáške chemik Petr Slavíček)
52m Aj keď sa nedokázalo, že vitamín D pomáha pri Covide, potrebujeme ho na kosti a svaly.
55:07 Suplementy nemusia dokázať účinnosť, môže si ich kúpiť každý, koho presvedčíte a práve vitamín D3 s omega-3 mast. kyselinami zaznamenali nárast predaja počas Covid pandémie. https://youtu.be/CzLGYdRsQ8Q?t=3307


Na druhej strane Dr. Bukovský aj na facebookovej stránke firmy propaguje konkrétneho predajcu výživových doplnkov:

Náhľad facebookovej stránky Dr. Bukovskéo propagujúcej konkrétnu firmu.
Náhľad facebookovej stránky Dr. Bukovského propagujúcej konkrétnu firmu výživových doplnkov. Zdroj: https://www.facebook.com/dr.bukovsky/posts/338796194280745

Vo vlastných videách ale protestuje proti propagácii vakcíny prezidentkou a politikmi: 

Dr Bukovsky kritizuje to, co sam robi. Tu kritizuje
Dr Bukovský kritizuje propagáciu vakcíny prezidentkou. Zdroj:
https://www.facebook.com/dr.bukovsky/posts/352245022935862

Najnovšie video o vitamíne D toho, kto konkrétnu značku vitamínu D propaguje

V nedeľnom videu „Vitamín D mohol zachrániť stovky/tisícky životov – využite ho konečne!“ hovorí, že obezita a obsah vitamínu D spolu súvisia a obsah vitamínu D súvisí s odolnosťou voči Covid-19. Ak je podľa neho korelácia (v 9 min.) obsahu vitamínu D s odolnosťou proti Covid-19 dôkazom, že je možné vyriešiť Covid-19 vitamínom D, prečo netvrdí, že je možné ním vyriešiť aj obezitu? Korelácia medzi obsahom vitamínu D v tele a s obezitou už nie je kauzalita? Podrobne v ďalšom (14. 9. ešte nezverejnenom) blogu „Logické hádanky o Covid-19, vitamíne D, očkovaní, obezite, prirodzenej imunite„.

Kritik propagácie vakcíny s 90-96% účinnosťou proti úmrtiu si domýšľa zo slabých štúdií závery, že by vitamín D mohol pomôcť na 72-90%. Z jeho videa:
V 2 minute ukazuje štúdie z pred roka so slabou štatistickou závislosťou. Viac nižšie.
V 9 minute hovorí: Ukázala sa silná korelácia obsahu vitamínu D a Covidu, obezity a v inej časti videa, že je to jasný dôkaz, že vitamín D pomáha.
16:27 Povedal a hrubým písmom označujem intonáciu-zdôraznenie slova:  „Toto sú zásadné a závažné informácie, zásadné a závažné opatrenia, na ktoré sme upozorňovali od samého začiatku tejto situácie. Zdôrazňoval som to už v máji 2020. Doteraz v tomto ministerstvo nepodniklo nič. https://www.youtube.com/watch?v=Foeb0DiEXF4&t=987 Zdôraznenie podľa môjho názoru pre bagatelizovanie Covidu vhodných slov použil aj v televíziách v septembri. Diskutujúci si možno neuvedomili, čo to znamená a čo si niektorí diváci z toho odnesú.
17m „Toto (nepoužívanie vitamínu D u nás pri prevencii a liečbe Covid-19) podľa môjho názoru zhoršilo celú situáciu. … Kto je za to zodpovedný.“

https://www.youtube.com/watch?v=Foeb0DiEXF4

Ak obsah vitamínu D koreluje (má závislosť) s prežitím Covid-19 a obsah vitamínu D koreluje aj s obezitou/BMI a ak Dr. Bukovský hovorí, že dopovanie sa vitamínom D môže zachrániť stovky/tisíce životov, je možné hovoriť, že podávanie vitamínu D môže spôsobiť schudnutie stoviek/tisícov ľudí? Zdá sa to nelogické? A myslieť si, že podávanie vitamínu D by zachránilo stovky/tisícky životov, to už sa zdá logické z podobnej korelácie, ako pri obezite/BMI? Korelácia nie je kauzalita.

