Denník N

Mastercard sa úspešne pustil do inovácií vo finančnom sektore

Aj vyše polstoročná firma pôsobiaca v oblasti financií dokáže byť inovatívna. Mastercard, ktorý vznikol ešte v roku 1966, sa snaží neustále inovovať. Výsledky ukazujú, že sa mu to skutočne darí.

Nové technológie stavajú „starých hráčov“ vo finančnom sektore pred náročné výzvy. Zdá sa však, že firma Mastercard ich zvláda na výbornú. Potvrdzujú to nielen výsledky v 2. kvartáli 2021, ktoré prekonali očakávania analytikov. Mastercard inovuje, robí akvizície a snaží sa prepájať svoje produkty s fintech technológiami a prinášať riešenia pre digitálne aktíva.

Druhý kvartál tohto roka skončil pre Mastercard úspešne a firma odvtedy ďalej pokračuje v inováciách. Mastercard Inc (MA) rozšírila svoje partnerstvo so skupinou NatWest Group a spustila pre užívateľov mobilného bankovníctva v Spojenom kráľovstve aplikáciu Pay by Bank – inovatívny a používateľsky prívetivý spôsob platby. Zároveň 27. júla 2021 predstavila svoj globálny program Start Path pre začínajúce podniky, ktorý bude podporovať spoločnosti v oblasti digitálnych aktív, blockchainu a kryptomien. Výsledky za druhý štvrťrok oznámené 29. júla 2021 sú úspechom: tržby dosiahli 4,53 miliardy USD a zisk na akciu 1,95 USD. Spoločnosť prekonala odhady, ktoré predpokladali tržby vo výške 4,73 miliardy USD a zisk na akciu 1,74 USD.

Spolupráca Mastercard a NatWest Group

Pozrime si inovácie v podaní Mastercard bližšie. Aplikácia Pay by Bank má ambíciu stať sa fintechovým riešením na manažovanie viacerých účtov. Pri platbe sú zákazníci presmerovaní do aplikácie, ktorá sa jednoducho používa, nevyžaduje žiadne informácie o platbe alebo užívateľovi, a tým pádom ju môže využívať viacero bankových aplikácií. Mastercard už oznámil, že plánuje do aplikácie zahrnúť možnosť platby jedným dotykom a ďalšie možnosti, aby povzbudil používateľov k predplateniu služby.

Zároveň už uzavrel mnohé partnerstvá a väčšie investície na podporu rastu trhu s digitálnymi menami na celom svete. Spojené kráľovstvo sa javí ako vhodný trh na uvádzanie fintechových noviniek vzhľadom na rozšírenú digitalizáciu vo všetkých oblastiach.

Start Path uľahčuje firmám využívanie digitálnych aktív

Spoločnosť Mastercard predstavila svoj globálny program Start Path pre začínajúce firmy, ktorý ich bude podporovať v oblasti digitálnych aktív, blockchainu a kryptomien. Do projektu sa už zapojilo sedem firiem. Spoločne so spoločnosťou Mastercard sa snažia rozšíriť a čo najviac využívať inovácie v oblasti digitálnych technológií.  Cieľom je uľahčiť jednotlivcom a inštitúciám používanie týchto technológií.

Jess Turner, výkonná viceprezidentka spoločnosti MasterCard pre novú digitálnu infraštruktúru a fintech, v tejto súvislosti vyhlásila: „Spoločnosť Mastercard sa pohybuje v ekosystéme mladých digitálnych mien od roku 2015 a ako popredná technologická spoločnosť veríme, že môžeme zohrávať dôležitú úlohu pri rozvoji celého odvetvia digitálnych aktív a poskytovať používateľom týchto moderných technológií potrebnú ochranu a zabezpečenie. Našou úlohou je tiež aktívne spoluvytvárať budúcnosť kryptomien, čo robíme prepájaním inovácií v oblasti digitálnych aktív a tradičných finančných postupov.“

Mastercard vo výrazne plusových číslach

Generálny riaditeľ Michael Miebach v tlačovej správe k druhému štvrťroku uviedol: „Vďaka našej stratégii a oživeniu domácich a zahraničných výdavkov sme v tomto štvrťroku dosiahli solídny rast tržieb a zisku. Medzinárodné cestovanie je stále vo fáze oživenia, ale predstavuje potenciálnu príležitosť na rast.“ My sa aj naďalej sústreďujeme na diverzifikáciu nášho podnikania a investovanie pre dlhodobý a udržateľný rast. Po akvizícii spoločnosti Ekata máme ešte lepšie možnosti digitálnej identity a rozhodne máme našim klientom čo ponúknuť.“

Ako ukazuje tabuľka, výsledky nielen ukázali zásadný medziročný rast (čo je vzhľadom na pokles v 2. kvartáli 2020 pochopiteľné), ale najmä prekonali očakávania trhu.

  Q2 ’21
predikcia
Q2 ’21
výnosy
Rozdiel Q2 ‘20 Medziročný rast

Čistý zisk

(v miliardách USD)

4.3 4.5 +4.6% 3.3 +36%
Zriedený EPS
(v USD)
1.74 1.95 +12.1% 1.36 +43%

Tabuľka 1: Porovnanie štvrťročných výsledkov (prognóza a skutočnosť 2020/21)

Mastercard dokáže byť inovatívny, hoci sa to na prvý pohľad nezdá. Vďaka novým partnerstvám a akvizíciám sa spoločnosti podarilo udržať krok s trhovými trendmi. Platby kartou sú vďaka silnej konkurencii každým rokom lacnejšie. Minulý rok spoločnosť Mastercard získala spoločnosť Finicity, ktorá zlepšuje prístup a analytické zameranie spoločnosti v súvislosti s bankovými informáciami.

Ak to zhrnieme, aj pri neustále sa vyvíjajúcom finančnom a platobnom trhu sa spoločnosť Mastercard vždy dokázala prispôsobiť neustále sa meniacim podmienkam na trhu. Aj preto sú analytici optimistickí ohľadom ďalšieho vývoja. CNN Business preto predpovedá potenciálne zvýšenie mediánovej ceny akcie spoločnosti Mastercard Inc. o +24,64 % počas nasledujúcich 12 mesiacov v porovnaní so záverečnou cenou z 25. augusta 2021. Vzhľadom na to, že záverečná cena na newyorskej burze bola v tento deň 359,03 USD, mediánová predikovaná cena predstavuje sumu 447,5 USD za akciu.

Teraz najčítanejšie

Jozo_Peric_CapitalPanda

Jozo Peric

Vyštudoval som Univerzitu v Záhrebe a po magisterskom štúdiu zostal na univerzite pôsobiť ako dátový analytik. Od roku 2015 sa profesionálne venujem obchodom na kapitálových trhoch. Od roku 2019 pôsobím ako hlavný analytik brokera CapitalPanda. Venujem sa príprave analýz pre klientov so zameraním na finančné trhy, komodity a obchodovanie menových párov.