Denník N

Večný problém katolíckej cirkvi na Slovensku

Názor na zaujímavý fenomén v RKC na Slovensku i v iných krajinách, kde má táto náboženská organizácia veľký vplyv.

Pravdepodobne každý človek postrehol, že sa na Slovensku objavil pápež. Ide skutočne o veľkú a dôležitú osobnosť, na ktorú má samozrejme každý iný názor. Tak, ako je prirodzené, že majú ľudia odlišné názory na najrôznejšie témy. Slovensko je však špecifické v tom, že pápež má svojich priaznivcov i neprajníkov v radoch veriacich i neveriacich, alebo v akejkoľvek skupine ľudí.

Tento príspevok však nie je až tak veľmi o pápežovi, ale o rôznych farároch v rôznych malých či veľkých kostoloch po celom Slovensku. Keď som bol na škole, chodil som na etiku a učil som sa, ako vychádzať s ľuďmi, poznať ich potreby a podobne. Príbehy o tom, čo urobil Dávid, Noe, ježiš alebo iné postavy z kresťansko-židovského náboženstva som poznal skôr na základe vlastného záujmu, keďže som na náboženstvo nechodil. Viac som sa tak zaujímal o ľudí v svojom okolí a na reálne postavy, ako na postavy, ktorých osudy a činy sú sporné a založené skôr na viere ako na modernej vede.

Teraz ma však zaujalo to, čo sa šíri po rôznych sociálnych sieťach. Na Slovensku sú najrôznejší duchovní, ktorí hlásajú, že očkovanie je proti Bohu, je to ťažký hriech a nikto by sa nemal očkovať. K tomu pár zaujímavých myšlienok, ako napríklad to, že očkovaní sa menej modlia a tak sa od Boha vzďaľujú, alebo že modlitba je silnejšia ako medicína.

Tu mi napadli tri dôležité myšlienky:

  1. koľko je reálne takýchto duchovných?
  2. prečo to hovoria? Čo tým sledujú?
  3. potrebuje RKC alebo iná organizácia takýchto duchovných v svojich radoch?

Odpovedať sa na žiadnu z týchto otázok nedá úplne priamo. Každopádne, keby sme sa spýtali rôznych ľudí, dostali by sme veľmi rôznorodé odpovede. A mňa by veľmi zaujímalo, ako veľmi by sa líšili odo mňa, od pápeža Františka či napríklad od pani Prezidentky alebo Anny Záborskej.

Počet duchovných v takomto prípade je možné len veľmi zhruba odhadnúť. Navyše niektorí z nich napíšu niečo iné na sociálnu sieť alebo do mailov, niečo iné na kostol a niečo iné si myslia či povedia veriacim počas bohoslužieb. Chcem vyjadriť názor, že určite je veľká časť farárov úplne v poriadku a majú zodpovedný prístup k ľuďom, k svojej práci a nechýba im ľudskosť. A práve tí zodpovední duchovní majú kazené svoje dobré meno tými, ktorí majú od zodpovednosti ďaleko a šíria bludy. Dajme tomu, že by to bolo napríklad 10% duchovných. Možno viac, možno menej. Beriem však ešte stále za samozrejmosť, že väčšina chápe myšlienky sv. Otca a nejde bojovať proti normálnym ľuďom po boku napríklad Kotlebu.

Prečo však tá časť duchovných hovorí, že očkovanie je zlé? Pri duchovných veciach treba rátať s tým, že nie všetko musí mať svoju logiku či vedecký základ. Niekedy je to v určitej harmónii, inokedy v úplnom protiklade. Každopádne aj farár je len človek a prenáša to, čo si sám myslí. A ak môže byť niekto, kto má teologické vzdelanie, ovplyvnené majstrom manipulátorom, tak sa to jednoducho stane. Farár musí vykonávať činnosť, ale je z veľkej časti na ňom, čo prečíta a čo nie. Každopádne aj veriaci sú iní v rôznych vekoch, miestach a tak podobne – a asi žiadny farár nechce, aby sa kostol vyprázdnil.

Nasleduje tak odpoveď na tretiu otázku. Papéž a celkovo cirkev podporuje očkovanie, testovanie a celkovo zodpovedný prístup. A keďže v kostoloch sa často nachádzajú starší ľudia, tak si dávajú pozor na ohľaduplnosť a zdravotnú „bezproblémovosť“. Čo ale robiť s tými, čo idú proti všetkému a šíria nebezpečné bludy a hoaxy? Vyhodiť ich? Okresať im plat? Siahnuť na majetok, zmeniť im pracovnú zmluvu či urobiť zo zlých farárov len asistentov a z dobrých asistentov farárov? Podobne ako vo všetkom, je to o ľuďoch. na jednej strane by to bol obrovský plus pre Cirkev, keď sa zbaví rôznych problémových jedincov. Na druhej strane, keď sa ukáže, že cirkev podrží niektorých úplne príšerných duchovných, či už ide o očkovanie, pedofíliu alebo akýkoľvek veľký prúser, tak potom čo? A kým nahradia farára v oblastiach, kde nikto nechce robiť farára? Majú dosť ľudí a kapacít na to, aby niekto dochádzal do úplne iného mesta a obce? To je už otázka na logistiku a dobré meno. A to, čo je skutočne dôležitejšie a potrebnejšie.

Zaujala ma diskusia na sociálnej sieti aj pre to, čo dokážu ľudia humorne či rázne povedať. Ak farár povie, že očkovanie je hriech, nie je hriech aj nepomôcť blízkemu svojmu? A čo ak sa stretne farár s veriacimi na tom istom oddelení intenzívnej starostlivosti a farár tam bude dva týždne, tí čo ho poslúchli tiež a tí, čo ho neposlúchli, budú zatiaľ vonku na zmrzline s vnúčatami?

Chcem, ako človek a občan, poďakovať za prácu všetkým rozumným duchovným a všetkým rozumným veriacim a budem sa držať toho, čo povedal pápež František: Lepšie byť ateistom než pokryteckým veriacim.

Čo si vy myslíte a ako by ste odpovedali na tieto tri otázky?

Teraz najčítanejšie

Stanislav Hoferek

Som človek, ktorý si rád vyberá a dáva prednosť tolerancii pred nenávisťou. Mám rád otvorenú spoločnosť, úprimnosť a zdravú zvedavosť. Vlastním Greenie knižnicu a podporujem vzdelanosť a práce amatérskych autorov.