Už je každému jasné, prečo chce časť verejnosti dostať do verejnoprávnej televízie ľudí, ako Dr. Bukovský, ktorý v nich dokonalými prezentáciami vzbudil dojem, že jeho tvrdenia sú „opevnené“ / potvrdené pravdou a odbornými štúdiami? Náhľady odborných prác pre nevzdelaného človeka, ktorý si ich neprečíta sú dôkaz, že Dr. Bukovský tvrdí to, čo je tam napísané, alebo hovorí to, čo z toho vyplýva. Ja by som mu bezvýhradne veril… ak by som si jeho tvrdenia často nepreveril. Na obrázku náhľad z videa Dr. Bukovského:

Dr Bukovsky sa obrnuje odbornymi studiami
Dr. Bukovský sa obraňuje odbornými štúdiami – vytvára dojem, že je v nich to, čo hovorí. Zdroj: Jeho video na Youtube, čas 2:23
https://youtu.be/Foeb0DiEXF4?t=143

O štúdii vpravo a jej nejednoznačnosti som písal pred vyše rokom:

Ale kto mne uverí, keď nie som lekár, nehovorím to, čo sa im páči a neprečítali si tú štúdiu a najmä nevedia, že koeficient korelácie 0,44 je málo na potvrdzujúci záver? Neuverili by mi ani, že koeficient korelácie na 4-5 iných veličinách bez vitamínu D týchto 20 štátov vrátane Slovenska je 0,82, čo je k dokonalosti s hodnotou koeficientu korelácie 1 oveľa bližšie, ako 0,44.

Tak len ako pokus použijem príklad zo stránky bývalého študenta štatistiky, ktorý použil všetky možné štatistické výstupy v USA, prepočítal z nich vzájomné korelácie, tie zoradil a najlepšie uverejnil.

Korelácia počtu ľudí, ktorí sa utopili v bazéne s počtami filmov, v ktorých hral Nicolas Cage v danom roku je 0,667!

Graf "závislosti" filmov s Nicolas Cage a pády do bazéna
Nicolas Cage a pády do bazéna
Zdroj: https://www.tylervigen.com/spurious-correlations

Moja korelácia úmrtí/prípadov +-0,82, alebo náhodná korelácia utopenia v bazéne a obsadzovaný konkrétny herec 0,66, verzus Dr. Bukovským uvádzaný vplyv vitamínu D s koreláciou 0,44, ktorý je podľa neho zásadný dôkaz na priebeh ochorenia Covid-19? Vypočujte si „dôkaz“ v jeho videu v čase 1:51 (hrubým písmom zvýšená intonácia): „My sme prvé seriózne správy, ako vitamín D môže ochrániť, aký zásadný faktor je to pre celý priebeh tejto situácie, my sme to komunikovali už v 1. videu na tému podporte svoju imunitu vo februári 2020 … následne sme …. a v máji 2020 sme priniesli už prvé zásadne informácie, ktoré jednoznačne potvrdzovali významný vplyv vitamínu D na priebeh ochorenia u konkrétneho jednotlivého človeka aj na priebeh tej situácie v komunitách a krajinách, ktoré boli v tej dobe už vyhodnotené a spracované a jednoznačne poukazovali na to, že organizmus, ktorému v krvi a následne v tkanivách koluje dostatočné množstvo vitamínu D má významne menšie riziko nákazy, pretože ak to aj príde do jeho organizmu  …. teda znižuje riziko hospitalizácie, znižuje riziko ťažkého priebehu a znižuje riziko úmrtia na Covid-19. Toto sme vedeli už od mája 2020. atď. Z odborného hľadiska pri pohľade na tabuľku a koeficient korelácie 0,44 a jeho jednoznačné vyjadrenia pre divákov je to na smiech.

Na základe práve uvedeného a v zozname ešte vyššie „Polopravdami ovplyvnení ľudia dúfajú v štyri veci“ v bode 3. „Významne ich ochraňuje vitamín D“ je možné objektívne kritizovať ministerstvo/vládu tak, ako to robí Dr. Bukovský za nepropagáciu vitamínu D?

Občan si vybral na základe nereágovania ministerstva na vyššie popísané zavádzania (uviedol som len pár príkladov!).

Situácia je teraz podobná, ako pred rokom a ak by verejné diskusie s Dr. Bukovským boli s takým obsadením A témami, ako to požadujú signatári výzvy „Hovorme spolu“, zas by sme sa dočkali zdržovania novými a novými dezinformáciami a ich nasiaknutia do mozgov pandémiou oslabených ľudí. Dr. Bukovského treba konfrontovať s jeho bývalými dezinformáciami o tom, že Covid je iba 1,5-2x nebezpečnejší ako chrípka, pretože bežných 800 úmrtí na Chrípku ročne vs 12 500 aj s opatreniami je predsa väčší rozdiel, ako 1,5-2x.

