Denník N

J. Stott: Rok s Biblí (Čitateľský denník 47/2021)

„Mnozí lidé dnes neodmítají evangelium proto, že by ho považovali za falešné, ale protože jim připadá banální.“

V apríli 2021 uplynulo sto rokov od narodenia Johna Stotta, britského teológa, spisovateľa a osobného kaplána kráľovny Alžbety II. Môžem povedať, že posledných dvanásť mesiacov som strávil práve v jeho spoločnosti — vďaka knihe Rok s Biblí.

Prostredníctvom krátkych zamyslení na každý deň ma v nej Stott postupne previedol cez celé Písmo, od Genezis až po Zjavenie. Päťdesiat dva kapitol predstavuje veľký príbeh a témy Biblie, ako sú stvorenie, pád, zmierenie, vykúpenie, súd i milosť. A ak si to dobre prepočítate a začnete ju čítať v správnom čase, budú vám zamyslenia zhruba časovo sedieť aj na tie najväčšie sviatky liturgického kalendára.

Každej úvahe je venovaná jedna strana, ktorá začína prislušným biblickým citátom a končí odkazmi na ďalšie súvisiace texty. Vďaka tomu získate o Biblii nielen hrubý prehľad, ale ju aj rovno môžete za ten rok celú prečítať.

Stottovi sa tieto mini zamyslenia veľmi podarili, sú zrozumiteľné, ale nie plytké; používajú moderný jazyk i kultúrne referencie, ale nie sú poplatné dobe vzniku. Výborná zbierka vhodná na každodenné ranné či večerné stíšenie.

J. Stott: Rok s Biblí
Biblion, 2011
432 strán
*
100 %
*
Čitateľský denník vo forme podcastu môžete počúvať tu.
Moje ďalšie písačky a kresbičky môžete sledovať tu.

Teraz najčítanejšie

Jakub Lenart

Naivné mudrovania o knihách, komiksoch a kultúre.