Denník N

Je za tým prachsprostý biznis

„Je za tým prachsprostý biznis. Nič iné,“ vyjadril sa v súvislosti s treťou dávkou vakcíny náš najväčší plexisklový expert na koronavírus v hlavných správach RTVS. Našu verejnoprávnu televíziu treba „pochváliť“ za to, že si „skutočne dá záležať“ na výbere tých najdôležitejších informácií pomáhajúcich tlmiť opätovný nárast počtu infikovaných a hospitalizovaných.

Náš expert má naozaj pravdu. Mal ju už však dávno pri prvých dávkach vakcín, keď zdôrazňoval, ako sa na tomto biznise „nabaľujú“ farmaceutické firmy. To im nestačí, že  bohatnú na liekoch, ktoré musia denne užívať milióny ľudí po celom svete napríklad na znižovanie krvného tlaku, zmiernenie bolesti a iných zdravotných problémov? Samozrejme, v spolupráci s podplatenými lekármi. Predsa ako by bolo na svete dobre, keby farmaceutické firmy konečne skrachovali a mohli by sme žiť z lásky k svojim blížnym. Ale boli by sme nespravodliví, ak by sme nevideli, že „za ušami“ majú okrem farmaceutických koncernov aj iní. K prachsprostému biznisu sa uchyľujú napríklad aj automobilky, oceliarne, elektrárne, chemické závody, výrobcovia odevov a mikroprocesorov, a kto by to povedal, aj pekári, vodiči autobusov, učitelia a husľoví virtuózi. Veď naším cieľom je krachujúci štátny podnik dotovaný z našich daní, ktorého jedinou prosperujúcou časťou je politicky dosadené vedenie a jeho rodinní príslušníci.

Áno, mali by sme konečne zastaviť tento vakcinačný biznis. Úplne bez následkov to však asi nebude. Tú prázdnu dieru okamžite vyplnia výrobcovia dýchacích prístrojov na jednotkách intenzívnej starostlivosti, tlakových nádob s kyslíkom a majitelia pohrebných služieb. No čo už, za všetko sa nejako platí.

Poďakujme RTVS

Zaradenie vyjadrení torpédujúcich všetky rozumné aktivity na riešenie aktuálneho problému s epidémiou do exponovaného času hlavných správ je veľmi pochybným rozhodnutím našej verejnoprávnej inštitúcie. Je známe, že patríme k tým výnimočným krajinám, kde „mudrovanie“ niektorých politikov o výsostne odborných témach, malo katastrofálne následky vrátane dnešných rekordov v nízkom počte zaočkovaných. Bolo by zaujímavé vedieť, na základe akej úvahy dospeli v RTVS k názoru, že sa to zmení. Keď tak veľmi stáli o názor politikov na tretiu dávku vakcíny, museli vedieť, že si znova vypočujeme táraniny o nemorálnych pohnútkach výroby vakcín. Hádajte, koho najviac potešili tieto reči o „prachsprostom biznise“. Nemýlite sa. Tých  nezaočkovaných.

Pri tejto príležitosti sa dá asi ťažko vyhnúť doslova „perverznému“ nápadu označiť správy RTVS ako mládeži neprístupný program. Veľká časť jeho absurdity však zmizne, ak si  uvedomíme „úspechy“ nášho školstva v európskych rebríčkoch prírodovednej, čitateľskej a matematickej gramotnosti. Nepohoršujme sa nad časťou našej mládeže, pretože problém tejto gramotnosti sa týka aj omnoho starších. Takže v RTVS možno budú musieť vymyslieť spôsob, ako označiť programy neprístupné aj divákom napríklad nad 60 rokov. Lepšie by však bolo zamyslieť sa nad tým, aký dosah má každodenné zverejňovanie takýchto zlomyseľných bludov, ktoré robia ešte aj z našich lekárov skorumpovaných prisluhovačov farmaceutických spoločností. Mimochodom, obdivovateľov týchto správ veľmi potešila informácia, že minister zdravotníctva sa ohľadom očkovania riadi odporúčaniami farmaceutických firiem. Niet sa im čo čudovať, pretože normálny človek predsa vie, že by sa mal v tejto veci obrátiť zrejme na US Steel Košice.

A ešte niečo. Viete vôbec, čo znamená  slovo prachsprostý? No predsa má úplne opačný význam ako slovo prachmúdry. Ešte šťastie, že sa niekto stará o rozširovanie slovnej zásoby slovenského jazyka.

Odkazy:

https://www.rtvs.sk/televizia/archiv/13982#490

https://zemavek.sk/minister-priznal-ze-sa-riadi-odporucaniami-farmaceutickych-firiem/

Teraz najčítanejšie

Karol Jesenák

Prof. Ing. Karol Jesenák, CSc.
Vysokoškolský učiteľ