Alebo jeho tvrdenie z leta 2020, že na Slovensku sa nemohlo stať Taliansko, pričom na Slovensku sa stalo horšie, ako Taliansko. To sú jasné fakty a nikto si na ne nespomenie a Dr. Bukovský by robil chybu, ak by si to pripomínal sám. Náhľad videa, kde nám Dr. Bukovský pred rokom 52 minút vysvetľoval, že nám osud Talianska nehrozí:

Verzus na ďalšom obrázku s grafom následná realita Slovenska oproti Taliansku v počtoch úmrtí na 1 mil. obyvateľov:

 

Martyinko v rozhovore pre SME pravdepodobne chlácholením Dr. Bukovského o Indii a delta variante a rečami o modeloch v minulom roku pomýlený tvrdil, že predpovede doc. Kollára na túto jeseň (28. 7. 2021 „vlna je už oficiálne tu, čo teraz?“, 21. 8. 2021 „Držte si klobúky, stimieva sa!“, 28. 8. 2021, „Leto odchádza a my surfujeme na vlne.“) sú priveľmi katastrofické. Dr. Bukovský však:
1.) Vo videu o Indii nepovedal, že priemerný vek v Indii je 27 rokov a na Slovensku 41 rokov. Najviac ľudí v Indii má 10-24 rokov a na Slovensku 35-44 rokov. Viď vekové pyramídy:

2.) Pri vyjadreniach k modelu IZP nepovedal, že model nevyšiel najmä preto, že používal vtedy dostupné data z Číny a to smrtnosť 3,6% a R0 3,9, pričom smrtnosť Covidu je u nás 1% (podľa Dr. Bukovského dokonca 0,23%) a hospitalizovanosť je 4% a viac. R0 pôvodnej varianty bola 2,3 v zime a ~1,6 v lete a podstatná je aj miera bezpríznakovosti, ktorú Čína udala v marci 2020 ~1,6%, Taliansko v máji 2020 ~7% a nakoniec je v desiatkach percent. Chyby v modeli IZP boli 2, ale tie sa čiastočne vzájomne negovali.

3.) Dr. Bukovský pri viacerých vyjadreniach viedol reč tak,  že si domýšľaví diváci vrátane Martyinka domysleli, že aj model doc. Kollára bol chybný, že ostatní nemajú dosť informácií a že sa tu neustále straší. Napríklad Dr. Bukovský v RTVS v 9/2020 povedal v čase 27:17: „Pri všetkej úcte pán docent, pohľadom matematika ste prezentovali, čo sa bude diať v Pražských nemocniciach … Martin Balík, prednosta kliniky anesteziológie povedal: Máme tu tieto trendy, ale ja sa neobávam kolapsu Českého zdravotníctva. …“. Dostal na to odpoveď od MUDr. Visolajského: „Dôležitý je názor lekárov, ktorí to zažili a nie jedného v ČR. A všetci, čo to zažili hovoria, aby sme nespravili rovnaké chyby, ako oni.“. Následne Dr. Bukovský 32:50 odpovedá: „Toto je strašenie. Máme 4 mesiace… Vy ako môj študent …“. Odkazy k: obvineniu zo zlého modelu, RTVS do kríža.

Od 23. 9. 2020 uplynuli 4 mesiace 20. 1. 2021 a dovtedy zomrelo na Slovensku 3737 ľudí. Po odpočítaní 41 úmrtí do 23. 9. to je 3696 ľudí. Zdroj. Je za tieto úmrtia zodpovedný dlhodobý verejný bagatelizátor MUDr. Igor Bukovský PhD., alebo ten, kto ho pustil do RTVS?

Netreba diskusiu S Dr. Bukovským, ale O dezinformáciách Dr. Bukovského

Že nemá význam diskutovať s ľuďmi, ako Dr. Bukovský píše napríklad doc. MUDr. Peter Sabaka:

Avšak aby verejnosť neostala v takých omyloch, ako bratia Martyinkovci a ďalších vyše 300 tis. jeho pravidelných divákov (počet odberateľov * (2 až 3)), treba diskusiu o Dr. Bukovskom – o jeho dezinformáciách, o tých z minulého roku a ako to dopadlo a aj o tých z tohoto roku a ako by to dopadlo. Príkladov, že nehovoril pravdu je dosť. Odhadom uverejnil vo videách približne 200 nepravdivých tvrdení. Dokonca aj jeho opravy a tvrdenia, že on mal nakoniec pravdu sú často čiastočne podľa môjho názoru nepravdivé tvrdenia.

