Denník N

Príchod pápeža a kuriozity ako stretnutie s človekom z podsvetia

Príchod pápeža je spojený s rôznymi kuriozitami. Stretne sa s Borisom Kollárom a jeho príchod bude poznačený nízkou účasťou.

Demokracia je výborný politický systém. Teda určite si to môže povedať Boris Kollár. Tento systém mu totiž v začiatkoch našej republiky dovolil zbohatnúť popri slovenskom podsvetí a v súčasnosti mu vďaka voľbám umožní stretnúť sa s pápežom. Multiotec, ktorý sa kamarátil s mafiánmi bude hostiť pápeža. Ktovie čo si o tom myslí samotný Svätý otec, ktorého vítali už rôzne významné osobnosti a na Slovensku sa dočká stretnutia s vekslákom. To nevymyslíš, to je Slovensko.

Keď do našej krajiny zavítal pápež naposledy, tak ho vítali davy ľudí. Nedá sa povedať, že by sa na pápeža prišlo pozrieť v súčasnosti málo ľudí, no oproti minulosti je to zlomok. Aj vďaka tomu vláda na poslednú chvíľu menila pravidlá a opäť začala ustupovať antivaxerom. Je to tragikomické, keďže samotný pápež František propaguje očkovanie a vláda s jeho príchodom ustupuje jeho odporcom.

Prečo príchod pápeža nezaujal? Cirkev za tým vidí pandémiu, ľudia sa údajne boja a zvykli si na duchovnú náplň v online priestore. Existuje na to zrejme zložitejšia odpoveď. Nízka účasť môže tkvieť v samotnej osobe pápeža Františka. Nebolo by korektné povedať, že sa na čelo konzervatívnej cirkvy postavil liberálny pápež. Na jej čele však stojí moderný konzervatívec, ktorý vníma svet aj mimo svoju bublinu. Zaujíma sa aj o neveriacich, či o LGBTI komunitu, vďaka čomu je medzi veriacimi nepopulárny. V krajine, kde sa každú chvíľu riešia potraty a diskusia o homosexuáloch je v rodinách tabu nemôže byť takýto pápež populárny.

Veriaci na neho neprídu. Paradoxom je, že má pomerne veľkú podporu u ateistov, či nepraktizujúcich kresťanov, ktorí majú voči nemu rešpekt. Taktiež však táto komunita nezvažuje stretnutie s hlavou cirkvy, pretože pre nich duchovné vyžitie nemá veľký význam.

Celá návšteva Svätého otca je jednou veľkou kuriozitou. Do údajne silno veriacej krajiny zavíta hlava cirkvy, ktorá má však na Slovensku väčšiu podporu u neveriacich. Jeho stretnutia a príhovory budú mať veľký význam a bude ich treba počúvať. Má priniesť pokoj a lásku medzi nás, do rozvrátenej spoločnosti, kde sa nerozpráva brat s bratom kvôli očkovaniu. Ak by sme ho počúvali, tak možno skutočne nájdeme v sebe zmierenie. Sme však na Slovensku, kde lásku a zmierenie ide vítať Boris Kollár a po jeho odchode bude všetko opäť v normále. Čiže v totálnom chause a zlobe.

 

 

 

Teraz najčítanejšie