Denník N

Pohľad na mužstvá Fortuna ligy. Časť1. ŠK Slovan Bratislava

Komentárom k našej najvyššej súťaži môže každý prispieť k jej zlepšeniu. Neoprávnenú kritiku majú dotknutí možnosť vyvrátiť v ďalších zápasoch a nezaujaté pripomienky môžu pomôcť.

Stretnutie mesiaca, zápas Slovana so Žilinou, malo svižný priebeh. Mužstvá predviedli otvorený, obojstranne  ofenzívny futbal. Komentáre k priebehu zápasu popisujú najdôležitejšie akcie zápasu, hodnotia výkony kľúčových hráčov a poukazujú na okolnosti i chyby v zápase. Možno bude zaujímavé poukázať na fakty, ktoré stretnutie ovplyvnili a poukázať na súvislosti herných činností a ich následkov v pohľade na hráčov, trénerov, hru a taktiku.

Weiss st. má pevné postavenie v Slovane. Vyplýva to z jeho úspešnosti kariéry trénera, osobných vlastností a schopností i dôvery, ktorú má u majiteľa klubu. Umožňuje mu to robiť rázne opatrenia a zmeny, ktoré si tréner v bežných podmienkach nemôže dovoliť. Je tiež zrejmé, že Slovan má silnú základnú zostavu a aj celý káder presahuje úroveň našej ligy. Preto mohol nasadiť do zápasu so Žilinou odpočinutých hráčov z lavičky. Riešil tak viac problémov, ktoré by v blízkej budúcnosti doľahli na mužstvo:
–  Vyhne sa možnosti únavy hráčov základnej jedenástky. Cyklus, Fortuna liga, Slovnaft Cup, Konferenčná liga vyžaduje obmenu hráčov pri zachovaní dobrých výsledkov.

–  Znížil pravdepodobnosť zranení.

– Otestoval schopnosti hráčov z lavičky proti náročnému súperovi. Získal predstavu o možnosti ich nasadenia v prípade nutnosti do  pohárových zápasov.

– Cirkulácia hráčov v zápasoch môže  motivovať hráčov z lavičky a aj zo základnej zostavy.

Takéto pozitívne kroky trénera vždy podporujú dobrú atmosféru v kabíne a vytvárajú predpoklady rastu výkonnosti.

Naopak kroky, ktoré spôsobujú zneistenie, brzdia aktivitu, oslabujú sebadôveru hráčov a narúšajú vzájomnú dôveru. Tlačovky po zápase ukazujú, že v napätej atmosfére po nevydarenom zápase alebo po strate bodov nie je núdza o problematické vyhlásenia. Tréner V. W. st. zlepšil úroveň komunikácie a reaguje na situáciu a otázky oproti minulosti pokojnejšie. Nevyhol sa však neprimeraným výrokom a niektoré rozhodnutia boli problematické. Je  to dominantný typ trénera. Napriek tomu dokázal po zápase  zobrať zodpovednosť za zápas aj na seba. Na jednej strane to môže mať pozitívny efekt, ale na druhej strane si nedáva servítku pre ústa pri hodnotení hráčov. To vyvoláva opačný účinok a niektoré fakty naznačujú, že hráči musia prijať  nezvyklé úlohy:

– Otvorené zneváženie výkonu alebo výkonnosti hráčov zneistí a marí dobré vzťahy.
– Konkrétne výčitky k výkonu a výkonnosti  patria do kabíny pri rozbore a analýze zápasu.
– Niektorí hráči odišli po nezhodách. Nestabilita kádra neprispieva zohranosti.
– Obsadenie niektorých postov v zápase so Žilinou bolo problematické alebo nepochopiteľné.
– Bianko šek na góly Mráza je dobrá informácia a upozornenie pre súperov Slovana.

Dá sa predpokladať, že v Slovane nie je nálada v kabíne  dobrá. Naznačujú to výsledky, herný prejav, a odozva na výkony.

Nie je pravdivé vyhlásenie trénera po neúspechu v Ružomberku: „Buď som ja zlý tréner alebo sú zlí hráči.“. Káder hráčov nie je zlý a skúsený tréner jeho formátu musí stresové situácie zvládnuť. Podľa jeho slov pozná príčiny stavu a vie ich liečiť. Vedie hráčov už dosť dlho, aby poznal možnosti ich rastu. Dal vyhlásenie o skvalitnení hry a pozdvihnutí výkonnosti na vyšší level do leta budúceho roku. Je pod tlakom, ale to na veci nič nemení. Pod tlakom sú všetci tréneri. Výsledky, nie reči sa hodnotia u každého.
Slovan čakajú ťažké dni, je na všetkých zúčastnených, aby svojím dielom  prispeli k upokojeniu, a väčším odhodlaním, sebavedomím prispeli stabilizovaniu situácie.   Ako to zvládnu uvidíme na  hre a výsledkoch v Senici a s PAOK Solún.

Z hľadiska taktiky, zostavenia, vedenia mužstva, striedania a iných okolností v zápasoch by bolo možné mnoho poznamenať alebo meniť (kritizovať). Je to zbytočné, lebo je to nezmeniteľné, je to minulosť. Každá úvaha je hypotetická a nie je žiaden dôkaz, že jej aplikácia by bola zabezpečila lepší výsledok.

Dovolím si poznámku a návrh pre zápas v Konferenčnej lige.

Zostava v poli:

Paušek                 Kashia                  Božikov                De Marco

Green,                 Kankava,             de Kamps

Rabiu                                                                                        Zmrhal
Henty (Mráz, Čavrič)

Za významné považujem, aby bol Rabiu zaradený na pravého krajného stredopoliara (krídlo). Tento hráč je v defenzívnej pozícii stredu poľa nevyužitý. Na pravom krídle bude viazať krajného obrancu. V útočnej činnosti dokáže obísť obrancu a prihrávkou vypracovať strelecké príležitosti  aj zakončiť.
Úspech Slovana v Konferenčnej lige je dôležitý nielen pre klub, ale  pre aj slovenský futbal.

Teraz najčítanejšie

Pavol Daučík

Moje články sú o futbale. Nie som fanúšik. Som chemik a (ex)futbalový tréner II. triedy s neplatnou licenciou. Píšem keď musím a mám čas.