Bratia Martyinkovci sú ukážkové obete jeho dezinformačnej agendy a potrebujú odhalenie doterajších metód, ktorými ich Dr. Bukovský pomýlil. Ten už mal na Youtube priestoru až až a len preto, že má aj dobré videá mu Youtube nezneprístupnil celý kanál, ale iba 5 videí (1x marec, 2x jun, 2x júl). Pri júnových tvrdí, že to bolo neprávom, ale tie som si ešte nestihol pozrieť a ako poznám jeho tvorbu a prístup Youtube, tak to nebolo iba pre to, čo tvrdí, ale predpokladám aj ďalšie jeho „chyby“/zavádzania vo videách. Podľa mňa 30-50 jeho videí zo 120-150 venovaných Covidu je zavádzajúcich. Odborníci by mali rozobrať všetky jeho zavádzania, pretože v rozhovore u Hanzelovej som počul konkrétne dezinformácie Dr. Bukovského ústami hosťa (dajú sa priradiť ku konkrétnym tvrdeniam Dr. Bukovského).

Ak RTVS splní požiadavky nevedomých „pešiakov“ Dr. Bukovského, tak skončí časť dezinformovanej verejnosti šokovaná v nemocnici. Ak RTVS nesplní požiadavky a neurobí nič, tak to bude o niečo lepšie.

Zvyšná časť jeho divákov si bude myslieť, že im pomáha vitamín D, že práve vďaka nemu boli tento rok menej chorí, ako to vidno z ich cenzúrovaných komentárov pod videami Dr Bukovského – uverejňujú len tie, ktoré sa im hodia. Zvyšnú časť jeho divákov vôbec nenapadne, že je to kvôli rúškam a respirátorom u ľudí naokolo nich a vďaka inými opatreniam proti šíreniu infekcií. Menšie šírenie iných infečných chorôb hlásia aj zdravotné poisťovne.

Primár ARO v UN BA MUDr. Jakub Hložník k téme napísal: „Podľa mňa teraz treba reágovať. Mlčanie nás dostalo tu kde sme a to, že šarlatáni sa vyhlasujú za odborníkov a nestačí im, že zahltili Facebook dezinformáciami, ale chcú ich prezentovať v celoštátnej TV, to by bol už koniec.“

Ja sa budem zatiaľ pýtať sám seba 2 otázky:

  1. Je možné zmeniť názor na vec u ľudí, ktorí kritizujú vedcov a lekárov za niečo, čo im nevadí u Dr. Bukovského a kritiku Dr. Bukovského z mojej strany berú iba ako posadnutosť Dr. Bukovským?  Dokázali by odborníci poznajúc dezinformácie Dr. Bukovského vyvrátiť nepravdy v ich mysliach?
  2. Mala firma Dr. Bukovského AKV – Ambulancia klinickej výživy, s.r.o. v roku 2020 čistý zisk vyšší o 26 % (hrubý zisk 82 086 €, daň 21 866 €, čistý zisk 60 220 €) z dôvodu propagácie vitamínu D a iných výživových doplnkov, alebo/a z dôvodu vyššieho predaja kníh? Youtube reklamy mohli zarobiť na človeka, čo tie videá spracováva a ústna voda, ktorá „môže byť účinnejšia, ako rúško“ nebola veľmi propagovaná, aj keď značka bola už vo videu viditeľná. Mohol by sa k tomu sám Dr. Bukovský vyjadriť.
Náhľad vyhľadávania videí s výsledom videa Dr. Bukovského "Buďte aktívni: ústna voda môže byť účinnejšia ako rúško!"
Náhľad vyhľadávania videí s výsledom videa Dr. Bukovského „Buďte aktívni: ústna voda môže byť účinnejšia ako rúško!“ Zdroj: https://www.youtube.com/results?search_query=ustna+voda+rusko
Náhľad videa Dr. Bukovského "Buďte aktívni: ústna voda môže byť účinnejšia ako rúško!"
Náhľad videa Dr. Bukovského „Buďte aktívni: ústna voda môže byť účinnejšia ako rúško!“ Zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=NbOnepNulbc&t=11s
PS: Ako si pomôcť, keď si chcete vypočuť/pozrieť videá pomaly rozprávajúceho Dr. Bukovského?
Keď som v pohode a hľadám nové, či konkrétne zavádzania, počúvam ho dvojnásobnou rýchlosťou, aby som nedostal infarkt. Keď narazím na nepravdu, kliknem napravo v obraze, čo posunie záznam 10-20 sec. dozadu a pustím si to pomaly znova, či dobre počujem. To môže pomôcť aj iným, ktorí chcú jeho videá študovať v rámci snahy pochopiť, prečo toľko ľudí verí jeho dezinformáciám. Info o zmene rýchlosti videa napr. vo videu(en) v článku, alebo v nápovede. Dokonca existujú aj klávesové skratky pre PC – „<“ a „>“ na anglickej klávesnici.

