Denník N

Predstavuje Bitcoin skutočne riziko pre vlády?

Počet ľudí zaujímajúcich sa o kryptomeny každým rokom rastie. Čo bolo kedysi záležitosť len zopár jednotlivcov, sa stáva globálnym fenoménom, ktorého súčasťou začínajú byť korporácie aj finančné inštitúcie. Napriek rastúcej popularite kryptomien len málo ľudí vie, na akom princípe fungujú, v čom spočíva revolúčnosť Bitcoinu a aké má technológia blockchain reálne využitie vo svete. Kde možno nájsť o kryptomenách zrozumiteľné a objektívne informácie? Jednou z možností je siahnuť po literatúre, ktorá sa témou kryptomien, Bitcoinom a technológiou blockchain zaoberá. A práve takou je kniha Bitcoin a jiné kryptopeníze budoucnosti.

História digitálnych peňazí

Kniha Bitcoin a jiné kryptopeníze budoucnosti vyšla už v treťom vydaní, čo je možno prvý dôkaz toho, že kniha má úspech. V úvode sa autori, Dominik Stroukal a Jan Skalický, venujú dejinám digitálnych peňazí a prvým pokusom o vytvorenie digitálnych mien, ktoré podobne ako kryptomeny v súčasnosti, vzbudzovali odpor a podozrenie centrálnych vlád a inštitúcií. Čitateľ sa dozvie všetko o pozadí vzniku Bitcoinu (ďalej BTC), jeho mysterióznom vynálezcovi Satoshi Nakamotovi, o najväčších kauzách BTC, o jeho vzostupoch aj pádoch. To všetko v chronologickej postupnosti od roku 2009 po súčasnosť.

Autori venovali pozornosť aj téme ako sú kryptomenové burzy. Tu by som rád zdôraznil jednu dôležitú informáciu, o ktorej píšu autori: nech je burza akokoľvek kvalitná či známa, dnes je tu a zajtra byť nemusí. Na tento fakt treba pamätať, keď držíte svoje kryptomeny na burzách dlhší čas.

Kryptomeny, blockchain, hash, fork…

Ľudia sú schopní naliať do krytpomien všetky svoje úspory, no zároveň nevedia vysvetliť, aký je rozdiel medzi tokenom a mincou, kryptomenou prvej, druhej alebo tretej generácie, čo je to hash a čo pre kryptomenu znamená fork. Objasneniu väčšiny technických termínov súvisiacich s kryptomenami sa autori venujú v druhej tretine knihy. Niektoré termíny sú vysvetlené zrozumiteľne, iné obšírnejšie a zložito. Kľúčové však je, aby čitateľ vedel, že je potrebné mať aspoň základnú znalosť kryptomenového jazyka. Prečo?

Jedno kritérium, ktoré má zaujímať každého kryptoinvestora, je využiteľnosť danej kryptomeny. Predstav si, že investuješ do služby, technológie, nie do peniazu, ktorý len rastie alebo padá. Pokiaľ nemá kryptomena reálne využitie, dnes tu je a zajtra byť nemusí. A to nemusí ísť len o tzv. shitcoin. Znalosť riešení, protokolov a služieb, ktoré projekt konkrétnej kryptomeny ponúka, je prevenciou pred stratou peňazí. A bez vedomostí kryptomenového jazyka sa tu ťažko pohneš.

„Kniha je skvelým úvodom do sveta Bitcoinu a súvisiacich technológií.“ prof. Ing. Josef Šíma, PhD.; rektor, VŠ CEVRO Inštitút

V druhej časti knihy nájde čitateľ aj relatívne komplexný prehľad rôznych kryptomien. Na svoje si prídu aj kryptoveteráni, ktorí začínali s kryptomenami ako Namecoin, Litecoin, Monero a Dash. Z novších sú prehľadne spracované kryptomeny ako IOTA, Cardano či Polkadot. Tu je však potrebné podotknúť, že už v čase vydávania knihy bol tento prehľad neúplný, keďže neustále vznikajú nové a nové kryptomeny. To je však daň písaných kníh.


Ak ťa zaujímajú kryptomeny, Bitcoin či technológia blockchain, odporúčam ti článok Sú kryptomeny hrozba alebo technologická revolúcia? (odkaz tu)


Budúcnosť BTC a rady na záver

V záverečnej tretine knihy autori predkladajú svoje úvahy a závery o budúcnosti Bitcoinu a kryptomien. Hoci neskrývajú svoju dôveru a zápal pre svet kryptomien, priznávajú, že BTC ani kryptomeny nemajú stále nič vyhraté. Regulácie môžu radikálne zmeniť pôvodnú myšlienku kryptomien. Aj keď sú internet a sociálne siete plné kryptofanatikov presvedčených dogmaticky o neomylnosti BTC, stačilo by niekoľko krokov a kryptomeny by už nikdy neboli tým, čo doteraz. Rast kryptomien ide ruka v ruke so záujmom veľkých inštitúcií, ktoré rozhodujú o cene a jej pohyboch. Na ich záujme sa vezie retail (bežný kryptomenový obchodník), ktorý vďaka veľkým investíciám tzv. veľrýb môže zarobiť (aj prerobiť!). Stačilo by, aby vlády znemožnili či sťažili prístup inštitúciám ku kryptomenám, napríklad tak, že nastavia veľmi vysoké dane či iný typ sankcií, kryptomenový trh by veľmi rýchlo prestal byť pre inštitúcie lukratívny a ceny by šli radikálne v stovkách percent dolu. Samozrejme, pre malých obchodníkov by to bolo totálne likvidačné.

„Nielen novinári tvoria bitcoinové mýty. Robia to aj vedci.“ (s. 267)

Autori sa venovali aj téme BTC a jeho vplyvu na životné prostredie. Autori tu veľmi logicky a erudovane vyvrátili niekoľko mýtov o negatívnom vplyve BTC, ktoré živia predovšetkým problematiky neznalé média aj na Slovensku. Za užitočné považujem aj rady týkajúce sa vytvárania obchodnej stratégie. Ak patríš medzi hodlerov (dlhodobí držitelia kryptomien), autori ti  neodporúčajú sledovať denné grafy. Dopredu sa rozhodni, do akej ceny chceš danú kryptomenu držať, a keď príde tvoj čas, predaj ju, resp. jej časť. Denné sledovanie grafu ťa bude stresovať, lákať predať skôr, ako si dosiahol svoj cieľ.

Záver

Kniha Bitcoin a jiné kryptopeníze budoucnosti predstavuje prehľadný, čitateľný, objektívny a hlavne užitočný manuál do sveta kryptomien. Odporúčam ju každému, kto sa zaujíma o kryptomeny, investoval do nich peniaze alebo sa ešte len chystá. Možno jedinou nevýhodou je čeština, ktorá môže v niektorých prípadoch komplikovať porozumenie technicky náročnejšieho textu.

Knihu Bitcoin a jiné kryptopeníze budoucnosti si môžete zakúpiť na Martinuse (tu)

 

Teraz najčítanejšie

Albert Lučanský

Vyštudoval som históriu a slovenskú literatúru a literárnu vedu na Univerzite Komenského v Bratislave, kde si v súčasnosti aj robím doktorát z literárnej vedy. Medzi moje záľuby patrí čítanie kníh o literatúre, histórii, filozofii, religionistike či psychológii. Moje knižné blogy na Denníku N sa obsahovo týkajú kníh, ktoré sa mi dostali do rúk (novšie aj staršie). Ak máte záujem o recenzovanie knihy či spoluprácu, kontaktujte ma a dohodneme sa :-)