Denník N

Tretie dávka vakcíny je na ceste

Apme FX, Apme FX Slovensko

Svet aktuálne bojuje proti novému variantu koronavírusu Delta, ktorý je vysoko nákazlivý a bol prvýkrát identifikovaný v Indii v decembri koncom minulého roku.

Svet aktuálne bojuje proti novému variantu koronavírusu Delta, ktorý je vysoko nákazlivý a bol prvýkrát identifikovaný v Indii v decembri koncom minulého roku. Rovnako ako predchádzajúce varianty, aj Delta sa rozšírila do  krajín po celom svete, vrátane Spojeného kráľovstva, kde je v súčasnosti zodpovedná za približne 99 % nových prípadov. V súvislosti s touto skutočnosťou, ale aj kvôli postupnému oslabeniu účinku prvých dvoch dávok vakcín, odborníci odporúčajú aplikáciu tretej dávky.

Spoločnosť Pfizer nedávno informovala, že účinnosť jej látky s postupom času klesá a štyri mesiace po druhej dávke ochrana padá približne na 84%. Potrebu tretej dávky v budúcnosti vidí aj firma Moderna, a to najmä kvôli mutácii nového vírusu Delta.

Firmy uviedli už vo februári tohto roka, že testujú tretiu dávku vakcíny, aby lepšie porozumeli imunitnej odpovedi proti novým variantom vírusu. Americký úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) nedávno zmenil a doplnil povolenia na núdzové použitie (EUA) tretej dávky pre vakcínu Pfizer-BioNTech a Moderna, aby bolo možné ich použiť pre rizikové skupiny ľudí, lekárov a tých, ktorí s vírusom prichádzajú do každodenného kontaktu kvôli svojmu povolaniu.

Celý rad krajín už schválil očkovanie ďalšou dávkou

Prvými krajinami, ktoré oznámili plány na tretiu dávku už v priebehu tohto leta boli Izrael a Maďarsko. Po nich nasledoval celý rad krajín v Európe, ale aj USA, ktoré oznámili verejnosti, že budú ponúkať ďalšiu dávku vakcíny na jeseň a to hlavne z dôvodu narastajúcich prípadov Delta vírusu. Očkovanie treťou vakcínou už schválilo napríklad aj Rakúsko, Belgicko, Chorvátsko, Bulharsko, Cyprus, Česká republika, Slovensko, Slovinsko, Dánsko, Estónsko, Fínsko, Francúzsko, Nemecko, Grécko, Írsko, Holandsko, Malta, USA, Írsko, Srbsko, a Veľká Británia.

Dôvody vakcinácie

Epidemiológovia zistili, že variant Delta dvakrát zvyšuje pravdepodobnosť hospitalizácie, a že vakcíny AstraZeneca-Oxford a Pfizer-BioNTech sú účinné pri znižovaní tohto rizika. V štúdii zverejnenej Pfizer a BioNTech [1]informovali, že tretia dávka vakcíny proti COVID-19 „výrazne“ zvýšila ochranu organizmu pred variantom Delta v porovnaní so štandardným režimom dvoch dávok. Hladiny protilátok voči pôvodnému variantu koronavírusu by sa mali zvýšiť päť až desaťnásobne oproti podaniu dvoch dávok.

Koncom minulého mesiaca Národný inštitút zdravia začal testovať aj novú očkovaciu látku od spoločnosti Moderna.

Ozývajú sa zástancovia aj kritici

Tretia vakcína je zatiaľ otázkou tých najrizikovejších skupín. Vedci uvažujú o tom, že “boostovacia” dávka u mladších vekových skupín nemusí dávať zmysel, pretože je podľa nich lepšie, ak sa telo mladšej vekovej kategórie popasuje s vírusom samé.

Tretie očkovanie vyvoláva aj silnú vlnu kritiky, napríklad zo strany Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), ktorá oponuje,  že názor vedcov zatiaľ nie jednotný v tom, či tretia dávka podaná ľuďom, ktorí už dve dostali, naozaj účinne bráni v šírení koronavírusu. Ako informovala agentúra DPA, podľa WHO by mala mať prednosť vakcinácia v chudobnejších krajinách, kde očkovacie látky chýbajú.

Bez ohľadu na to, ktorý názor by mal byť správny, jedno je isté, a to, že očkovanie ktoroukoľvek zo súčasných dostupných vakcín je jedným zo spôsobov, ako prerušiť cyklus šírenia tým, že sa vírusom nebude môcť infikovať neočkovaný hostiteľ, čo by mohlo spôsobiť ďalšie vlny mutácií a s nimi súvisiace nárasty počtov ochorení alebo úmrtí.

 

Peter Svoreň

[1]https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.07.28.21261159v1

Teraz najčítanejšie

Apme FX, Peter Svoren

Peter Svoreň

Peter Svoreň, executive director APME FX TRADING EUROPE: Peter Svoreň riadi medzinárodné operácie APME FX TRADING EUROPE a je zodpovedný za pôsobenie v strednej Európe. Je súčasťou vrcholného manažmentu APME FX TRADING EUROPE, vedie oddelenie investičného výskumu a je členom výboru pre riadenie rizík. Peter je držiteľom inžinierskeho titulu v odbore Podniková ekonomika a management. Okrem práce na zadaných projektoch sa zaujíma o nové technológie a najnovšie trendy na finančných trhoch.

Tento blog je platený.