Denník N

Ako politici na občanov zabudli alebo príklady z praxe

Fiktívny krátky príbeh s prvkami nekompromisnej reality. Ak ste sa v ňom našli, pravdepodobne ide o náhodu. Lebo takýchto miest a situácií sú u nás tisíce.

Zvláštny pocit človek nadobudne pri kontakte s bezpečnostnými a záchrannými zložkami Nášho štátu. Ľudia ako každý iní, ale predsa len. Zachraňujú naše životy, bezpečnosť, či majetok. Som rád, že poznám nespočetné množstvo odvážnych, pracovitých a sebaobetujúcich mužov a žien, pre ktorých to nie je len obyčajná práca. Neraz sa o nich nedôstojne verejnosť a politici vyjadrujú. S kvalitou finančného ohodnotenia to býva podobne ako s ich výjazdmi – na hrane.

S každým novým ministrom, novým vedením jednotlivých týchto útvarov a aktuálnou politickou objednávkou sa vymýšľajú neustále nové nápady, zlepšenia, optimalizácia a predovšetkým prerozdeľovanie mocenského vplyvu s tokom finančných prostriedkov k našim ľuďom. Aký to môže mať dopad na bežný život týchto ľudí, ktorých ľudovo voláme hasič, záchranár, či policajt? Povedal by som, že opätovne – na hrane.

Povedzme tomu, že som pravidelným užívateľom ich pomoci (nie však cielene a úmyselne), pretože občiansky aktivizmus v dnešnej dobe si pýta svoju daň. Keď sa mi na chvíľku počas ich zásahu podarí získať si ich dôveru a ľudsky sa porozprávať, tak sa mi len rozum zastavuje, aké dôsledky rozhodnutí politikov Nášho štátu majú na naše životy, bezpečnosť a majetok a týchto ľudí samotných.

Veď posúďte v krátkosti sami. V rámci optimalizácie počtov príslušníkov jednotlivých policajných útvarov v rámci Nášho okresu a teda aj papierového šetrenia peňazí, sa môže stať bizarná situácia, keď budete potrebovať pomoc pohotovostnej motorizovanej jednotky (PMJ) a jednoducho nebude môcť prísť včas. Ako by to bolo možné? Stačí mať na zodpovednosti „nevýhodný“ okres, v ktorom je väčší počet sídel s obyvateľmi ako napríklad v tom susednom, kde stačí jeden takýto útvar.

Ako ušetríte a zlepšíte obraz vlastného útvaru u vrchnosti? Reorganizáciou, optimalizáciou a hrou so štatistickými dátami, veď aj z susedného okresu vedia prísť. Príklad z fiktívnej praxe. V dedinke na opačnej strane okresu zasahuje polícia pri objasňovaní nahláseného trestného činu. Medzičasom by mala byť stiahnutá na druhý koniec okresu, kde sused sa sťažuje na suseda s parkovaním uprostred noci na jeho pozemku, ktorý sa napokon ukáže ako niekoho úplne iného…

Alebo ak k Vám treba uprostred noci pomoc od „nehodovkárov“, tak k Vám môže prísť iba jeden policajt. Vždy som mal za to, že títo ľudia sú jednou nohou vo väzení a teda nielen kvôli vlastnej bezpečnosti a bezpečnosti našej, chodia v dvojici. A auto – dodávka, ktoré vidno po celom Našom štáte, má zázračné schopnosti. Nechápem ako niekto mohol mať odvahu týmito vozidlami vybaviť vybrané policajné útvary. Model vozidla, ktoré mám na mysli (VW Transporter BiTurbo prednokolka) má extrémnu spotrebu syntetického oleja, svojou výbavou je ťažkým a nemotorným autom, pričom neraz Vám vyrobí vrásky na čele.

Príde mi to ako zo zlého sna, keď medzi týmito vozidlami pri slávnostnom odovzdávaní boli aj tie s pohonom na všetky štyri kolesá a dostane ich napríklad diaľničný útvar v blízkosti mesta a nie okres, kde sú horské prechody. Napokon toto vozidlo skončí na opačnej strane republiky u nášho človeka. Mimochodom počas zlého počasia ako prvé sa udržujú cesty I. triedy a diaľnice, narozdiel od ciest II. a III. triedy v Našom okrese s nejedným horským prechodom. Tak sa môže napríklad stať, že toto auto musíte nechať počas snehovej kalamity uprostred stúpania a kráčať po vlastnej osi k miestu zásahu.

Je akýmsi nepísaným pravidlom pri „prúseroch“, že pokiaľ k miestu zásahu idú len policajti alebo záchranka, nemusí to byť až také zlé. Keď sa rútia hasiči, už sa to črtá na seriózny problém. Postupne sa z týchto chlapov stal neraz „útvar na všetko“. Príklad za všetky dôstojne zarobené peniaze. Môžete pracovať na 24 hodinových smenách, pričom plnohodnotne budete mať platených 17 hodín a zvyšok „relaxujete“ priamo na útvare v hodnote 15 % tarifnej mzdy a musíte byť schopný výjazdu do jednej minúty. Niektorí Vaši nadriadení s pohotovosťou za podobných platových podmienok spokojne spinkajú s rodinami doma a majú dve hodiny na výjazd. Ako sa ten človek môže asi dôstojne cítiť?

Napokon tu máme zdravotníckych záchranárov. Tu už mi začína byť naozaj do plaču. Vo všetkej úcte voči hasičom a policajtom, kde prevažne ide o majetok, bezpečnosť a naše životy, v rukách zdravotníckeho personálu spočíva nielen náš život, ale aj celková kvalita zdravia a rekonvalescencie v čase, keď naše zdravie bolo poškodené. Preto nebudem v tomto príspevku jatriť rany nejedného z nás. Útoky na ich osoby si nezaslúžia ďalší komentár :-(.

Každopádne každý jeden príslušník/čka týchto troch základných záchranárskych zložiek si zaslúži moje uznanie, rešpekt a jedno veľké ďakujem. Hlavne pre tých z Vás, ktorí pracujete zodpovedne, profesionálne a podľa svojho najlepšieho svedomia a vedomia. Poviete si, že je to len fráza, ale pri kvalite verejného života v Našom štáte, už neraz ide do tuhého.

Teraz najčítanejšie

Pavol Ďuriš

Občiansky aktivista, predseda OZ K prameňom Bebravy, vyštudovaný politológ, analytik v bezpečnostných otázkach štátu, partner pre pivo v oblasti remeselného pivovarníctva a hrdý študent Politickej akadémie ročníka 2019/2020 z dielne IPEV-U. Hrdý ISFJ (introvert-sensitive-feeling-judgement a HSP (highly sensitive person) :-) "Dnes nejhlubší city a největší obětavost nepotřebuje barikád. Počínáme chápat, že sebeobětování není nejúčinnější, stává-li se v tichosti a neznámosti v dílně, pracovně, kdekoli. Počíname pochopovat, že největší idealism je pevné předsevzetí, ne umírat, ale žít, neboť žít je mnohem těžší úkol než umřít. Položit život v rozčilení a fantastickém rozechvění je mnohem snadnější, než život ten udržovat v rozmyslném úsilí, potírajícím všecko to, co život ten ohrožuje." T.G.M. SOUKUP, František. T. G. Masaryk jako politický prukopník, sociální reformátor a president státu. Ústřední delnické knihkupectví a nakladatelství, Praha 1930, s. 202 - Naše nynejší krise.