Denník N

Pellegrini novým partnerom pravice

Róbert Fico vyzýva na spoluprácu s Hlasom, no zároveň ich kritizuje za liberálnosť. Hlas momentálne spoluprácu so Smerom odmieta. Bude Peter Pellegrini novým partnerom pravice?

Predseda Smeru vyzýva Petra Pellegriniho na spoluprácu. Podľa neho môžu spolu vyhrať voľby, dokonca si myslí, žeby mohli zostavovať vládu úplne sami. Zároveň však dodáva, že ak nebudú spolupracovať, tak sa stane z Pellegriniho politická mŕtvola.

Politickou mŕtvolou je však Róbert Fico, ktorý síce rastie a môže opäť dosiahnuť vo voľbách slušný výsledok, no nemá žiadneho spojenca. Kotlebova strana sa rozpadla a časy SNS sú dávno preč. Problém spolupracovať by mohol mať aj Boris Kollár. S jeho bývalým kolegom z Hlasu by však mohol vyhrať voľby, ako v roku 2012.

Z Petra Pellegriniho môže byť politická mŕtvola, v tom sa Fico nemýli. Môže ňou byť ale len vďaka Ficovi, ak s ním bude spolupracovať. Koalícia Smeru s novým Smerom by totiž partiu okolo Petra Pellegriniho odpísala do budúcnosti.

Čo bude robiť Hlas? Zrejme bude čakať až do dňa, kedy budú ohlásené výsledky ďalších parlamentných volieb. Má totiž výbornú pozíciu. Vládnuť môže s pravicou. Tá je vďaka Igorovi Matovičovi znechutená a pri súhre okolností by vládla radšej s Pellegrinim. Takto by sa Hlas dokázal odlíšiť od svojho predchodcu a pomohol by stabilite, ktorá tu s Oľanom rozhodne nie je.

Je teda reálne, že nás po ďalších voľbách čaká koalícia naprieč politickým spektrom. Pre Hlas by to bola cesta, ako si vybudovať lepšiu povesť u ľavicového voliča a pre pravicu zbavenie sa Igora Matoviča. Inak povedané z núdze cnosť.

Stane sa to? Ak chce Pellegrini figurovať na politickej mape minimálne tak dlho, ako Róbert Fico, nesmie s ním spolupracovať. Chladné odpovede z Hlasu naznačujú, že si to ich líder udomuje.

 

Teraz najčítanejšie