Teraz najčítanejšie

Roman Hanajík

Voľby dopadnú pre demokraciu zle a to nielen pre veľa prepadnutých hlasov strán, ktoré budú mať do 5%. Ale aj pre pomýlenosť viac, ako polovice voličov o Covide, boji proti nemu, pre dezinformácie, ako zle sme dopadli a kto je za to viac zodpovedný, či ten, ktorý na jar 2020 (čiže keď tu nebolo ešte očkovanie a smrtnosť Covidu bola pre Slovenskú populáciu 1%) lákal nakaziť sa Covidom, čím skôr sa premoriť (videá), alebo ten, ktorý prišiel s celoplošným testovaním, po ktorom počty prípadov, hospitalizácií aj úmrtií klesali, ale ktorému ľudia nevedia odpustiť státie v rade. A tak kľudne veria tvrdeniam bez dôkazov, že celoplošné testovanie rozbehlo umieranie v druhej vlne. Čo rozbehlo druhú vlnu v Česku a inde vo svete, keď tam netestovali celoplošne a nemajú tam Matoviča? Ľudia veria súčasne banálnosti Covidu aj úmrtiam na neliečenie Covidu? Tiež je tu veľa klamárov, ktorí drzo klamú, koľko ich známych malo takú a onakú komplikáciu po očkovaní, ale podľa celosvetových štatistík by museli poznať 3-10x viac ľudí s takými istými komplikáciami, alebo úmrtiami po Covide, pretože po Covide to bolo častejšie. Tiež sú tu ľudia, ktorí si radi povedia, že štatistiky sú sfalšované, alebo nepresné, ale tie isté štatistiky sú im už dobré, keď už hovoria o nadmernej úmrtnosti v roku 2022 v zaočkovaných krajinách. Keby vedeli, že nadmerná úmrtnosť je iba medzi neočkovanými, presnejšie medzi neočkovanými s boostrom proti Omikronu, tak by už štatistikám neverili! A takto si tu žijeme a veríme tomu, čo nám vyhovuje a čo nám dáva dôvod nenávidieť niektorých politikov. Preto pomýlenosť verejnosti o Covide a očkovaní rozhodne predčasné voľby!  Bagatelizovanie smrtnosti Covid-19 počítaním "od buka do buka" ktoré som tu v blogu popisoval v roku 2020 je to najmenšie zlo. Časť verejnosti totiž vážne uverila tomu, že ich chce niekto vakcínami zlikvidovať, alebo im oslabiť imunitu. Pritom štatistiky, keď zaočkovaní už od jari 2021 zomierajú menej sú jednoznačné. V rámci "ochrany pred ohrozením života" tu možno budú pomýlení ľudia schopní zabíjať. Tak, ako niekto zabil predavača na čerpacej stanici v Nemecku, alebo ako niekto zabil brata lekárnika v USA. Len ešte musia niektorí politici a "lekári" prilievať olej do ohňa falošnými vyhláseniami a polícia a prokuratúra to musí nechať tak, nech je verejnosť ešte viac dopletená. Kým v Česku odsúdili prvú dezinformátorku na 3 roky podmienečného trestu, na Slovensku sa o Covide doteraz dezinformujúci Dr. Bukovský (firma AKV...) snaží zbaviť tejto jemu podľa zásluh priliehajúcej nálepky. Sem tam sa venujem aj menej známemu riziku práce v kancelárii, kde banálne príznaky a mierna bolesť chrbta môže pri "správnej" kombinácii chýb v zdravotníctve skončíť trvalým a vážnym poškodením zdravia. Nie je problém sedávať celý život 8 hodín denne, ale po skúsenostiach aj iných ľudí viem, že riziko môže prísť aj za 10 rokov denného sedenia za počítačom. Vďaka SMERáckemu riadeniu zdravotníctva a tvrdeniu: "Zdravotná starostlivosť nie je ohrozená" som sa takto stal invalidný dôchodca. Venoval som sa aj klamstvám a falošnosti strán SMER-SD a bývalého "nepolitika" Kollára, ktorý získal pre svoje firmy 11 mil.  € z eurofondov. https://www.facebook.com/roman.hanajik Alebo email: roman.hanajik treska gmail bodka com