Denník N

Apple Nadácia nie je Isaac Asimov Nadácia

Tak som si pozrel prvé dva diely Nadácie na AppleTv+. Boli tam postavy pomenované ako v Isaac Asimovej Nadácií. Boli tam aj planéty ako v knižnej sérií Nadácia. Ale Nadácia Isaac Asimova to nebola.

Pred rokom: „Apple sa rozhodol vraziť peniaze do sfilovania mojej obľúbenej Nadácie. Super! Teším sa. Alebo radšej nie? Je naozaj veľmi výnimočné, ak je film či seriál lepší ako kniha. Radšej znížim očakávania.“

Včera večer: „Tak som si to pozrel….ach jáááj! To im v Apple preskočilo?“

Motívom založenia Nadácie bol Seldonom a jeho psychohistóriou vypočítaný nezvrátiteľný pád galaktického impéria a záchrana vedomostí.  Ako vždy, na počiatku všetkého bolo slovo, teda v prípade vedca biochemika Asimova  vedomosti. Všetky civilizácie idú po trajektórii – vzostup, vrchol a pád. Keď civilizácia upadá, je nutné zachrániť vedomosti. Tie budú semienkami či skôr hnojivom opätovného zavedenia civilizácie.

V knihe sa dočítate, že indikátormi pádu civilizácie sú prebujnelá byrokracia, miznúca iniciatíva, zakonzervovaný kastovný systém, potlačovanie zvedavosti a ďalšie faktory. Dnes by sme k tým ďalším faktorom mohli priradiť aj úpadok školstva, šírenie dezinformácií, všadeprítomnú nadvládu formy nad obsahom, či konzumné šialenstvo, z ktorého profituje aj Apple.

Čo mi vadilo na televíznom spracovaní?

Gaal Dornick je žena, Salvor Hardin je žena, Dermazel respektíve R. Daneel Olivaw je v tv sérii žena?!? Potešilo ma, že Hari Seldon ostal mužom, ale zas ak by ho scenáristi prepísali na ženu, tak by som rozmýšľal o počine Apple ako o komédii. Tak to beriem len ako módny trend dnešnej doby vo filmovom priemysle, keď hlavný hrdina musí byť žena a ak je ešte k tomu aj LGBTI, tak je to úplne supercool. Či nie? Sorry, ale ja som už stará konzerva a pre mňa je to hlúposť a otravuje ma to.

Z jedného imperátora urobili troch klonovaných? A kde sa podela Glaktická rada? Akú to má logiku? Je to komplikované a ide to proti Asimovým knihám, respektíve proti R. Daneel Oliwavovmu nultému zákonu robotiky – Robot nesmie ublížiť ľudstvu alebo svojou nečinnosťou dopustiť, aby mu bolo ublížené. Tento nultý zákon robotiky je základným logickým kameňom Asimovovej knižnej série Nadácia. Dej kníh sa odvíja na základe tohto zákona, kľúčové body vývoja ľudstva určuje muž z pozitronickým mozgom. Klonovaní imperátori narušujú logiku diela R.Daneel Oliwava. A nielen to.

Hari Seldon cestuje s Gaalom Dornickom, teda Gaalou Dornickovou na Terminus? V knihe ostal na Trantore, kde budoval druhú Nadáciu. A na lodi, ktorá cestuje pomaly a nie skokmi v hyperpriestore (ďalšia nedomyslenosť) ho zavraždí  jeho asistent, ktorý medzitým nadviaže ľúbostný vzťah s Gaalom Dornickom, uuups!, Gaalou Dornickovou?
A to naozaj musia všade pchať sex?

A prečo tam zas pchali teroristov?
A prečo v seriáloch neplatia fyzikálne zákony?
Nie je to znakom úpadku civilizácie?

A čo mi vadilo najviac? Niekde uprostred deja v druhej epizóde som zadriemal.

Knižná séria je postavená na dialógoch, rozvíja myslenie a predstavivosť. Televízne spracovanie frčí na efektoch, pif paf zbraniach, negatívnych emóciách, sexe, rozvíja pudy a zabíja predstavivosť.

Kto Nadáciu od génia Isaaca Asimova nečítal a chce si najprv pozrieť seriál, tak mu odporúčam urobiť opak. Najprv si prečítať vynikajúcu sci-fi knižnú sériu a až potom si pozrieť jej seriálové spracovanie. Pochopí, že Nadácia je len jedna a to je tá knižná a že tá sfilmovaná na Appletv+ rozhodne nie je Nadácia. Ja viem, po dvoch dieloch z ôsmych plánovaných desaťdielnych sérii by sa nemali vynášať súdy, ale aj tak. Zhyzdiť tak úžasné sci fi dielo hneď od začiatku je pre mňa osobne zločinom.

Marketingoví špecialisti v Apple ospevujúci túto pre mňa zhovadilosť môžu donekonečna rozprávať o tom, že sfilmované dielo Isaaca Asimova je zamerané pre širšie publikum, ktoré nečítalo Nadáciu a že reflektuje problémy dnešného sveta.  Asi myslia generáciu, ktorá si vie prečítať statusy na sociálnych sieťach, či pozrieť obrázky na Instagrame. Môj názor ale je, že si marketéri a peňazí chtiví procudenti môžu trhnúť nohou. Apple to zbabral. Je možné, že na tom zarobia nejaké peniaze, ale mohli zarobiť oveľa viac, ak by sa držali ducha knižnej série. Genius loci nie je len na nejakom fyzickom hmatateľnom mieste, je aj v myšlienkovom priestore. Filmári sa dlho vyhýbali spracovaniu Nadácie. Tvrdili, že sa to sfilmovať nedá. Prvé dva diely Nadácie na AppleTV+ mi zatiaľ potvrdili, že je tomu tak.

 

Teraz najčítanejšie