Denník N

Valloslava/nahlas…

Už keď Štefan Hríb svojimi cielenými reláciami Pod Lampou “urobil” Valla primátorom Bratislavy, mal som déja vu, ako pri ním oslavovanom kamošovi Andrejovi ( Kiskovi ). Šliapol zase riadne vedľa.

Skrátka nemá politologickú intuíciu, ale naivitu by mohol rozdávať priehrštím. Vallo sa totiž so svojim predchodcom Nesrovnalom nedá absolutne “srovnávat”. Kým Nesrovnal bol progresívny akčný tvorca mesta Bratislavy, Vallo je len obyčajný údržbár, poplatný nášmu slovenskému ekoproletarizmu. Mrzí ma to o to viac, lebo som ho najprv vnímal ako schopného architekta, ktorý skultivoval viacero verejných priestorov. Matovičovce sú toho dobrým príkladom. Trnavský primátor bol však zrejme osvietenejší. V Bratislave Vallo postavil iba akúsi opičiu dráhu za historickou budovou opery SND a “skultivoval” tento priestor na spôsob brooklinského geta.

Vidieť, že profesia a verejná funkcia sa niekedy vylučujú a nie vždy sú kompatibilné. Vrcholný komunálny politik má byť v prvom rade veľkorysý vizionár a nie úbohý služobník svojich chlebodarcov, ktorí ho do funkcie prepasírovali s pomocou hlasov rovnakej skupiny. Zostane po ňom iba niekoľko vyschýnajúcich ostrovných stromčekov a chaotických cyklotrás. Všetky jeho drísty o kultivácii Bratislavy budú výstrahou a výzvou pre jeho nasledovníka v budúcich voľbách. Pevne dúfam, že nebude z jeho komunity…

Neskutočne ma vytočil Vallov status na FB ohľadne reštaurácie Da Andrea v Horskom parku. Údajne vraj prevádzkovateľ “oplotil mestský pozemok a zrealizoval nepovolenú nadstavbu”. Ani jedno nie je pravda. Pozemok mesta bol vždy oplotený až do roku 2020, pokým ho mesto Bratislava zrejme protiprávne neodstránilo bez súhlasu nadobúdateľa stavby firmy Roko s.r.o. Mesto vraj “chcelo sprístupniť tento areál všetkým obyvateľkám a obyvateľom”. Zrejme tam chcelo urobiť ilegálny útulok drogových živlov a bezdomovcov. A žiadna nadstavba sa nekonala, inak by bol stavebný úrad dávno konal. Tak neviem, čo bude Vallov Magistrát napádať na súde.

Len pre objasnenie, táto chátrajúca socialistická opacha bola dlhé roky opustená a Bratislava do nej neinvestovala. Mesto BA si ponechalo pozemok a stavbu predalo súkromnej firme, ktorá s ňou dlhé roky nič nerobila. Až terajší majiteľ a prevádzkovateľ urobili z tejto tmavej diery za svoje prostriedky kultivovaný verejný priestor – čítate dobre p. Vallo. Za tento počin ste mali strihať pásku pri jeho otvorení a Andrea Enu ste mali oceniť na Magistráte ako čestného občana Bratislavy. Už aj vzhľadom na jeho prvú úspešnú reštauráciu U Taliana na Krížnej ulici. Namiesto toho ho chcete vláčiť po súdoch za vymyslené a nepodložené obvinenia, ktoré na súde prehráte.

V iných mestách Slovenska si takýchto investorov primátori vážia a doslova ich nosia na rukách. Vallo stále vyplakáva, ako bol gastrosektor poškodený covidom. Keď však dnes v rezidenčnej lokalite Bratislavy niekto otvorí nádhernú reštauráciu za vlastné peniaze, tak mu za to hádže polená pod nohy a vyhráža sa mu súdmi. Bol som tam aj s manželkou na obede. Naschváľ som si pozrel ten “inkriminovaný” plot. Je to obyčajné priehľadné pletivo zelenej farby a keby o tom primátor nepísal na FB, nikto si ho ani nevšimne. Nevýrazne zapadá do exteriéru pri bazéne. Celý areál je realizovaný s citom, nádherne upravený a hodný Hlavného mesta SR.

Na rozdiel od zatuchnutých krčiem a pivární, ktoré hýzdia na každom kroku centrum Starého mesta Bratislavy, vznikla v diplomatickej štvrti Horského Parku jedna krásna gastronomická oáza kľudu a pokoja. Dajte jej už prosím vás pokoj. Existuje tu totiž aj vrstva obyvateľstva, ktorá si chce užívať výbornú taliansku gastronómiu spríjemnenú pekným kultivovaným prostredím a kvalitnými službami. Ak vám to tak vadí p. Primátor Vallo, tak už radšej nekandidujte v ďalších voľbách. Nie všetci totiž chceme žrať len hranolky a zalievať ich pivom.

Ok p. Vallo, môžete mať rád streetfood, nech sa páči. Ale jeden primátor Hlavného mesta SR by sa mal správať trochu sofistikovanejšie a hlavne so všeobecným nadhľadom a noblesou.

Je mi veľmi ľúto, že sa nechávate ovplyvňovať pravdepodobne nejakými spiatočníkmi bývalého režimu z Horárne. Tí by boli zrejme najradšej, ak by sa plot demontoval a homeless-áci by sa grátis obsluhovali v bazénovom bare a beztrestne do neho močili. Neviem, či aj oni chodia voliť primátora, ale určite sa budete uchádzať aj o ich hlasy v budúcich komunálnych voľbách, však áno !!!

Teraz najčítanejšie